Annonce
Vejle

Advarsel til flere hundrede borgere: Datasikkerheden er brudt

En it-leverandør er ved en fejl kommet til at sende mails med personlige oplysninger uden kryptering. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix
Et par dage efter hackerangrebet på Elevintra må Vejle Kommune igen advare borgere om, at deres oplysninger kan være lækket

Vejle: 603 borgere i Vejle Kommune har de seneste dage modtaget en skriftlig advarsel fra Vejle Kommune.

I et brev gør kommunen opmærksom på, at personlige oplysninger som cpr-nummer og økonomiske forhold kan være endt hos uvedkommende personer. Det er kun et par dage siden, kommunen måtte fortælle om et hackerangreb på folkeskolens Elevintra - men den nye sag har intet med dette angreb at gøre.

Denne gang ligger sikkerhedsbruddet hos en af kommunens IT-leverandører, nærmere betegnet et firma, som hjælper Vejle Kommune med at håndtere ansøgninger om kommunale boliglån. Firmaet har siden 2014 videresendt mails med ansøgninger ukrypteret til kommunen. Da de elektroniske breve ikke er krypterede, er der en risiko for, at uvedkommende har kunnet skaffe sig adgang til oplysningerne.

Kort om kommunale boliglån

Borgere kan søge kommunen om lån til beboerindskud, hvis de flytter i en almen bolig. Det er et krav, at boligen er opført og taget i brug efter den 1. april 1964.

Der kan ydes lån til både lejligheder og enkeltværelser. Der kan ikke søges om lån, hvis man flytter i en almen ungdomsbolig uden selvstændigt køkken.

Kommunen skal som hovedregel yde lån – såkaldt ’pligtlån’ – hvis en ansøgers husstands indkomst ligger under en bestemt grænse.

Du kan søge beboerindskud med dit NemID. Har du ikke NemID, kan du kontakte Borgerservice.

Det kan tage op til 2 uger inden du får svar på din ansøgning om lån til beboerindskud.

Bemærk, at Vejle Kommune er dataansvarlig for de data, vi har modtaget om dig, og vi følger reglerne i Databeskyttelsesloven og Databeskyttelsesforordningen.

Kilde: Borger.dk og Vejle Kommune

Annonce

Beklager dybt

- Vi har gennemgået sagen med den data protecting officer (DPO), som alle kommuner skal have tilknyttet. Og i fællesskab har vi vurderet, at der var en risiko i denne situation. Derfor har vi sendt brevene ud, fortælller Brian Slot fra kommunens afdeling for digitalisering og analyse.

I brevet beklager kommunen dybt bruddet på persondatasikkerheden og skriver:

Det er Vejle Kommunes vurdering, at sikkerhedsbruddet kan medføre forøget risiko for misbrug af dit cpr-nummer. Ud fra de oplysninger vi har fra vores IT-leverandør, vurderer vi dog, at risikoen for misbrug er begrænset.

Samtidigt opfordres de berørte borgere til at være opmærksomme på eventuelt misbrug. Og har man en mistanke, bør man kontakte politiet.

Selv har kommunen indberettet sagen til Datatilsynet. Det skete, da man blev opmærksom på problemet d. 7. juni. Siden har man gennemgået samtlige data med henblik på at identificere og underette de borgere, hvis personlige oplysninger kan være blevet lækket.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce