Annonce
Billund

70-årige Hans fandt en ny passion: Han hjælper afrikanere med at udvikle deres landbrug

Hans Elbæk har selv været økologisk landmand. Nu brænder han for at hjælpe afrikanere med deres landbrug. Foto: Lise Nørgaard
70-årige Hans Elbæk fandt sent i livet en helt ny passion. På en studietur med elever fra Grindsted Landbrugsskole til Sydafrika tabte han sit hjerte til det afrikanske kontinent - han kunne ikke komme hurtigt nok afsted igen. Siden har han været involveret i forskellige hjælpeprojekter, der udvikler afrikansk landbrug og landmænd.

Grindsted/Vejen: Hans Elbæk arbejder kun på Grindsted Landbrugsskole et par timer om ugen, for han er egentlig pensionist.

Han er 70 år gammel, og tiden er faktisk inde til at gå i hyggeklub og den slags - det var det, han troede, tiden skulle gå med nu, men sådan blev det ikke for Hans Elbæk, der bor i Aaskov ved Vejen.

Det har han slet ikke tid til. Han er nemlig blevet bidt af Afrika og afrikansk landbrug, og af hvordan han selv kan bidrage til at hjælpe med det.

Annonce

Det hele begyndte med en studietur til Sydafrika med en klasse fra Grindsted Landbrugsskole, hvor han har arbejdet siden 2003. Inden da var han selv selvstændig økologisk landmand, og dertil var han med til at etablere Ladelund Efterskole.

Besøg til Danmark

Hans første tur til Afrika gjorde så stort indtryk på ham, at han kun kunne tænke på, hvornår han kunne komme afsted igen, og det har han været en del gange siden - i samarbejde med flere forskellige organisationer - blandt andet SUG - Seniorer Uden Grænser.

Han har været med til at etablere et andelsselskab i Tanzania, der leverer chiafrø til det europæiske marked, og flere landbrugsprojekter er kommet til undervejs - især projekter, der handler om uddannelse og vejledning af afrikanske landmænd. De har nemlig brug for det.

- Deres allerstørste udfordring er penge til at starte noget op. De bruger desværre flere penge på deres politikere end på uddannelse, men de vil rigtig gerne, forklarer Hans Elbæk, der også oplever, at tingene går den rigtige vej dér, hvor han har været, og at det fungerer, når det er blevet sat i gang.


Det er vigtigt, at vi har respekt for den afrikanske kultur og traditioner. Vi kan lære af dem, som de kan lære af os.

Hans Elbæk


- Det er ikke kun her, at der findes virkeligt innovative mennesker, der vil noget, påpeger han, der har fået støtte til et nyt projekt, der skal bringe to elever, to landmænd, to landbrugslærere og en forstander til Danmark, hvor målet er at vise dem den danske model, og hvordan den fungerer.

- Det bliver et kæmpe kulturchok for dem, men vi tror på, at det er en god løsning, siger Hans Elbæk.

Annonce

Et ordløst fællesskab

Landbrug i Afrika er dog markant anderledes end i Danmark.

- De har måske 1-2 hektar jord, og målet er for os ikke, at større landbrug er bedre. Det er så vigtigt at have respekt for den afrikanske tradition, hvor man har været selvforsynende i mange, mange år. Det, de har til overs, tager de til markedet og sælger, og det er noget, vi skal passe på, siger Hans Elbæk, der dog gerne vil hjælpe med systematikken i landbruget, uddannelsen og afsætningen.

- Jeg vil gerne være med til at skabe en grunduddannelse med både skoleophold og praktik ved en landmand, siger Hans Elbæk, der ser det som meningsfuldt, selvom landbrugene er så små.

Hans Elbæk ser Afrika som den næste store spiller på verdensmarkedet, og han undrer sig over, at EU forholder sig passivt, mens kineserne investerer en masse i kontinentet.

- Afrika er så meget mere end flygtninge, der vil herop. Det er kun en meget lille del af virkeligheden, påpeger han, der er meget betaget af et sammenhold og den gæstfrihed, han oplever i Afrika.

- Der er så meget, vi kan lære af afrikanerne. Jeg er dybt fascineret af deres kultur og deres måde at finde sammen på gennem dans og sang. Det kalder jeg det ordløse fællesskab.

https://ems.wearehearken.eu/
Annonce
Vejle For abonnenter

Peschardt er harm over splittelsen i Venstre: 'Forligspartierne får et alibi for at smide en motorvej midt i vores enestående natur'

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Kaos i køreprøve-køen: Erfarne bilister kan miste både kørekort og job

Egtved For abonnenter

Hærvejsmotorvejen splitter Venstre i Vejle Byråd: Se her, hvem der mener hvad

Erhverv

Tidligere 'Masterchef' mestrer mexicansk mad fra forsamlingshusets køkken

Børkop

Efter et halvt år med ombygning: Genbrugsplads er klar til indvielse

Navne For abonnenter

Tidligere kvæginseminør var tæt på at dø: Nu kan han fejre 90-års fødselsdag

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv

Gennembrud for Legos 150 eksperter efter tre år: Nu er der lavet en klods af brugte plastikflasker

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

Demonstration i Vejle endte med dødstrussel: Nu er demonstranterne anmeldt for racisme

Kultur

Barchef lovede gratis omgang for hvert mål: Måtte forære over 1000 fadøl til euforiske fans

Vejle Boldklub

Wahid Faghir er stadig i VB: Skifter kun, hvis det rette tilbud kommer

Alarm 112 For abonnenter

42-årig var tæt på at brænde sin bolig af: Fik 30 dages fængsel

Erhverv

Fakta går på indkøb: Gør klar til at udvide Vejle-butik

Annonce