Annonce
Egtved

86-årig døde efter at have ligget i timevis på et koldt badeværelse - men hendes døtre må ikke læse journalen: Retsordfører rejser sagen for justitsministereen

Bente Trolle og hendes søster Susanne Østergaard kan kun gisne om, hvad der egentlig skete på badeværelset dengang, deres mor faldt og lå hjælpeløs i adskillige timer. De har fået afslag på at få aktindsigt i hendes journaler, som de håbede kunne give nogle svar. Nu bliver deres undren over afslaget bragt videre til justitsministeren. Foto: Mette Mørk
To søstre fortalte i avisen lørdag, at de kan ikke få aktindsigt i deres afdøde mors plejejournal. SF's retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt har nu bedt justitsministeren svare på, om det virkelig er en korrekt afgørelse.

Egtved: Kan det virkelig være rigtigt, at man som nære pårørende ikke kan få aktindsigt i sine kæres journaler, når de dør?

Det spørgsmål stiller SF's retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt, sig selv efter at have læst Vejle Amts Folkeblad lørdag.

Hun har nu bedt justitsminister Nick Hækkerup (S) forholde sig til, om det er korrekt at give afslag i den type sager.

Annonce

- Jeg kan godt forstå, man som pårørende har et behov for en afklaring, og jeg undrer mig over, at der ikke er en adgang for nære pårørende til at få aktindsigt. Det kan være god grund til at passe på personalet i aktindsigtssager, men man kan undlade at udlevere navne. Forløbet bør man have lov til at kende, og derfor har jeg bedt justitsministeren vurdere, om afgørelsen er korrekt, og om han vil lave loven om, hvis den er, siger hun.

Døtre frustrerede over afslag

Lørdag fortalte søstrene Bente Trolle og Susanne Østergaard i avisen om det afslag, de har fået fra Vejle Kommune på aktindsigt i deres afdøde mors plejejournal.

- Jeg undrer mig over, at der ikke er en adgang for nære pårørende til at få aktindsigt, siger SF's retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt. Arkivfoto: Jacob Schultz

Moderen faldt på badeværelset i hjemmet i Egtved og lå hjælpeløs på badeværelset i adskillige timer, inden hun blev fundet og sendt akut på sygehuset. Hun kom sig aldrig over episoden og døde nogle dage senere.

Døtrene har siden haft et ønske om en større indsigt i, hvad der skete og søgte derfor aktindsigt. Derfor er frustrationen også stor over, at Vejle Kommune nægter dem adgang til morens journal.

Velfærdsdirektør ved Vejle Kommune Anne Mette Lund forklarer, at kommunen ikke har lovhjemmel til at give døtrene den indsigt i deres mors journal, som de efterlyser.

- Men hvis ikke vi som hendes døtre kan få aktindsigt, hvem kan så, lyder deres undren.

Det er nu det, justitsministeren skal forholde sig til.

Forløbet bør man have lov til at kende, og derfor har jeg bedt justitsministeren vurdere, om afgørelsen er korrekt, og om han vil lave loven om, hvis den er.

Karina Lorentzen Dehnhardt, retsordfører
Annonce
Vejle For abonnenter

International kæmpe skal hjælpe NPV med at finde storinvestorer til byggeprojekt i Vejle

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Her kan du få alt det gode til din krop på én gang: Ny virksomhed giver dig klarhed og skønne sager - lige i hovedet

Erhverv For abonnenter

Så meget skar Vejle-slagter af prisen: Liebhaver-sommerhus i Skagen kostede oprindelig 50 millioner kroner

Sport

Hedensted fyrer cheftrænerteamet med øjeblikkelig virkning: Klublegende tager over, mens tidligere succestræner skal assistere ham

Erhverv For abonnenter

Byens gamle restaurant Peking Grill er blevet til My Look: Louise har øjnene rettet på nyt forretningskoncept

Vejle Boldklub

Godt nyt for VB: Kolinger spillede med reserveholdet og ligner en mand, som er klar til kamp

Vejle For abonnenter

Jeg må stå på risten og nyde duften: Vejles nye stjerne-restaurant er så fin, at den ikke skilter med sig selv

Alarm 112

Politi advarer om massiv udrykning: Men der er ikke grund til at være bange

Vejle

Omstridt centerleder 'fyret' fra Bifrost efter Sofies død: 'Det var svært at se, hvordan vi kunne genoprette tilliden'

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Vejle For abonnenter

Laura sex-slammer om sexisme: 'De tog mit navn og tilpassede det mit kønsorgan'

Vejle For abonnenter

Royal fest, DF svigtede ældre, afdødes journaler holdes hemmelige og VB på nedrykningskurs: Få overblikket over de største Vejle-historier på blot fem minutter

Vejle

Vil du bygge i Vejles nye bydel skal du have meget mere end kolde kontanter op af lommen

Annonce