Vandværk har fundet pesticidrester i boring

Der er fundet rester af pesticidet N,N-dimethylsulfamid i en af Jelling Vandværks tre boringer. Arkivfoto: Leif Baun

Vandværk har fundet pesticidrester i boring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Pesticidet N,N-dimethylsulfamid har lukket flere vandværker andre steder i landet, men i Jelling er mængden langt under grænseværdien.

Jelling: 0,067 mikrogram per liter.

Så meget viste en nylig måling af pesticidet N,N-dimethylsulfamid (DMS) i én af Jelling Vandværks tre boringer.

Målingen er et stykke under grænseværdien for stoffet, som er på 0,1 mikrogram per liter, og dermed kan vandværket ånde lettet op. Formand for Jelling Vandværk, Bo Grønvall, fortæller:

- Dermed er der ikke risiko for sundheden. Grænseværdien er politisk sat meget lavt, da man her i Danmark helst ikke ønsker pesticider i drikkevandet. Embedslægen for Patientsikkerhed har udtalt, at drikkevandsgrænsen for DMS er 60 mikrogram per liter for en voksen, der vejer 60 kilo og drikker to liter vand om dagen, mens den er 10 mikrogram per liter for et barn, der vejer fem kilo og som drikker en liter vand om dagen.

Selvfølgelig skal stoffet ikke være i vandet, men her er det så langt under grænseværdien, at der ikke er grund til bekymring.
Bo Grønvall, formand for Jelling Vandværk
Dimethylsu...a' hvaffor noget?
  • N,N-dimethylsulfamid er et giftstof og forkortes DMS.
  • Det er et nedbrydningsprodukt fra pesticidet Tolylfluanid, som er et svampemiddel. Svampemidlet er brugt fra 1973-2007 til alt fra jordbær over tomater til frugttræer og prydplanter.
  • Flere vandværker i Danmark er i år blevet lukket på grund af en for høj mængde DMS i grundvandet.
  • Grænseværdien for DMS er 0,1 mikrogram per liter, men for en voksen person er drikkevandsgrænsen for DMS ifølge Miljøstyrelsen på 60 mikrogram per liter.

Holder øje med giftstoffet

Det er noget nyt, at Jelling Vandværk begynder at måle efter DMS, men det sker, fordi pesticidet det seneste år har skabt problemer for en række vandværker over hele landet. Nogle steder har man sågar været nødt til at lukke vandværkerne helt, fordi mængden af DMS har været alt for høj.

Så slemt er det på ingen måder i Jelling, men man har dog alligevel valgt at holde skarpt øje med giftstoffet.

- Selvfølgelig skal stoffet ikke være i vandet, men her er det så langt under grænseværdien, at der ikke er grund til bekymring. Vi har aftalt med Vejle Kommune, at det er en god ide, at Jelling Vandværk undersøger boringer hvert år for stoffet, da det er et nyt stof, som vi gerne vil følge. Der er i den forbindelse lavet et nyt kontrolprogram for Jelling Vandværk, siger Bo Grønvall.

Nyt vandværk på vej

Boringerne fra Jelling Vandværk er i øjeblikket koblet op på et midlertidigt vandværk, da man er ved at bygge et nyt. Dette har ikke noget med pesticidfundet at gøre, men skyldes ganske enkelt, at det tidligere vandværk var gammelt, nedslidt og utidssvarende.

Det nye vandværk skal stå klart inden Jelling Musikfestival næste år. Her bliver byens indbyggertal tidoblet.

- Det midlertidige vandværk kan ikke klare alle de mennesker, der kommer til Jelling under festivalen, så det er opgaven, at vi skal være færdige inden da, men det forventer vi også at blive. Vi er allerede kommet rigtig langt, siger formanden.

Jelling Vandværk forsyner omkring 1200 husstande i byen.

Vandværk har fundet pesticidrester i boring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce