Annonce
Jelling

56 nye afghanere i Jelling er ressourcestærke: Vi stiller store krav til dem

Asylcentret i Jelling efterlyser frivillige efter 56 afghanere er flyttet ind på centret. Arkivfoto: Torben Glyum
I de seneste par uger har asylcentret i Jelling fået 56 nye beboere fra Afghanistan. Beboerne er har mange gode kompetencer, og det stiller krav til dem.

Jelling: Der stor forskel på de afghanere, som lige er ankommet til asylcentret i Jelling, og de flygtninge, som i forvejen var på stedet. Det mener Dennis Werner Larsen, som er frivillighedskoordinator på asylcentret.

- Det kan måske virke lidt skørt, men de afghanere, som lige er ankommet til Jelling, er ikke nær så traumatiserede som de flygtninge, der har boet hos os i længere tid. Afghanerne er jo ikke nogle, der er flygtet, men derimod er de evakueret, og mange af dem kommer fra nogle ordentlige forhold og har gode uddannelser. Selvfølgelig har de oplevet at leve i et land præget af krig, men de har nogle helt andre kompetencer, siger Dennis Werner Larsen.

Derfor er det ifølge ham også vigtigt, at man på centret er gode til at aktivere dem, og der stilles også større krav til dem og deres udvikling.

Annonce

- Vi vil i højere grad stille krav til dem, og vi forventer også, at de hurtigere bliver selvstændige og kan klare sig selv ude i samfundet. De er mere ressourcestærke, og det skal vi fastholde. På den måde er de forhåbentligt snart ude i et integrationssystem i kommunen, hvor de kan klare sig selv uden vores hjælp, siger Dennis Werner Larsen.

En ny slags mødregruppe

Der bor mange kvinder med små børn på asylcentret i Jelling, og på stedet ønsker man at forberede dem på det liv, der venter som småbørn familie i Danmark.

- Det er jo noget helt andet at have små børn i Danmark, end det for eksempel er i Afghanistan. Derfor har vi skabt en faciliteret mødregruppe, hvor mødre på centret kan komme to gange om ugen og få en slags undervisning i, hvordan man er forældre her i landet, siger Dennis Werner Larsen.

Vi vil i højere grad stille krav til dem, og vi forventer også, at de hurtigere bliver selvstændige og kan klare sig selv ude i samfundet. De er mere ressourcestærke, og det skal vi fastholde.

Dennis Werner Larsen

Ifølge ham skal mødrene blandt andet lære om ernæring og spisevaner, beklædning til små børn og farlige dyr og planter i Danmark.

- Vi har valgt at kalde det for 'babyschool', og det er simpelthen for at klæde mødrene bedre på. I deres hjemland er der heller ikke noget, som hedder dagplejer eller vuggestuer. Så de skal også lære, at det er normalt og trygt at overlade sit barn til en fremmed i løbet af dagen, siger han.

Annonce

Mangler frivillige hænder

Fordi indbyggertallet i Jelling den seneste tid har fået et nøk op ad med 56 nye beboere, betyder det også, at centret har efterlyst tøj, cykler og legetøj. Og interessen har været stor.

- Vi er helt overvældede over den mængde af tøj og cykler, vi har modtaget. Og det har været i virkelig god stand. Cyklerne har været nyserviceret, og tøjet har været rent og pænt. Så det vil komme til at betyde rigtig meget for centrets beboere, og vi sætter stor pris på det hele, siger Dennis Werner Larsen.

Derfor mangler centret ikke længere materielle ting. Men flere frivillige hænder er mere end velkomne.

- Vi kan sagtens bruge en masse frivillige, som har lyst til at hjælpe. Vi har både brug for hjælp til at sortere alle de ting, vi har modtaget, men vi har i den grad også brug for hjælp til logistiske opgaver såsom at stå for en masse forskellige aktiviteter for beboerne.

De forskellige aktiviteter er blandt andet hækleaftner, spilhygge og cafebesøg. De frivillige skal altså være med til at skabe et rart miljø for borgerne.

Annonce
Vejle For abonnenter

International kæmpe skal hjælpe NPV med at finde storinvestorer til byggeprojekt i Vejle

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Her kan du få alt det gode til din krop på én gang: Ny virksomhed giver dig klarhed og skønne sager - lige i hovedet

Erhverv For abonnenter

Så meget skar Vejle-slagter af prisen: Liebhaver-sommerhus i Skagen kostede oprindelig 50 millioner kroner

Sport

Hedensted fyrer cheftrænerteamet med øjeblikkelig virkning: Klublegende tager over, mens tidligere succestræner skal assistere ham

Erhverv For abonnenter

Byens gamle restaurant Peking Grill er blevet til My Look: Louise har øjnene rettet på nyt forretningskoncept

Vejle Boldklub

Godt nyt for VB: Kolinger spillede med reserveholdet og ligner en mand, som er klar til kamp

Vejle For abonnenter

Jeg må stå på risten og nyde duften: Vejles nye stjerne-restaurant er så fin, at den ikke skilter med sig selv

Kultur

Se alle billederne: Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik tog sig god tid til at se Jellingstenene og Kongernes Jelling

Vejle

Omstridt centerleder 'fyret' fra Bifrost efter Sofies død: 'Det var svært at se, hvordan vi kunne genoprette tilliden'

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Vejle For abonnenter

Laura sex-slammer om sexisme: 'De tog mit navn og tilpassede det mit kønsorgan'

Vejle For abonnenter

Royal fest, DF svigtede ældre, afdødes journaler holdes hemmelige og VB på nedrykningskurs: Få overblikket over de største Vejle-historier på blot fem minutter

Vejle

Vil du bygge i Vejles nye bydel skal du have meget mere end kolde kontanter op af lommen

Annonce