Annonce
Navne

70 år: Kjeld Kirk var født til at lege med Lego

Kjeld Kirk Kristiansen er født ind i Lego. Han ejer og var i mange år administrerende direktør for den virksomhed, som blev grundlagt af hans farfar og kørt videre af hans far. Arkivfoto: Kim Haugaard.

Kjeld Kirk Kristiansen har oplevet både op- og nedture som frontfigur for den virksomhed, han blev født ind i. Onsdag den 27. december fylder han 70 år.

Billund: Kjeld Kirk Kristiansen var født til at lege med Lego. Som barnebarn af Legos grundlægger og søn af legoklodsens opfinder er Kjeld Kirk Kristiansen, som den 27. december fylder 70 år, bogstaveligt talt født ind i virksomheden.

Kjeld Kirk Kristiansen var 10 år gammel, da hans far, Godtfred, opfandt legoklodsen, som vi kender den i dag, og drengen, der senere skulle blive administrerende direktør og ejer af Lego, var ofte med, når virksomhedens udviklingsafdeling skulle finde på fremtidens produkter. Eksempelvis er det en meget ung Kjeld Kirk Kristiansen, som sammen med sin søster Gunhild pryder forsiden på en af de allerførste legoæsker, som nogensinde blev sendt på gaden.

Kjeld Kirk Kristiansen har alle dage været fascineret af legen. På en tur igennem Lego Idea House støder man på adskillige byggerier af blandt andet biler, som er blevet lavet af en ung Kjeld Kirk Kristiansen.

Annonce

Kjeld Kirk Kristiansen

Kjeld Kirk Kristiansen bor i Billund sammen med hustruen Camilla Kirk Kristiansen. Sammen har de børnene Sofie Kirk Kristiansen (41), Thomas Kirk Kristiansen (38) og Agnete Kirk Thinggaard (34). De har desuden seks børnebørn.I modsætning til sin far og farfar har Kjeld Kirk Kristiansen aldrig ændret stavemåden på sit efternavn fra Kristiansen til Christiansen.

I 2016 overlod Kjeld Kirk Kristiansen pladsen som næstformand i Lego Koncernen til Thomas Kirk Kristiansen. Han fortsatte dog som menigt medlem af bestyrelsen.

Kjeld Kirk Kristiansen er fortsat formand for bestyrelsen i Kirkbi A/S - Kirk-familiens pengetank, som blandt meget andet ejer 75 procent af Lego Koncernen.

En fast tradition i familien Kirk Kristiansen er at deltage i åbningen af Legoland. Her bliver Kjeld Kirk Kristiansen ledsaget af hustruen Camilla, datteren Agnete og barnebarnet Edith. Arkivfoto: Keld Stampe.

Op- og nedture

I 1977 blev Kjeld Kirk Kristiansen ansvarlig for marketing i Lego Koncernen, og to år senere overtog han posten som administrerende direktør fra sin far. Han introducerede herefter de forskellige temaer - blandt andet Lego City og Lego Technic - som var med til at få salget af legoklodser til at stige voldsomt.

I en periode fra 1980'erne til begyndelsen af 1990'erne oplevede Lego en periode på 15 år med uafbrudt tocifret vækst. Men succesen havde en slutdato.

I slutningen af 1990'erne i omkring årtusindeskiftet oplevede Lego en kæmpe krise. Regnskaberne var blodrøde, og krisen kulminerede omrking 2003 og 2004, hvor Lego præsenterede et underskud på svimlende 1,9 milliarder kroner.

En større pengeindsprøjtning fra familiens private formue og indsættelsen af Jørgen Vig Knudstorp som ny administrerende direktør blev dog vendepunktet for Lego, som i de efterfølgende år igen oplevede stor vækst. Resultaterne kulminerede med 2016-regnskabet, som viste et overskud på 9,4 milliarder kroner efter skat.

Kjeld Kirk Kristiansen har altid været fascineret af at bygge med legoklodser. Denne bil blev i 1964 bygget af en 17-årig Kjeld Kirk Kristiansen. Bilen findes fortsat i Lego Idea House. Arkivfoto: Keld Stampe.

Ægte Billund-borger

At Kjeld Kirk Kristiansen er Billund-dreng med meget stort B, er ikke vanskeligt at få øje på. Han og hustruen Camilla har fra villaen i Skovparken frit udsyn til det område ved Åstvej, hvor Legos nye hovedkvarter er ved at skyde op. Via stien bag familiens hus er der ikke mange meter til Den Internationale Skole, som ligeledes er et projekt, Lego står bag, og herfra behøver Kjeld Kirk Kristiansen ikke stå mange minutter på sin segway, før han står ved det, der uden sammenligning er hans største fingeraftryk på Billund: Lego House.

Og selvom familien Kirk Kristiansen uden sammenligning er Danmarks rigeste med en anslået formue på omkring 155 milliarder kroner, har ingen nogensinde set tjenere eller butlere vimse rundt og feje gaden foran Kjeld Kirk Kristiansen. Lego-ejeren har aldrig været for fin til selv at gå i brugsen og hente sin letmælk.

Både Lego House og Lego Koncernens nye hovedkvarter kunne - set ud fra et forretningsmæssigt perspektiv - med god grund være placeret i mere folkerige områder end 7190 Billund. Men sådan skal det ikke være, hvilket Kjeld Kirk Kristiansen for et par år siden forklarede på et offentligt møde i Billund:

"Lego ligger i Billund. Sådan har det altid været, og sådan bliver det ved med at være". Punktum. Basta.

Trods sin position som frontfigur for Lego er Kjeld Kirk Kristiansen dog også en ganske privat person. Han har således ikke ønsket at stille op til interview i anledning af sin fødselsdag.

Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Nul østers-status til lokale gourmet-kokke

Annonce