Se alle billederne: Humus, æggesalat med ost og vodka på menuen

Interessen for spændende eksotiske retter var stor. Her serveres afrikanske retter fra Cameroun. Blandt andet blev der budt på gryderetter og yams. Foto: Mette Mørk

Se alle billederne: Humus, æggesalat med ost og vodka på menuen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På Fest- og Kulturugens sidste dag, søndag, drog Egtvedborgere på opdagelse i fremmede smags- og kulturoplevelser ved Etnisk Dag på Egetoft Aktivitetscenter.

Egtved: For hvert skridt, man tog mellem de ni forskellige, farverige og mangfoldige boder, der søndag var opstillede på Egetoft Aktivitetscenter, blev næseborene fyldt med nye dufte, og øjnene gik flittigt på opdagelse. Her var noget fra både arabiske, afrikanske, asiatiske, østeuropæiske og nordlige himmelstrøg, og her var hundredvis af mennesker, der alle var åbne for det nye og det fremmede.

Dagen var palmesøndag, arrangementet var en del af Fest- og Kulturugen. Etnisk Dag. I år var det cirka syvende år i træk, at man har afholdt det, og ligesom de foregående år, har man formået at stille et mangfoldigt team af herboende borgere, der har deres oprindelse uden for Danmark. Alle med et ønske om at vise, hvilke madkulturer der tilhører deres oprindelige kulturer.

Mad er meget mere end mad. Mad kan også åbne op for samtale mellem kulturer, og så bliver man måske endda venner.
Jolanta Frempong, arrangør af Etnisk Dag
Nagham Gorgis er oprindeligt fra Irak. Hun har boet i Egtved i 19 år. Hun stornyder at kunne dele ud af sin madkultur og ikke mindst få en snak med de mange, som på dagen lagde vejen forbi hendes humus, falafler - og meget mere til. Foto: Mette Mørk
Nagham Gorgis er oprindeligt fra Irak. Hun har boet i Egtved i 19 år. Hun stornyder at kunne dele ud af sin madkultur og ikke mindst få en snak med de mange, som på dagen lagde vejen forbi hendes humus, falafler - og meget mere til. Foto: Mette Mørk

Det handler om mere end mad

- Mad er meget mere end mad. Mad kan også åbne op for samtale mellem kulturer, og så bliver man måske endda venner.

Sådan lød nogle af de indledende ord fra primus motor for Etnisk Dag, Jolanta Frempong, da hun skød Etnisk Dag i gang. Selv er hun fra oprindeligt er fra Litauen, og så er hun gift med Kwame Frempong fra Ghana.

Jolanta Frempong havde også nogle ønsker og håb for dagen, som hun gerne ville dele med de mange fremmødte:

- Spørg og snak med dem, som står med maden. De vil rigtig gerne fortælle om det, de kommer med, og om sig selv. Og når man interesserer sig for andre, så kan det jo også være, at man bliver mere åben overfor dem, som er anderledes.

Asma Atallah og hendes datter Nour bød på både syriske og egyptiske retter. Asma Atallah er oprindeligt syrisk, hendes mand er fra Irak. Sammen er de kommet hertil fra Egypten, hvor de har boet i mange år. Og i dag bor de med deres to børn i Kolding. Asma Atallah har ikke længere sine forældre, og blandt andet derfor holder hun meget af at kunne være sammen med danskere af den ældre generation. Det giver hende noget af det, hun mangler. Foto: Mette Mørk
Asma Atallah og hendes datter Nour bød på både syriske og egyptiske retter. Asma Atallah er oprindeligt syrisk, hendes mand er fra Irak. Sammen er de kommet hertil fra Egypten, hvor de har boet i mange år. Og i dag bor de med deres to børn i Kolding. Asma Atallah har ikke længere sine forældre, og blandt andet derfor holder hun meget af at kunne være sammen med danskere af den ældre generation. Det giver hende noget af det, hun mangler. Foto: Mette Mørk

Glad for Egtved

Nagham Gorgis er født og opvokset i et kristent samfund i Irak. I 2000 ankom hun som flygtning i Danmark, efter tre måneder fik hun asyl og flyttede til Egtved.

- Jeg har været fraskilt i ni år og har tre dejlige børn, som jeg elsker meget højt, lyder det fra Nagham Gorgis.

Hun er taknemmelig for, at hendes børn, Simon, Sebastian og Sandarina i dag klarer sig rigtig godt. Den ældste søn, Simon, studerer på universitet, datteren Sandarina går i 2.g og den yngste, Sebastian, går i 10. klasse. Nagham Gorgis er glad for, at hun og hendes børn kan være en del af Egtved.

- Det er godt, at mine børn er opvokset i en by som Egtved og ikke inde i en stor by, hvor man nok bare ville blive en del af en ghetto. Her i Egtved er vi blevet en del af byen og samfundet, fortæller den arbejdsomme 42-årige Nagham Gorgis, der gennem 19 år har arbejdet flittigt, så hun har kunnet forsørge sine børn.

I sin bod med mad fra Irak serverede hun ris med grøntsager og kød, falafel, humus, pandekager med kød og skønne desserter. Ikke blot deler hun gavmildt ud af sine madkundskaber, men også sin historie, selv med fortællinger om det, der har været svært.

Jolanta Frempong (yderst til højre) kunne med stor entusiasme fortælle om de spændende retter, man kunne smage på. Foto: Mette Mørk
Jolanta Frempong (yderst til højre) kunne med stor entusiasme fortælle om de spændende retter, man kunne smage på. Foto: Mette Mørk

Et ocean af retter

Både Nagham Goris, den syriske Asma Atallah, der gennem flere år har boet i Egypten med sin mand, Badr Atallah fra Irak, og deres børn, plus mange af de andre, der denne dag delte ud af smagsoplevelser og livshistorier, kunne i fulde drag nyde den kontakt, de fik med interesserede danskere, der til gengæld med oprigtig nysgerrighed gik på opdagelse i noget, de ikke kendte.

Imens rytmefuld afrikansk musik strømmede ud gennem højttalerne drog hundredvis af egtvedborgere på kulninariske rejser mellem Kuwait, Egypten, Ukraine, Litauen, Irak, Japan, Danmark, Ghana og Camaroun på godt to timer. Alle blev ganske sikkert rigere, i hvert tilfælde på deres viden om, hvad mad også kan være.

Her var alt fra litauiske tarterers madtraditioner med æggesalat med ost til ukrainsk rødbedesalat og vodka, danske frikadeller, afrikanske yams, risretter, indbagte farskugler - og ikke blot et hav af andre spændende retter, men et helt ocean.

Familien Suzuki med Junya, Ryoko og deres fem-årige søn Yoshiya fra Japan har boet i Egtved i seks år. Faderen Junya arbejder til dagligt på Lego. Foto: Mette Mørk
Familien Suzuki med Junya, Ryoko og deres fem-årige søn Yoshiya fra Japan har boet i Egtved i seks år. Faderen Junya arbejder til dagligt på Lego. Foto: Mette Mørk
Der er både lagkage med flødeskum og frikadeller på det danske bord. Foto: Mette Mørk
Der er både lagkage med flødeskum og frikadeller på det danske bord. Foto: Mette Mørk
Yaw, Zofia og Kelvin Frempong havde også nogle hyggelige timer, hvor de var til stor hjælp i boderne. Foto: Mette Mørk
Yaw, Zofia og Kelvin Frempong havde også nogle hyggelige timer, hvor de var til stor hjælp i boderne. Foto: Mette Mørk
Interessen for etnisk mad er stor i Egtved. Her var både borgere af den modne generation og de yngre nysgerrige for at smage på noget de ikke kendte. Foto: Mette Mørk
Interessen for etnisk mad er stor i Egtved. Her var både borgere af den modne generation og de yngre nysgerrige for at smage på noget de ikke kendte. Foto: Mette Mørk
Fest- og Kulturugen i Egtved sluttes af med Etnisk Dag. Her kan alle opleve mad fra mange kulturer rundt om i verden, da udenlandske borgere der bor på egnen, står klar med deres boder med eksotiske retter. Foto: Mette Mørk
Fest- og Kulturugen i Egtved sluttes af med Etnisk Dag. Her kan alle opleve mad fra mange kulturer rundt om i verden, da udenlandske borgere der bor på egnen, står klar med deres boder med eksotiske retter. Foto: Mette Mørk

Se alle billederne: Humus, æggesalat med ost og vodka på menuen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce