Annonce
Fredericia

81-årige Eigil er træt af møgbeskidte og faldefærdige bænke: - Jeg vil gerne sidde ned, men jeg tør ikke

Hvis man sætter sig her, får man grønne bukser - som det kan fornemmes på den hvide kluds nye farve. Foto: Peter Friis Autzen
Der er politisk forslag fremme om flere bænke i Fredericias naturområder. Men det er der ikke brug for, mener Eigil Lund. Til gengæld er der brug for at reparere og renholde de bænke, der allerede findes.

Fredericia: - Man kan ikke sætte sig ned uden at blive møgbeskidt eller ligefrem komme til skade. Det er ærgerligt.

81-årige Eigil Lund bor ikke særlig langt fra Fredericias volde. Og han har heller ikke langt til den nærmeste skov. Det er Eigil glad for, for han kan godt lide at gå en tur i det blå og grønne.

Han er godt til bens og kan godt springe et pitstop eller to over, når bænkene er for faldefærdige eller algegrønne. Men synet af de sølle bænke irriterer ham, og han har derfor kontaktet avisen via "Byen Spørger"-modulet.

Annonce

- Bænkene er i så ringe stand, at jeg nogle steder ikke tør sætte mig ned af frygt for at komme til skade. Andre steder holder jeg mig væk, fordi jeg ellers ville blive grøn af alger og skidt. Jeg kan ikke forstå, at bænkene vedligeholdes så dårligt, siger han og tilføjer, at han også ser bænke i god og ren stand.

- Men mange bænke i naturen trænger til en fast og kærlig hånd. Og det ærgrer mig, siger han.

Hvem har lyst til at sidde her, spørger Eigil Lund. Privatfoto

Det kan Laila B. R Jensen fra kommunens vej- og park-afdeling godt forstå. Hun er driftsplanlægger i kommunens vej- og park-afdeling, der står for at vedligeholde af en stor del af de kommunale bænke.

- Man kunne godt gøre mere for bænkene. Og jeg har faktisk også lige bestilt et par nye bænke, siger hun.

Lille opgave men stort projekt

I alt er der 357 kommunale bænke opstillet langs veje, på pladser, på volden, i skovene, langs stranden og i Fredericia-området i øvrigt.

- Vi har ikke en fast vedligeholdelses-rytme på dem allesammen. Men hvis folk giver os et praj - eventuelt via Giv Et Praj-app'en - rykker vi ud og ser på det. Og for nogle af bænkene gælder det, at vi går en runde hvert andet år, siger Laila B. R. Jensen.

Nu om stunder styres opgaver og ressourcer så stramt, at der ikke altid er plads til "jeg fikser lige det her, nu jeg alligevel er her"-tanken.

Laila B. R. Jensen, grøn driftsplanlægger

Eigil Lund er overrasket over, at kommunen har så mange bænke. Det er en hel del flere, end han troede. Men han synes alligevel godt, at vedligeholdelsen kunne prioriteres bedre.

- For eksempel når en medarbejder alligevel kommer forbi for at slå græsset lige ved siden af bænken, hvorfor vasker han så ikke lige bænken i samme omgang? Det andet her virker lidt ineffektivt, siger han.

Svaret ligger paradoksalt nok i, at alt arbejde netop skal tilrettelægges så effektivt som muligt.

Bænken her er forbeholdt folk, der ikke er bange for at få beskidte bukser, synes Eigil Lund. Privatfoto

- Når arbejde skal udføres under effektiv styring, beskrives opgaverne så præcist, at der ikke er plads til den "jeg fikser også lige det her"-tanke, der ellers kan virke oplagt - og som man jo er vant til, når man arbejder i haven derhjemme, siger Laila B. R. Jensen, som godt kan se, at svaret antyder en vis ufleksibilitet.

Den udlægning er udvalgsformand Christian Bro (S) enig i. Og den type udfordringer ser han i sær ved udliciterede opgaver.

- Lige præcis denne opgave er ikke i udbud. Men alting ressourcestyres meget nøje nu om stunder. Det sker blandt andet for altid at kunne dokumentere, hvad de forskellige opgaver koster. Og dét går helt sikkert ud over fleksibiliteten, selvom medarbejderne gør hvad de kan, når de kommer rundt, siger han.

Annonce

Hvad med dig selv?

Uanset, om kommunens folk sættes til at vaske bænke, er der også en anden mulighed.

Hvad med dig selv, Eigil? Kunne du ikke selv tage en klud med, når du går en tur og på forhånd ved, at du kommer til en beskidt bænk?

-Jo, det kunne jeg jo faktisk godt. Det er ikke forbudt. Jeg kunne også tage en plastikpose med at sidde på. Det vil jeg måske gøre, siger Eigil.

Jeg kunne da godt selv tage en klud med og tørre bænken af. Det er jo ikke forbudt.

Eigil Lund, vandreglad pensionist

Sammenfaldende med Eigils henvendelse til redaktionen har regeringen meldt ud, at en aktiveringsindsats med flere nyttejobs skal skydes i gang.

- Det kunne være en god idé at sætte nogle af de ledige til at holde bænkene rene. Det er i hvert fald hverken nytteløst eller spildt arbejde, siger Eigil.

Nyttejobbere som bænkevaskere

Eigil Lund læste i Fredericia Dagblad, at Dansk Folkeparti blandt andet foreslår opstilling af flere bænke i Fredericias natur- og skovområder.

- Jeg synes, at der er bænke nok. Mange af dem kan man bare ikke sidde på. Så i stedet for flere bænke foreslår jeg, at man først fikser de eksisterende bænke, siger Eigil Lund.

DF-borgmesterkandidat Susanne Eilersen glæder sig over Eigils indspark.

- Det er en god idé at gøre renholdning af bænke til et nyttejob. Det giver masser af mening - og er også meningsfyldt arbejde for den enkelte, hvor han eller hun jo straks kan se resultatet af sit arbejde, siger Susanne Eilersen.

Hun understreger, at Dansk Folkepartis forslag om flere bænke ikke handler om, at der er for få bænke i dag, men om at gøre naturen mere tilgængelig for handicappede og gangbesværede, forklarer borgmesterkandidaten.

En fugtig klud eller en skurebørste og vand kunne gøre en forskel her, synes Eigil Lund. Privatfoto
Annonce
Vejle For abonnenter

Så tæt var Vejle på Magasin - nu skal Bryggen overbevises om Posthusgrundens fortræffeligheder

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Dødsulykke i nat: 64-årig mand i voldsomt færdselsuheld

Erhverv For abonnenter

En måned efter fyringsrunde: Stor Vejle-virksomhed fordobler alle ansattes månedsløn - og søger nye medarbejdere

Hedensted

Alternativet har været en redning og et afbræk fra jobafprøvningshelvede: Nu stiller Mads op til byrådet

Børkop

Byrådet sagde ja til at bygge kommunens længste dige: Stor regning sendes videre til sommerhusejerne

VEJLE

Knallertkørekortet lugter ikke længere af benzin: Nu skal de unge drøne af sted på el-scootere

Navne For abonnenter

Han var Gulddreng, en hitmager med hang til guld, glimmer og modeller - men bag solbrillerne var der også bare Malte Ebert - og det tog halvandet år at vende tilbage til et liv uden stress-symptomer

Fredericia

Cyklist-formand vred over forvirrende markering af cykelsti: - Bilister ville man aldrig byde det rod

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Navne For abonnenter

Hanne havde en glubende appetit på livet trods uhelbredelig kræft: Ville flyve helikopter og køre racerbil en måned før sin død

Sundhed

Læger i opråb: Bliv coronatestet ved feber og hoste

Give

Forening med tusindvis af tv- og internetbrugere er blevet solgt: - Det er ikke økonomisk forsvarligt at køre videre

Vejle For abonnenter

Det kan ende med endnu en bro over Vejle Fjord, historier om dårlig hjemmepleje gør ondt, lån kan sikre byggestart på Gammelhavn - og så bliver vi klogere på sygehus-bedrageriet: Få overblikket over de største Vejle-historier på blot fem minutter

GAMLE DAGE

Lille Niels blev kørt over på Horsensvej - og hans far fik også en tragisk død

Annonce