Annonce
Ikast-Brande

Advarsel fra afgående politiker: Fare for demokratisk underskud i små bysamfund

- Det er ikke hensigtsmæssigt, at hverken Nørre Snede, Klovborg, Hampen eller Gludsed fik indvalgt nogle byrådsmedlemmer, siger Brian Sigtenbjerggaard, der takker af efter 10 år i byrådet. Foto: Peter Hald
Brian Sigtenbjerggaard fra Venstre var Nørre Snedes eneste byrådsmedlem. Nu må han stoppe, og han fik ingen afløser.

Nr. Snede: Det kan måske blive et demokratisk problem, at hverken Nørre Snede, Klovborg, Gludsted eller Hampen fik valgt nogle byrådsmedlemmer ind ved kommunalvalget i denne omgang.

Det mener Brian Sigtenbjerggaard fra Nørre Snede, der i 10 år har været byrådsmedlem for Venstre. Men om kort tid siger han farvel. Brian Sigtenbjerggaard havde ikke mulighed for at stille op igen, da han har fået meget travlt i sin voksende virksomhed Nørre Snede Kafferisteri. Og det ærgrer ham, at hans hjemby nu ikke længere har politisk repræsentation i byrådet.

- Det er træls - det er slet ikke hensigtsmæssigt. Jeg ved selv jo om nogen, hvad det betyder at have en lokal i byrådet. Kommunen er så stor, så dem i den anden ende af kommunen ikke rigtig har nogen forståelse af, hvordan tingene hænger sammen herude. Og jeg hører mange fra byen give udtryk for, at de er kede af, at der ikke blev valgt nogen fra Nørre Snede ind, siger Brian Sigtenbjerggaard.

Annonce
Brian Sigtenbjerggaard har travlt med nybyggeri. Hans kafferisteri får 130 kvadratmeter ekstra at gøre godt med. Virksomheden tager en stigende del af hans tid, så han var nødt til at vælge mellem politik og forretning. Foto: Peter Hald

- Jeg selv var nødt til at stoppe. Jeg kunne simpelthen ikke finde tid til byrådsarbejdet, og jeg var nødt til at prioritere... min arbejdsuge er lidt længere end 37 timer for at sige det mildt, siger den 44-årige kafferister.

Han har ikke gjort op med sig selv, om han vil forsøge at stille op igen til byrådet om fire år.

- Jeg lukker ingen døre og smækker ingen døre, men jeg ved jo ikke, hvor jeg er henne om fire år. Men de næste par år er jeg nødt til at bruge meget tid på min virksomhed, siger han.

Frygter nedskæringer

En fare ved ikke at have byrådsmedlemmer kan vise sig, hvis der kommer kommunale nedskæringer:

- Jeg frygter, at hvis kommunen igen skal ud i en sparerunde, så er det nu engang nemmere at spare der, hvor der ikke er nogen valgt. Tit kigger man jo på de små samfund, og der kan vi godt komme i farezonen. Klovborg, Gludsted og Hampen fik heller ikke valgt nogen ind, så det er flere lokalsamfund, der ikke er repræsenteret i byrådet. Det er uheldigt, siger Sigtenbjerggaard.

Budgettet for 2022 undgik de store besparelser, fordi kommunens økonomi blev styrket af en ændring af udligningsreformen, men "de gyldne tider" fortsætter næppe, mener han.

Der er ingen tvivl om, at der er geografiske skævheder efter valget. Det viste sig også under konstitueringen, hvor der blev sat navne på de forskellige poster i udvalgene. Med undtagelse af næstformandsposten i psykiatri-, handicap- og arbejdsmarkedsudvalget besættes samtlige udvalgsformands- og næstformandsposter af politikere fra den nordlige del af kommunen, og ikke mindst Ikast fik som byområde valgt særlig mange politikere ind.

Der er også sket det, at nogle politikere ryger et par takker ned af stigen, selv om de blev genvalgt. Således må den hidtidige formand for kultur- og fritidsudvalget, Helle Mathiasen (V) fra Ejstrupholm tage til takke med en post som menigt medlem af udvalget.


Kommunen er så stor, så dem i den anden ende af kommunen ikke rigtig har nogen forståelse af, hvordan tingene hænger sammen herude.

Brian Sigtenbjerggaard


Brian Sigtenbjerggaard ærgrer sig over, at der ikke må diskuteres politik på de lokale Facebook-grupper:

- Her må overhovedet ikke diskuteres politik - det er noget pjat især op til et valg. Det burde være sådan, at man op til et valg gerne måtte diskutere politik. Fint nok at der ikke må snakkes politik hele året, men lige op til valgene burde man bløde op på de regler i nogle uger. Der kommer jo ikke ret mange mennesker til fysiske vælgermøder nu om dage. Det gør det ikke nemmere for en lokal kandidat at blive valgt ind, når det er svært at diskutere holdninger, siger han.

Annonce

Brug ejstrupholmerne

Brian Sigtenbjerggaard har noteret sig, at nabobyen Ejstrupholm fik indvalgt tre byrådsmedlemmer ind, og dem skal man henvende sig til, siger han:

- Det gælder bare om at bruge byrådsmedlemmerne fra Ejstrupholm. Sagen er, at Nørre Snede og Ejstrupholm på mange måder er i samme situation. Vi og de øvrige mindre bysamfund har de samme udfordringer og vilkår at kæmpe med... der kan man godt danne en fælles front, siger Brian Sigtenbjerggaard.

Det gælder også om at bruge lokalrådet og støtte op om lokalrådets arbejde, understreger han.

- Lokalrådet har sat gang i mange ting, og jo mere man involverer sig, jo mere kommer der ud af det. Hver gang et projekt lykkes, så er det et skridt fremad, siger han.

Brian Sigtenbjerggaard har kæmpet mod centralisering og blandt andet været modstander af ideen om at nedlægge den kommunale administrationsbygning på Bellisvej, hvor børne- og ungdomsforvaltningen har cirka 100 arbejdspladser. Det ønsker han stadig bevaret:

- Jeg ændrer ikke på mine holdninger, blot fordi jeg ikke længere sidder i byrådet - jeg står stadig for det samme. Og da jeg har siddet i byrådet i 10 år, kender jeg selvfølgelig nogle mennesker i systemet, og jeg skal nok gøre mit for at holde dem i den rigtige retning. Man må jo tage fat i de lokale repræsentanter fra politiske partier og byrådsmedlemmerne fra Ejstrupholm og resten af byrådet og fremføre sine ønsker. Jo bredere man kan komme ud, jo større sandsynlighed for at man kan få noget igennem, siger han.

Og der er sket store fremskridt i Nørre Snede, mener Brian Sigtenbjerggaard:

- I løbet af de seneste 10 til 12 år har Nørre Snede rykket sig meget. Vi har fået en ny skole med øget søgning, vi har fået Nama Parken, vuggestue og nye udstykninger, og der kan sælges huse igen. Vi har vækst, men det kræver selvfølgelig arbejde at holde fast i den udvikling... det kommer ikke af sig selv. Nørre Snede bliver aldrig en stor tilflytter-by, men mindre kan også gøre det. En stille rolig og sund udvikling med god søgning og god fordeling mellem unge og ældre - det vil være fint, mener Brian Sigtenbjerggaard.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Ødelagt pullert gav fri adgang for ulovlig trafik, og Gunhild følte, at hendes seng stod på en motorvej: Derfor tog det månedsvis at få det fikset

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Stephanie frygter, at hendes morfar sidder fast eller glider i pløret: Nu er der kommet nyt grus på den udskældte plads ved testcentret

Vejle For abonnenter

Nyvalgt byrådsmedlem flyttede til Vejle på grund af en mand: Ægteskabet holdt ikke, men det gjorde kærligheden til Danmark

Billund

20-årige Chris bygger rækkehuse sammen med sin far: De er i gang med at bygge 34 nye i Billund

Hedensted

Ny pakkeløsning hos Min Købmand i Daugård: Tager imod Postnord-pakker fra både Hedensted og Løsning

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Vejle For abonnenter

Se dronevideoen: Vejle midtby fik i al ubemærkethed en ny bro hejst på plads - derfor vil langt over 1000 biler dagligt køre over åen

Ikast-Brande

Grøn revolution: "Vilde" rundkørsler, frodige mikro-skove og byttecentraler spirer frem

VEJLE

Borgmesteren fik kæden om halsen - men noget var helt anderledes ved gårsdagens ceremoni

Skoleelever hjemsendes fra 15. december

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Vejle Boldklub For abonnenter

Status efter VB's skuffende efterår: De middelmådige og dårlige præstationer var i klart overtal

Vejle

Tirsdagens uhyggeligt høje smittetal er overgået: Smitten stiger med raketfart i flere vejlensiske sogne - og ét stort sogn står for hver 10. smittede

Annonce