Annonce
Hedensted

800 år gammelt flag bliver flittigt brugt i Hedensted Kommune

Formand for Danmarks Samfundet i Hedensted, Kjeld Bøjlesen, leder fanebærerne ind i Hedensted Kirke til andagt. Foto: Joachim Voss
I Hedensted Kommune er der ikke færre end 89 medlemmer, foreninger eller institutioner, der er medlem af den lokale afdeling af Danmarks-Samfundet.

Hedensted: Danmarks-Samfundet i Hedensted Kommune er en særdeles aktiv lokalafdeling. Lokalafdelingens bestyrelse sørger bl.a. for at uddele faner, holde Valdemarsfest og hejse flaget på den 18 meter høje flagstang ved motorvejs-afkørslen i Hedensted.

Det sker på de officielle flagdage, borgmesterens fødselsdag, når medlemmer af kongehuset har fødselsdag, når der er konfirmation eller ved andre større begivenheder i området. Disse større begivenheder møder man også typisk op til. Eksempelvis deltog man for nylig i åbningen af Ferguson Dagene på Fergusonmuseet i Stourup. Lokalafdelingen i Hedensted blev oprettet i forbindelse med kommunalreformen i 2007. Før den tid foregik foreningsarbejdet udelukkende på amts- og landsniveau.

- Vi har været heldige i Hedensted, at vi kom godt fra start, fordi vi, da de nye lokalafdelinger skulle oprettes, var flere, der var involveret i Danmarks-Samfundet på amts- eller landsniveau. Vi har også mange efterskoler som medlemmer. Det er vi glade for, da de er gode til at holde traditioner omkring Dannebrog i hævd, udtalte den afgående formand, Kjeld Bøjlesen, til avisen, da han overlod depechen til den nuværende formand Anders Jørgen Andersen for lidt over et år siden.

- Flaget har altid stået højt for mig, og da jeg kendte nogle, der havde været med på amts-niveau, så var det helt naturligt for mig at blive meldt ind, da der blev oprettet en lokalafdeling her i Hedensted Kommune i 2007. Med årene kom jeg så ind i bestyrelsesarbejdet. Først som suppleant og siden som menigt medlem og nu som formand, siger 74-årige Anders Jørgen Andersen fra Tørring.

Annonce

Danmarks-Samfundet i Hedensted Kommune

Den nuværende bestyrelse i Danmarks-Samfundet i Hedensted Kommune består af følgende lokale borgere:

Formand: Anders Jørgen Andersen, Tørring.

Næstformand: Ivar Thisgaard, Billund, men tidligere Hedensted.

Sekretær: Kurt Pawlowski, Løsning.

Kasserer: Peter Vessel, Tørring.

Menigt medlem: Jens Peter Jørgensen, Tørring.

Menigt medlem: Dorthe Duelund, Tørring.

Menigt medlem: Claus Bonde Jensen, Bjerre.

Suppleant: Jørgen Ewers, Ølholm.

Suppleant: Leif Nielsen, Givskud.

Uddeler faner hvert år

Én af de vigtigste opgaver for bestyrelsen er at uddele faner til foreninger og institutioner. I Hedensted uddeler Danmarks-Samfundet op til fire faner om året. Dertil kommer nye fane-duge og reparationer af gamle faner, og at foreningen som allerede nævnt viser flaget ved forskellige markeder og fester i kommunen.

Danmarks-Samfundet holder også fanebærer-kurser, og hvert år på Valdemarsdag (15. juni) inviterer foreningen til Valdemarsfest skiftende steder i kommunen.

- Det rører noget ved én, når Dannebrog går til tops efter en idrætsbegivenhed, eller fanerne føres ind til en gymnastikopvisning. Der findes jo ikke nogen, der er så stolte som en fanebærer. De traditioner er vi med til at bevare, slutter Anders Jørgen Andersen.

Lørdag deltog Danmarks-Samfundet i fejringen af Dannebrogs 800 års jubilæum. det skete ved en andagt i Hedensted Kirke og en efterfølgende march gennem byen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Trekantområdet

Død mand blev glemt i sin lejlighed: Ingen vil tage ansvaret

Annonce