Annonce
Trekantområdet

85 vandboringer undersøgt: Ingen indeholder det farlige stof CTA

85 vandprøver fra boringer i Kolding Kommune er blevet analyseret for det sundhedsskadelige stof CTA. Stoffet blev heldigvis ikke fundet. Når snakken falder på drikkevand, så har Kolding Kommune et tip til alle, der holder ferie uden for hjemmet. Der kan, når man er væk i længere tid, ske en opblomstring af bakterier i boligens rørstystemer. Bakterierne kan være sygdomsfremkaldende i større koncentrationer, så derfor bør alle skylle boligens ledningsnet godt igennem, når de kommer hjem fra ferie, lyder det gode råd. Foto: Colourbox.com
Alle landets kommuner er blevet bedt om at tjekke drikkevandet for stoffet CTA, der mistænkes for at kunne være kræftfremkaldende og muligvis skade arveanlæggene. Stoffet er ikke påvist i Kolding.

Kolding: 34 almene vandforsyninger samt Kolding Sygehus og Arla Foods i Christiansfeld er blevet bedt om at få foretaget analyser af alle deres aktive vandboringer. Det er sket, efter Miljø- og Fødevareministeriet har skrevet til alle landets kommuner og bedt dem om hurtigst muligt at få tjekket vandets indhold af chlorothalonil-amidsulfonsyre, forkortet CTA.

- Der er blevet taget prøver af i alt 100 boringer, og vi har modtaget svar fra 85 procent af analyserne. Stoffet er ikke fundet i én eneste. De sidste 15 procent af boringerne, hvor vi mangler analyseresultater fra, kommer i nærmeste fremtid. Nogle prøver er udtaget, andre venter på, at laboratoriet får udtaget prøverne og enkelte boringer, hvor der er tekniske problemer, bliver udtaget snarest, fortæller miljøsagsbehandler Helle Würtz, Kolding Kommune.

Prøverne skulle tages, fordi det på nuværende tidspunkt ikke kan udelukkes, at CTA kan være kræftfremkaldende og muligvis skade arveanlæggene, hvis man indtager det i drikkevandet. CTA er et nedbrydningsprodukt af chlorothalonil, som har været godkendt i Danmark i perioden fra 1082 til 2000 som svampemiddel til hvede, kartofler, ærter, løg, porrer, solbær, ribs og jordbær på friland samt agurker og prydplanter på friland og i væksthuse.

Chlorothalonil har ikke været godkendt til træbeskyttelse i Danmark, men det har været anvendt som biocid i træmaling og bundmaling.

- CTA er et stof, man ikke skal ignorere, for det har skadelige virkninger, og vi har virkelig været bekymrede for, om vi skulle finde stoffet, men det gjorde vi heldigvis ikke, siger Helle Würtz.

Annonce

Der er blevet taget prøver af i alt 100 boringer, og vi har modtaget svar fra 85 procent af analyserne. Stoffet er ikke fundet i én eneste. De sidste 15 procent af boringerne, hvor vi mangler analyseresultater fra, kommer i nærmeste fremtid. Nogle prøver er udtaget, andre venter på, at laboratoriet får udtaget prøverne og enkelte boringer, hvor der er tekniske problemer, bliver udtaget snarest.

Miljøsagsbehandler Helle Würtz, Kolding Kommune.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce