Annonce
Jelling

80 år siden der blev kørt jord ned og op – nu er de i gang med redningsaktion

Her bliver den sidste af 10 kubikmeter jord læsset på transportbåndet, som de lægger på toppen af Sydhøjen. Foto: Martin Søndergaard Jensen
Harald Blåtands folk byggede højen for 1000 år siden. For 80 år siden kørte man 135.000 trillebøre jord ud og ind igen. Mandag 19. april blev der igen arbejdet på den gamle vikingehøj.

Jelling: På Sydhøjen i Kongernes Jelling var der mandag et stort transportbånd, som læssede jord af oppe på højen.

Det var en redningsaktion for højen, da der var fordybninger, som er spor fra udgravningen i 1941.

Tilbage i tiden ville de gerne finde Gorm den Gamles gravkammer og kørte derfor 135.000 trillebøre jord op og ned af højen. De lykkedes dog ikke med at finde gravkammeret på den over 1000 år gamle høj, der blev bygget af Harald Blåtands folk.

Annonce
Billede af udgravningen af Sydhøjen fra 1941. Foto: Nationalmuseet

- Vi gør det for at bevare højen. Den er sunket, så man kan se kanten af udgravningerne fra 1941. Det kommer jo af, at der kommer mange turister forbi, hvilket er meget dejligt, men som også giver en slitage, som vi er nødt til at tage os af, siger Kirsten Thøgersen, der er Site Manager for verdensarven.

Oppe på højen blev der transporteret 10 kubikmeter jord, mens der tirsdag kommer 700-800 kilo rullegræs. Tidligere var det jord, man kom op til på højen, men når det regnede, så ville det blive til mudder.

Frederik d. 7 trappe. Her må man egentlig ikke gå op, da det skaber for meget slitage på højen. Dog kan børn godt kælke ned ad bakken uden, at det skaber slitage, viser konserveringsundersøgelse fra 2018. Foto: Martin Søndergaard Jensen

Frederik d.7´s trappe

Og netop mudder kom der også ved trappen og ’stien’ mod vestsiden, der vender mod SuperBrugsen.

- Det var Frederik d.7, der byggede trappen. Her ligner det lidt, at det er en sti op på højen, men det er det faktisk ikke. Jordstien, som bliver til mudder, når det regner, bliver slidt ned, når man går der. Og den bliver bredere og bredere, når det bliver til mudder, for det vil man selvfølgelig ikke gå i, siger Kirsten Thøgersen.


Vi gør det for at bevare højen. Den er sunket, så man kan se kanten af udgravningerne fra 1941.

Kirsten Thøgersen


Allerede i 2018 blev foretaget en konserveringsundersøgelse for at undersøge slitagen på højen, men det er en længere proces, når man skal arbejde med en verdensarv.

- Der er cirka 300.000 personer forbi hvert år ved højen og Jellingestenen, mens der er cirka 225.000 personer inde på Kongernes Jelling. Så det bliver til mange personer, der skaber slitage. Derfor forsøger vi at udbedre det, men samtidig vil jeg også sige, at vi selvfølgelig er meget glade for alle de besøg i vores by og område, siger Kirsten Thøgersen.

Det var blandt andet her, at jordet blev lagt, da det var begyndt at synke sammen, så man kunne se, hvor udgravningen fra 1941 var. Foto: Martin Søndergaard Jensen
Annonce

Gået over al forventning

Selve operationen kunne ikke ske på en bedre dag. Blå himmel og flot solskin og med en god forårsvarme.

Frode Christensen, der er graver ved Jelling Kirke, har stået for at få jorden op på højen og for at få det lagt.

- Det er gået helt fantastisk. Vi havde forventet, at vi også tirsdag skulle være i gang med at få jord derop i morgen, men det er vi helt færdige med nu, siger Frode Christensen og fortsætter:

- Når det ikke er prøvet før at gøre noget som det her, så er man jo altid spændt på, hvordan det vil ende. Men det har kørt på skinner for os i dag.

Tirsdag vil de 700-800 kilo rullegræs blive lagt på de stykker, som der er jord. På den måde mindskes slitagen i fremtiden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Smitten falder i Vejle Kommune: Men én befolkningsgruppe skiller sig stadig negativt ud

Annonce