Annonce
Erhverv

86-årig mekaniker: Jeg bliver aldrig træt af at åbne værkstedsdøren

Selv efter seks årtier åbner Bent Justesen hver dag stadig med glæde værkstedsdøren Daugaard Autoværksted. Foto: Michael Svenningsen

Svensknøgle, smøreolie og motorer går efter seks årtier fortsat hånd i hånd med Bent Justesen.

Annonce

Daugård: Det er råkoldt udenfor. Portene til Daugaard Autoværksted står åbne, og inde på værkstedet sidder 86-årige Bent Justesen på hug i sin blå kedeldragt bøjet ned over en nyere Volvo S40.

Efter et par minutter rejser han sig op. Bilen er klar.

I 60 år har Bent Justesen repareret byens og omegnens biler fra sit autoværksted på Gl. Vejlevej 37 i Daugård, og arbejdslivet skaber fortsat stor glæde, fortæller han.

Nu blev kravene skærpet i en sådan teknologisk grad, at jeg betvivlede, om jeg kunne klare det.

Bent Justesen
Efter et år som selvstændig mekaniker og ungkarl mødte Bent Justesen sin kommende hustru Kirsten. Alle årene har han taget sig af værksted og tidligere også stedets tankstation, mens Kirsten Justesen har hjulpet til med at skaffe reservedele og har passet kontoret. Næste år er det parrets tur til at fejre diamantbryllup. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Væk fra skolen

Bent Justesen forklarer sig som en sagte jyde, der nyder at have folk omkring sig. Han er opvokset i Gravens mellem Vejle og Kolding og stod efter endt skoletid fra 1946 i lære hos byens autoværksted.

- Skolen var ikke så god for mig, da jeg er ordblind. Men til gengæld har jeg altid holdt af biler, siger han.

Bent Justesen tager et billede frem af sig selv som lille, hvor han står ved siden af sin fars Ford A - selvsamme bil, som han har stående på sit eget værksted i Daugård - en hobby, han har dyrket i en del årtier efterhånden.

- Min far og to brødre var el-installatører, men jeg kunne mærke, at jeg derimod skulle finde min vej frem via biler og motorer, siger han.

Fra værksted og privaten på Gl. Vejlevej 37 i Daugård er der udsigt over marker og skov. Det falder i god jord hos Bent Justesen, der i sin fritid holder af at gå ture i naturen med sin hustru og tage på jagt. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Fra rust til it

I 1957 som 26-årig købte Bent Justesen autoværkstedet med tilhørende hus. Det første år var han ungkarl, men så flyttede Kirsten ind og har siden været behjælpelig med kontorarbejde i firmaet.

Både værksted og familiens hus blev i 1960'erne udbygget. Privat for at få plads til familiens tre børn, to piger og en dreng, der kom til i perioden 1960 til 1966. Arbejdsmæssigt oplevede parret også vokseværk.

- Specielt op gennem 1960'erne havde vi meget travlt med at lave rust på biler. Vi var oppe på syv ansatte, og det krævede mere plads, siger Bent Justesen.

Men i 1980'erne vendte billedet, og en ny virkelighed indtog branchen. Her blev fejlfinding via computer indført.

- Nu blev kravene skærpet i en sådan teknologisk grad, at jeg betvivlede, om jeg kunne klare det, siger han.

I dag er der blot en ansat på Daugaard Autoværksted, Flemming Mikkelsen. Han har været ansat siden 1980 og er en uundværlig hjælp, når nye it-udfordringer banker på døren, forklarer Bent Justesen.

Annonce

Farvel som tankpasser

Gennem årene har i omegnen af 30 lærlinge fået deres uddannelse hos den lokale mekaniker, der sideløbende med værkstedet frem til 1990'erne også passede stedets tankstationen på forpladsen.

I mange år var det en Esso-station, indtil den blev overtaget af Statoil, der tilbød at oprense grunden.

- Det blev jeg nødt til at takke ja til. En oprensning ville koste os alt for meget. Det var en trist dag, da vi lukkede tankene, husker han.

Men en gennemgående tilfredshed med arbejdslivet har dog altid været til stede, og hver en detalje som hustru Kirstens varme middagsretter, falder stadig i god jord.

Det samme gør samværet med familien efter fyraften. To af parrets tre børn er uddannet mekanikere, men er i dag i andet job og har ingen planer om engang at overtage autoværkstedet. Familiens i dag to voksne børnebørn er i speditør-branchen.

Fritiden bliver, udover tid med familien, også brugt på gåture i naturen og jagtture med venner.

- Og så dyrker jeg Columna-gymnastik på 25. år - hver mandag aften i Hornsyld. Det er godt for kroppen, for det er til tider slidsomt og på denne årstid også ret køligt på værkstedet, siger Bent Justesen.

I anledning af 60-års jubilæet bliver der holdt reception i Ørum Daugård Multicenter fredag 3. november fra kl. 13-17.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give

Gæsterne strømmer ind til halv pris

Debat

Lad os gå sammen om at redde Lillebælt

Annonce