Annonce
Give

80 millioner gammelt dyr er flyttet ind i Zootopia

Maiasaura hedder den nye art i landets største dinosauruspark. Den ligger i Zootopia, hvor "den gode mor" er placeret sammen med en af de reder, som arten havde i store kolonier lige som nogle af nutidens fugle. Foto: Zootopia
Danmarks største dinosaurpark er endnu en gang blevet udvidet. Denne gang er det to maiasauraer med unger, der er rykket ind.

Givskud: Selv om de forlængst er uddøde, er de kommet for at blive i dyreparken Zootopia.

De gamle dinosaurer har fået nyt liv i form af naturtro gengivelser i kunstmaterialer og er blevet i placeret i omgivelser, som de sandsynligvis levede i. Både den naturtro gengivelse og "de rette omgivelser" skal tages med et gran salt.

For ingen ved det helt sikkert, for de uddøde pludseligt for omkring 65 millioner år siden. Men selv om de har været uddøde i 65 millioner år, fascinerer de stadig både børn og voksne.

- Vi bliver hele tiden klogere på dinosaurer, i takt med at der gøres flere og flere fund verden over. Samtidig afdækker palæontologerne hele tiden nye sider af dinosaurernes liv, så der er masser af gode historier at fortælle og spændende viden at formidle om dem, sagde Zootopias administrerende direktør Richard Østerballe, da de første 25 dinoer fordelt på 17 arter flyttede ind i 2015.

Siden er samlingen blevet udvidet, så der i dag er over 50 af de gamle kæmper. De er i varierende størrelse fra den 40 meter lange argentinosaurus til den to meter lange fugletyv ornitholestes.

Annonce

Den gode mor

- Vi har valgt at få endnu en dinosaurart, både fordi det er interessant for vores gæster at opleve endnu en af fortidens giganter, og fordi det giver os en god mulighed for endnu bredere formidling om dinosaurperioden til vores gæster, siger Richard Østerballe.

Den nye art er en maiasaura. Maisaura betyder "god mor-øgle" og det var den første dinosaur, der blev udgravet sammen med reder, æg og unger. Nogle af ungerne var for store til at være i et æg, derfor mener man, at denne dinosaur har passet og fodret sine unger.

Man har fundet flere hundrede af disse reder på sammen sted - nu kaldet "Egg Mountain" i Montana, USA. Så man er ret sikker på, at Maiasaura levede i store flokke og lavede enorme redekolonier, ligesom mange fugle gør det i dag.

- I og med denne type dinosaur levede anderledes end mange andre dinosaurer, giver det en ekstra dimension til vores formidling, og samtidig kan vi trække tråde til i dag og den måde, fugle lever på, siger direktøren.

Maiasaura levede i den sene kridttid for godt 80 millioner år siden, og de nye modeller befinder sig godt midtvejs gennem dinosaurparken i Zootopia, hvor de er sat op med rede for at understrege artens levemåde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Tøjbutik i Vestergade lukkes

Annonce