Annonce
Hedensted

Adgangen rundt om Bjørnsknude: Fire forslag i spil – det ene er favorit

Det er på spidsen af Bjørnsknude, at Hedensted Kommune vil genskabe muligheden for at gå fra stranden rundt om et sommerhus og op på Bjørnsknudevej. En tidligere vandresti forsvandt, da der i 2017 blev bygget et nyt sommerhus på grunden, som stien gik på. Arkivfoto
Den politiske behandling af fire forslag til en sti rundt om Bjørnsknude venter forude. Udvalgsformand Lene Tingleff (V) og borgmester Kasper Glyngø (S) foretrækker begge et forslag om etablering af sandstrand rundt om Bjørnsknude.
Annonce

Juelsminde: Byrådet vedtog sidste år i april, at offentligheden hurtigst muligt skulle skaffes adgang rundt om Bjørnsknude igen.

Nu er fire konkrete forslag til, hvordan der igen kan komme passage, klar.

De præsenteres og analyseres i en rapport, som rådgivningsfirmaet Cowi har udarbejdet til kommunen.

Tre forslag går på at etablere forskellige varianter af en gangsti i den eksisterende eller en udvidet stenskråning, mens et enkelt går på at etablere strand på en 90 meter lang kyststrækning rundt om stensætningen.

Det skal ske ved hjælp af to kystnære bølgebrydere, som bygges op af sten, og sandfodring.

Bjørnsknude-sagen

  • I marts 2017 blev Hedensted Kommune kontaktet af borgere, som var utilfredse med, at en trampesti på en privat sommerhusgrund var blevet delvist lukket med marksten.
  • Stien går rundt om spidsen af Bjørnsknude, og folk på gå- og løbeture har i mange år benyttet den.
  • Kystdirektoratet vurderede, at stenene på stien ville kræve en tilladelse, fordi der var tale om en renovering af kystbeskyttelsen.
  • Sommerhusejeren fik et påbud om at fjerne dem, da han ikke ønskede at søge om lovliggørelse af renoveringen.
  • Efter stenene blev fjernet, er konflikten fortsat, fordi stien stadig ikke er fremkommelig.
  • I begyndelsen af 2018 besluttede byrådet at etablere en ny sti rundt om Bjørnsknude.
Annonce

To politikere, en favorit

Formand i udvalget for teknik, Lene Tingleff (V), og borgmester Kasper Glyngø (S) har samme favorit blandt de fire forslag, som skal til politisk behandling i løbet af foråret.

- Der er størst perspektiv i at danne en sandstrand. Den vil spille sammen med naturen, og på længere sigt vil stranden kunne udvides ind mod Juelsminde, siger Lene Tingleff.

- Det kan jeg tilslutte mig, siger Kasper Glyngø og fortsætter:

- Sandstranden er det naturlige og mest oplagte valg. Det er også det med mest perspektiv. Det kunne være fantastisk med en strand hele vejen ind.

Annonce

Finansiering ikke på plads

Borgmesteren hæfter sig dog også ved, at "model sandstrand" er dyrest.

Den anslåede pris for sandstrand på den 90 meter lange strækning er to mio. kr. ekskl. moms, mens det billigste af de andre forslag beløber sig til 460.000 kr. ekskl. moms.

Finansiering vil blive et emne, da kommunen indtil videre har afsat 500.000 kroner til projektet, og da en del af beløbet er gået til rapporten fra Cowi.

Hvor skal pengene findes?

- De skal findes på anlægsbudgettet, der også bruges til veje, renovering af børnehaver og andre anlægsprojekter. Vi har 70 mio. kr. til anlæg hvert år, svarer Kasper Glyngø.

Arbejdet med et nyt dige i Juelsminde bliver projektet ikke en del af, fortæller borgmesteren.

- Diget er højvandssikring. Det her handler om kystsikring og vil kunne blive lavet uden, at det hjælper mod højvande, siger Kasper Glyngø.

Annonce

Beboere er informeret

Grundejerforeningen på Bjørnsknude er blevet informeret om de fire forslag, der er i spil, og det samme er sommerhusejeren, hvis grund stranden eller stien rundt om Bjørnsknude skal gå på.

Sommerhusejeren, der satte gang i sagen ved at placere sten, som spærrede den gamle sti, er positiv indstillet over for forslagene, fortæller Kasper Glyngø.

Hvorvidt sommerhusejeren skal medfinansiere projektet, er der ikke truffet afgørelse om.

Annonce

Stadig lang vej

Embedsværket i kommunen skal tage næste skridt i sagen ved at skrive en indstilling, som politikerne i teknisk udvalg i løbet af foråret skal behandle. Sagen skal senere til endelig behandling i byrådet.

Kystdirektoratet skal før eller siden også involveres, og borgere i Juelsminde og gæster på stranden skal derfor ikke sætte næsen op efter en ny adgang rundt om Bjørnsknude i løbet af i år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Det måtte komme: Første vejlensere smittet med engelsk corona-variant

Vejle

Se de nyeste smittetal her: Nu er Vejle kommet under en nærmest magisk grænse

Annonce