Annonce
Hedensted

Aale sætter lokalhistorisk lup over Gudenåen

Aale Lokalhistoriske forening har udgivet 126 sider om Gudenåen. Pressefoto
Aale Lokalhistoriske forening har netop udgivet et 126 siders hæfte om Gudenåen.
Annonce

Aale: Historien om Gudenåen er et meget spændende læsestof. Der har boet mennesker langs Gudenåen gennem årtusinder. Mennesker, der netop har bosat sig i nærheden af vand, hvor der var mulighed for fiskeri, men også en mulighed for transport.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Aale Lokalhistoriske Forening, der fornylig har udgivet et 126 siders hæfte om Gudenåen

Historien tager sin start i Tinnet Krat ved Gudenåens udspring og slutter i Randers Fjord ved Gudenåens udløb i Kattegat.

Helt lokalt fortælles der i hæftet blandt andet historien om Tinnet Krat, Danmarks første vandland, Hammer Mølle, Egholm Mølle, Tørring, tørvegravning i Uldum Kær, Boringholm, Aale Kær, Bjørnegrunden, teltpladsen i Aale, vinterbaderne, ålekister, laksegårde, vadesteder, Aastedbro Kro og Bjerre Mølle.

Gudenåen har betydet og betyder forsat meget for Aale, hvor byens indbyggere bl.a. har dannet en vinterbadeklub og opstillet en mobil sauna ved Aale Teltplads. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Annonce

Vigtig ressource

I hæftet beskrives desuden de enkelte vadesteder, vandmøller m.v. langs Gudenåen. Der har gennem tiden været mindst 15 vandkraftanlæg, og på hele Gudenåsystemet har der været mindst 175 vandmøller.

- Det var dygtige folk, der kunne udregne, hvordan møllerne skulle bygges, og rigtig mange “folk med en skovl” der skulle grave ud til møllerne, grave kanaler osv, lyder det i pressemeddelelsen.

Gudenåens vand har gennem tiderne været udnyttet til det yderste lige fra mad på bordet, transportvej, mølledrift, elværker, tørvegravning, papirfremstilling m.v. til Danmarks første badeland.

- Gudenåen har været en vigtig ressource og er det stadig, dog på en anden måde i dag, og her ved Gudenåens bred ligger så den dejligste lille landsby Aale, konstaterer Aale Lokalhistoriske Forening

Hæftet, der koster et medlemsskab af foreningen på 100 kroner, kan købes via henvendelse til aalelokalarkiv@gmail.com eller tlf: 24 96 13 74

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce