40 år på pop-bagen: Barock fejrer rund fødselsdag med ny musik og jubilæumskoncert

Oprydning i øvelokalet hos Barock, der i denne tid kan fejre 40 års fødselsdag. Fra hjørnerne og under kasser dukker savnede ledninger og glemte sæt-lister op. Foto: Peter Friis Autzen

40 år på pop-bagen: Barock fejrer rund fødselsdag med ny musik og jubilæumskoncert

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

40 år, omkring tusind koncerter, utallige køreture, en håndfuld ægteskaber, tusindvis af strenge og en endeløs række af gode oplevelser. Fredericias mest erfarne orkester kan i disse uger fejre 40 års fødselsdag. Det markeres med jubilæumskoncert og udgivelse af ny musik.

Fredericia: Det er tid til en grundig hovedrengøring og oprydning i Barocks øvelokale, som er indrettet i en ombygget garage. Lokalet er tætpakket, og hver gang en kasse trækkes til side, dukker noget uventet op bag den.

- Nå, den ledning har jeg ledt efter, lyder det i den ene ende af lokalet.

- Hvad f..... er dét?, lyder det fra den anden.

Bag en højttaler dukker en stor, glemt dåse Quality Street-chokolader frem. Claus Johansen - en af orkestrets stiftere - åbner dåsen. Chokoladens aroma breder sig i rummet og vinder hurtigt over lugten af støv. Uden at tjekke datoen smager han på varen. Den er godkendt.

Kvalitet har ingen udløbsdato. Det gælder for chokolade i lufttæt indpakning - og det gælder for et godt, 40 år gammelt poporkester.

I disse dage markerer Barock sine første 40 år.

En hel generation af fredericianere er vokset op med os og har fulgt os. Når man tænker over det, er det faktisk ret vildt.
Claus Johansen
Fakta
  • Barock kan i denne tid fejre 40 års fødselsdag. 40 år med pop, rock, gode venner og op mod tusind koncerter. Et forsigtigt skøn er, at bandet sammenlagt har spillet for omkring 100.000 mennesker - herunder mange gengangere.

  • Startskuddet lød i 1979. Det var året, hvor Tommy Seebach vandt sit første Melodi Grand Prix med "Disco Tango". Det er også året, hvor Grønland fik hjemmestyre. Margaret Thatcher blev premierminister i Storbritannien. Popsangeren Gustav Winkler døde. I Fredericia grundlagdes 6. Juli Garden.

  • Barock holder reception og spiller jubilæumskoncert på Tøjhuset fredag 26. april. Der er for længst udsolgt. Under koncerten vil orkestret byde på flere overraskelser og nyheder. Blandt andet gæsteoptrædender og ny musik.

  • Gennem årene har 22 forskellige musikere og sangere været med i Barock. Brødrene Claus og Michael "Miller" Johansen har været med fra starten. De øvrige er: Stig Mikkelsen, Jan Midjord, Michael Rüsz, Niels Henrik "Ejnar" Hansen, Lars Gregersen, Vivi Jacobsen, Torben Jepsen, Helle Mortensen, Jørgen Petersen, Ullis Wagnholt Johansen, Jacob Kruuse, Anders Lassen, Rene Hansen, Steen Jørgensen, Henrik Kiems, Heide, Søren Brøndum, Iben Bonne Jensen, Christina Alessi Frederiksen, Henrik Lykkegaard, Axel Sommerby.
I anledning af Barocks 40 års fødselsdag har bandet indspillet fire egen-komponerede numre. Hen over kaffen lyttes der til seneste mix. Fra venstre er det: Michael
I anledning af Barocks 40 års fødselsdag har bandet indspillet fire egen-komponerede numre. Hen over kaffen lyttes der til seneste mix. Fra venstre er det: Michael "Miller" Johansen, Claus Johansen, Torben Jepsen, Lars Gregersen, Christina Alessi Frederiksen og Jan Midjord. Foto: Peter Friis Autzen

Dødsstraf for at spille forkert

Egentlig var det planen, at Barock skulle øve den aften, ElboBladet kommer på besøg, men orkestret mangler en del af sit grej. Efter seneste koncert har deres scenefolk nemlig endnu ikke fået transporteret udstyret til øvelokalet. Uden grejet kan de ikke øve, og derfor er der gået tiltrængt oprydning i den.

Efter lidt tid sætter bandet sig dog ned omkring en kop kaffe og en snak.

Hvordan er det at være hele Fredericias Barock?

- Vi er da ikke hele Fredericias. Jo altså, mange har jo hørt os spille gennem årene. Men ikke alle. Vi er ikke kendte, og vi bliver heller ikke genkendt på gaden eller den slags. Næh, det var sjovere i 80'erne. Den gang kastede kvinderne sig i grams, siger Claus og får hele bordet til at grine højt.

Efter lidt snak viser det sig dog alligevel, at band-medlemmerne jævnligt bliver genkendt og hilst på, når de går en tur i byen.

- Jo, men man har jo også mødt mange gennem årene. Så det er ikke så underligt, at mange siger hej, lyder det fra Jan Midjord, der spiller guitar og keyboard.

Bandet er blevet lidt blødere med årene. I dag øver de typisk én gang om ugen imod de oprindelige tre.

- Og i begyndelsen var der nærmest dødsstraf for at spille forkert. Det er der trods alt ikke længere, siger Lars Gregersen, der spiller keyboard.

Den lidt højere fejltolerance ændrer ikke på, at Barock går op i at lyde godt. Både hvad angår det tekniske setup af scene og lyd, og hvad angår musikernes præstation.

- Vi er glade amatører, men vi har et godt bundniveau. Det går vi op i, siger trommeslager Michael "Miller" Johansen.

En gammel dåse chokolade dukker op under oprydningen. Dens alder og ophav er ukendt, men guitarist og Barock-medstifter Claus Johansen tøver ikke med at teste kvaliteten. Den holder. Foto: Peter Friis Autzen
En gammel dåse chokolade dukker op under oprydningen. Dens alder og ophav er ukendt, men guitarist og Barock-medstifter Claus Johansen tøver ikke med at teste kvaliteten. Den holder. Foto: Peter Friis Autzen

Det har sin pris

Da Barock startede, bød Fredericias musikliv stort set kun på blokfjøjte, højskolesangbog og xylofon. Meget har ændret sig siden. Men ikke de seks medlemmers kærlighed til musikken, og de har ingen planer om at stoppe.

Hvorfor er det så godt at spille musik?

Spørgsmålet efterfølges af et øjebliks forundret stilhed omkring bordet. Man kunne måske ligeså godt have spurgt "hvorfor er det så godt at trække vejret?"

- Vi kan jo ikke lade være. For mig er det i hvert fald helende at spille musik. Det redder mig. Når jeg har været væk fra de andre for længe, savner jeg dem, siger Miller.

Men det har også en pris at lade musikken fylde så meget i hjertet. Alle omkring bordet kender følelsen af at melde afbud til familiemiddage, fødselsdage, firmaarrangementer og lignende for i stedet at tage ud at spille.

- Det har kostet fem ægteskaber. Eller i hvert fald været medvirkende til det, siger Claus, der taler om hele bandet - ikke kun sig selv.

- Min datter på otte år hader det og græder, når jeg skal afsted ud at spille. Men hun er også stolt af mig og siger gerne til sine venner, at "min mor er sanger", siger Christina.

De andre nikker.

- Hvad er dét? Oprydningen i øvelokalet var måske en anelse mere tiltrængt, end bandet regnede med. Foto: Peter Friis Autzen
- Hvad er dét? Oprydningen i øvelokalet var måske en anelse mere tiltrængt, end bandet regnede med. Foto: Peter Friis Autzen

Ubeskrivelige øjeblikke

Barock spiller typisk 18-20 koncerter om året. De har ikke brug for flere og siger jævnligt nej til koncerttilbud.

- Det skal føles rigtigt for os. Vi spiller for eksempel ikke ret mange natklub-jobs længere, siger Jan Midjord.

Natklub-koncerter starter gerne efter midnat, og så bliver natten for lang.

- Den slags koster jo næsten hele næste dag også, siger bassist Torben Jepsen.

Hvad er Barocks ambition - og har den ændret sig gennem årene?

- Ja, den har ændret sig. Altså, alle drenge, der begynder at spille guitar, gør det jo for at score damer. Sådan er det - og folk, der siger andet, lyver. Men sådan er det jo ikke længere. Nu er ambitionen at spille godt - og at mærke de helt fantastiske øjeblikke, en koncert byder på. Hver eneste koncert har nogle af de øjeblikke, som ikke kan opleves på andre måder. Dét er ambitionen, siger Claus.

Christina tilslutter sig:

- Musik er bare en fantastisk dejlig ting at have i sit liv.

- Neeejj, en sætliste fra Hollywood Hardrock i 2008!, lyder det fra Claus Johansen, som puster støvet af et gammelt ringbind. Foto: Peter Friis Autzen
- Neeejj, en sætliste fra Hollywood Hardrock i 2008!, lyder det fra Claus Johansen, som puster støvet af et gammelt ringbind. Foto: Peter Friis Autzen

40 år på pop-bagen: Barock fejrer rund fødselsdag med ny musik og jubilæumskoncert

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce