Annonce
Give

83 evakuerede fra Afghanistan skal have ro og tryghed i Thyregod: Snart bliver de 83 til 84

83 evakuerede borgere er de seneste dage blevet indkvarteret på det ellers lukkede asylcenter i Thyregod. Også asylcenteret i Jelling har ledige værelser, men i første omgang er der ikke planer om, at nogle af borgerne fra Afghanistan skal have hjem der. Arkivfoto: Torben Glyum
Røde Kors, der driver det genåbnede asylcenter i Thyregod, forsøger hurtigst muligt at skabe en så rolig og almindelig hverdag for de 83 personer, som er blevet indkvarteret.

Thyregod/Jelling: 83 af de omkring 650 personer, som Danmark har været med til at evakuere fra den usikre situation i Afghanistan, er de seneste dage blevet indkvarteret på asylcenteret i Thyregod.

De sidste asylansøgere i Thyregod blev ellers flyttet til andre centre i november sidste år. Det skyldtes flere år med et lavt antal asylansøgere, men nu er centret altså i brug igen, fordi kapaciteten i Sandholmlejren i Nordsjælland er presset af de flere hundrede afghanere, der er blevet fløjet til Danmark den seneste uges tid.

Allerede nu står det klart, at antallet af personer på centeret i Thyregod stiger med én inden længe.

Annonce

Det skyldes, at en af de 83 afghanere er gravid. Hun er på et hospital og forventes at føde snart, oplyser Tina Lundgaard, der er regionsleder i Røde Kors.

Der er plads til omkring 100 personer på centeret i Thyregod, men ud over familieforøgelsen er det ikke afgjort, om der kommer flere flygtninge til centeret i den nærmeste fremtid.

- Det har vi ikke fået meldinger om, men det er klart, at vi er i beredskab og klar til at modtage flere, siger Tina Lundgaard.

Beboere er i karantæne

Det er et flertal i Folketinget, der med undtagelse af Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige har vedtaget, at afghanere, der har været ansat på den danske ambassade i Kabul samt i Forsvaret i løbet af de seneste to år, kan evakueres til Danmark.

Ifølge aftalen tilbydes de to års midlertidigt ophold med mulighed for efterfølgende at søge asyl.

Ifølge Tina Lundgaard er de afghanere, der er kommet til Thyregod, meget taknemmelige for, at de nu er i Danmark.

- De kommer direkte fra et velfungerende familieliv og har gået på arbejde, så de kommer med nogle kompetencer. De er umiddelbart meget ressourcestærke og vil rigtig gerne hjælpe og bidrage til, at tingene fungerer. De vil gerne gøre rent og hjælpe til med de praktiske opgaver, siger hun.

Omkring halvdelen af de indkvarterede er børn. De vil i løbet af den nærmeste fremtid blive tilbudt forskellige former for skole- samt børnehavetilbud, hvilket kommer til at foregå i Jelling. Der vil også blive etableret skoletilbud for de voksne.

Møde om genåbnet asylcenter

  • For at imødekomme spørgsmål fra lokale borgere og andre interesserede holder Røde Kors onsdag et informationsmøde i Thyregod. Samtidig skal mødet være med til at koordinere frivillige kræfter samt støtte fra lokale borgere.
  • Mødet finder sted onsdag klokken onsdag klokken 17.00 på Thyregod Kursuscenter.

Alle beboerne er i øjeblikket i coronakarantæne efter deres indrejse til Danmark, men efter at være blevet testet, forventes det, at den ophæves i løbet af tirsdag. I mellemtiden forsøger Røde Kors’ medarbejdere i Thyregod at skabe en så rolig og normal hverdag for beboerne som muligt.

- Det handler blandt andet om at skabe ramme om, at de selv kan lave mad på centret. Imens forsøger vi at lave nogle aktiviteter på centret, så de har noget at give sig til. Vi stiller nogle spil til rådighed, men det er klart, at der kommer en periode, hvor vi ikke er helt i gear med aktiviteterne, fordi det hele er gået så hurtigt, siger Tine Lundgaard.

Nu, hvor de er landet i Thyregod, prøver vi at skabe så meget ro om dem som muligt.

Tina Lundgaard, regionsleder, Røde Kors
Annonce

Skal skabe ro

På asylcentret i Jelling er der også ledige værelser. De er meldt ind som ledig kapacitet, men ifølge regionslederen er der ikke konkrete planer om, at nyligt evakuerede afghanere skal bo der.

Asylcentret i Sandvad, der ligesom Asylcenter Thyregod blev lukket i november, har den seneste tid været i brug som karantænecenter for coronasmittede asylansøgere, og sådan er det planen, at det forbliver. Det er Udlændingestyrelsen, som kan ændre det.

Som udgangspunkt skal beboerne, der nu er kommet til Thyregod, forblive der, så længe de er i asylsystemet.

- Nu, hvor de er landet i Thyregod, prøver vi at skabe så meget ro om dem som muligt. Vi er altid ude på at have så få flytninger som muligt, siger Tina Lundgaard.

Hun fortæller videre, at Røde Kors allerede har modtaget flere henvendelser fra dolk, der ønsker at donere tøj og legetøj.

- Vi vil faktisk helst ikke modtage noget direkte på centret. Vi drukner simpelthen, hvis folk kommer med poser med tøj og stiller dem foran døren. Det har vi ikke ressourcer til at håndtere, men man kan gå ind på hjemmesiden og se, hvordan man kan hjælpe, siger hun.

Radio4 Morgen har torsdag sendt en reporter til Thyregod for at høre borgernes mening om de mange evakuerede afghanere, der er ankommet til Thyregod Asylcenter. Det kan du høre i klippet herunder.

Radio4 Morgen taler også med Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti, der selv kommer fra Thyregod. Hvad synes han om, at afghanske flygtninge nu er endt i netop Thyregod? Det kan du høre herunder.

Annonce
VEJLE For abonnenter

Hundeslagsmål mellem klubber: 'Vi vil ikke være uvenner med de andre,' siger den største af dem

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Sundhedschef forventer smittestigning efter ferien: 'Det er næsten uundgåeligt'

Vejle For abonnenter

Så tæt var Vejle på Magasin - nu skal Bryggen overbevises om Posthusgrundens fortræffeligheder

Give

Grøn opvarmning til mindre penge: Nem og billig fjernvarme er på vej til 200 boliger

Give

Olivia og Emma er klar: Så er sporene lagt til Lykkeliga i Give

Børkop

Børnene vælger den farligste løsning: Så nu bliver byens mest trafikerede vej hævet

Alarm 112 For abonnenter

Køretur blev dyr for forretning og 42-årig chauffør: Han overtrådte otte regler under fyrværkeri-transport

Hedensted For abonnenter

Hedensted frygtes overset i kommende uddannelses-udspil: Langt mindre byer står til at få gymnasier

Børkop

Byrådet sagde ja til at bygge kommunens længste dige: Stor regning sendes videre til sommerhusejerne

Danmark

Forsvaret har i flere år kendt til massive forureninger uden at bremse dem - eksperter kritiserer manglende indgriben

Jelling

Skoleleder skulle passe brormands hund i efterårsferien: Ups, så var den stukket af, og så gik den vilde jagt...

Vejle Boldklub For abonnenter

Trods fremgangen i Brøndby; derfor ser det helt umuligt ud for VB

Egtved

Stort ønske om bybus i mindre by: 'Vi har mere brug for den end de rige i Bredballe'

Annonce