Annonce
Hedensted

900 borgere protesterer mod grusgrav - regionen træffer beslutning i foråret

Store lastbiler er en nødvendig konsekvens af råstofudvinding. Det er en af årsagerne til, at de færreste ønsker en aktiv grusgrav som nabo. Arkivfoto: Morten Pape
Region Midtjylland er i gang med at behandle høringssvarene til sin nye råstofplan, der gælder de næste 12 år. En del af dem kommer fra Kragelund-området, hvor borgerne også har lavet en underskriftindsamling imod de lokale grusgravsplaner.
Annonce

Kragelund/Øster Snede: Det støjer og støver. Huspriserne falder. Det bliver usikkert at cykle til skole.

Argumenter er der nok af, når borgerne i Øster Snede og Kragelund skal fortælle, hvorfor der ikke skal placeres en grusgrav i deres lokalområde.

Region Midtjyllands nye råstofplan, der sætter retningen for, hvor der skal graves grus de næste 12 år, har netop været i høring, og det er ikke gået ubemærket hen i de små lokalsamfund.

En borgergruppe har blandt andet været til møde med regionspolitikerne og samlet underskrifter ind i protest mod planerne om at udlægge et 60 hektar stort område øst for Kragelund til råstofindvinding.

I alt 900 borgere, primært lokale, har skrevet under på protesten, der sammen med et høringssvar blev afleveret til Region Midtjylland i weekenden.

Annonce

Tæt på institutioner

- Vi ved godt, at man heller ikke andre steder jubler over udsigten til en grusgrav som nabo, men vi synes, vi har nogle meget saglige argumenter for, at det ikke skal være her hos os, siger Bent Sørensen, der er med i borgergruppen og selv bor klods op af det område, regionen har udpeget til råstofindvinding.

- Region Midtjylland har i sin nye plan udpeget i alt syv nye graveområder i hele regionen, men ingen ligger så tæt på skoler, daginsitutioner og en hel masse boliger som det i Kragelund, siger Bent Sørensen.

Bent Sørensen bor selv klods op af det område, regionen vil udlægge til råstofindvinding, og han har været særdeles aktiv i at overbevise regionspolitikerne om, at det er en dårlig idé. Det har været vigtigt for ham at holde følelserne ude af argumentationen og fokusere på det saglige. Arkivfoto: Mads Dalegaard

I Region Midtjylland er forvaltningen lige nu i gang med at læse de mange høringssvar, som kommuner, skoler, virksomheder og borgere har indsendt til råstofplanen. De kommer til at indgå, når politikerne enten i første eller andet kvartal af 2021 skal træffe en endelig beslutning om planen.

Bent Sørensen håber, at de 900 underskrifter og mange argumenter fra Kragelund og Øster Snede gør indtryk.

- Det virkede sådan, da vi holdt møde med politikerne i sidste uge, men de sagde også, at de hører lignende argumenter mange andre steder fra. Jeg fik ikke en fornemmelse af, at de med det samme gik hjem og droppede planerne, men jeg har en forhåbning om, at der kan findes nogle kompromiser, siger Bent Sørensen.

Annonce

Frygter især for børnene

I forbindelse med høringssvaret har borgergruppen fra Kragelund lavet en beregning på, hvor langt der bliver fra det påtænke graveområde til de nærmeste boliger, skoler, institutioner og virksomheder.

Heraf fremgår det, at der er under 100 meter til 21 husstande, Kragelund Efterskole og ELM, og at der er under 300 meter til yderligere 80 husstande, Jymika samt Øster Snede Skole, SFO og Børnehus.

Mange af de kommentarer, der er fulgt med underskriftindsamlingen, går da også på den tætte nærhed til især skolen - og de medfølgende trafikale gener.

- Jeg skriver under, fordi jeg har børn i skolealderen. En, der cykler på Ribevej hver dag, og tre, der skal cykle der fremover. Området er i forvejen nervepirrende at sende sine børn rundt i, og med en grusgrav vil antallet af store køretøjer stige kraftigt, lyder en af kommentarerne.

- Grusgraven vil alt andet lige betyde mere tung trafik, hvilket er svært foreneligt med en nærliggende skole, skolevej og dermed børn på vejene. Vi valgte jo netop dette lille landsbysamfund som et trygt valg for vores børn, lyder en anden.


Region Midtjylland har i sin nye plan udpeget i alt syv nye graveområder i hele regionen, men ingen ligger så tæt på skoler, daginstitutioner og en hel masse boliger som det i Kragelund.

Bent Sørensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Så konservativ, at det gør noget: Populær minister er ikke kandidat til CDU-formandspost, men fremtidens mand i tysk politik

Danmark

Mails afslører: Planer om at samle behandling af børn med kræft i hovedstaden har været undervejs i tre år

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Vejle

Se de nyeste corona-tal: Her er flest vejlensere smittede lige nu

Vejle For abonnenter

Billund Lufthavn vil have direkte togforbindelse til Aarhus

Annonce