Annonce
112

Advokat vil klage over 'magtliderlige' transportbetjente: De skal ikke behandle mig som én af deres fanger

Gert Dyrn er forsvarer for den 29-årige mand, som i onsdags blev idømt 14 års fængsel for narkokriminalitet. Foto: Vibeke Volder
Da en alvorlig sag om narkokriminalitet blev afgjort i Vestre Landsret onsdag, blev situationen fra byretten gentaget: Transportbetjentene var unødigt strikse, mener forsvarere.
Annonce

Vejle/Viborg: Advokat Gert Dyrn er vred.

Han er forsvarer for 29-årige Jacob Gawad, som onsdag ved Vestre Landsret i Viborg blev idømt 14 års fængsel for omfattende narkokriminalitet.

Men det er sådan set ikke dommen, Gert Dyrn er vred over.

Det er derimod den behandling, han og hans klient har oplevet under sagen og efter domsafsigelsen onsdag middag.

- Jeg har en problematik med Kriminalforsorgen og deres transportfolk. Efter at min klient havde fået de 14 år, var han selvfølgelig rystet og ville gerne snakke med mig om, hvad der var sket, fortæller Gert Dyrn.

Efter domsafsigelsen gik han derfor med sin klient i ét af landsrettens cellerum.

- Vi havde siddet der i maks fem minutter. Så kom transportlederen og var meget vred og nedladende og sagde, at vi kun havde to minutter mere at tale i, beskriver forsvareren og fortsætter:

- Efter to minutter kom han og var igen meget brysk og nedladende. Vi kunne ikke få lov at afslutte samtalen, og jeg skulle bare forlade cellen og ikke blande mig. Jeg kunne ikke få en forklaring på, hvorfor jeg ikke måtte tale mere med min klient.

Forsvareren kunne heller ikke få oplyst betjentens navn.

Transportbetjentene

  • Transportbetjente fra Kriminalforsorgen overtog 1. januar 2019 opgaven med blandt andet at køre arrestanter fra arresthusene til de danske retssale. Den opgave varetog politiet før.
  • I februar, da der faldt dom ved Retten i Kolding i sagen om narkosalg fra campingpladser i Give og Brande, var flere forsvarere i sagen utilfredse med de nye transportbetjentes håndtering af opgaven.
  • Ved domsafsigelsen var der eksempelvis så mange betjente linet op i retssalen, at de tiltalte ikke kunne se deres familier, og efter dommen fik de heller ikke mulighed for at tale med dem.
  • Denne situation gentog sig i Vestre Landsret i Viborg, og det har fået advokat Gert Dyrn til at reagere.
Annonce

Ubehøvlet behandling

Gert Dyrn beskriver sin klient som én, der godt kan være rapkæftet og arrogant, og derfor er han af og til blevet irettesat af transportbetjentene - også mere end nødvendigt.

Det mener forsvareren, som ikke synes, at betjentene burde blande sig i, hvordan hans klient sad i stolen i retten, eller hvordan han talte.

- De er trådt ud over der, hvor de bør være, og de har også været uforholdsmæssigt strenge i forhold til at lade de tiltalte sige hej og tale med deres pårørende i retten, siger han og henviser til episoder både i landsretten, og da samme sag blev behandlet ved byretten i Kolding.

Det, der provokerer Gert Dyrn mest, er den dårlige behandling, han nu selv har oplevet at få af transportbetjentene.

- Det er under al kritik at behandle mig sådan som forsvarer. Det vil jeg ikke finde mig i, siger han og tilføjer:

- Det er ubehøvlet og helt grotesk, at jeg ikke - når min klient lige har fået 14 års fængsel - kan få lov at fortælle ham, hvordan han skal forstå den dom. Det ville ikke tage mere end det kvarter.

Annonce

Flere skal ind i sagen

Da det i sin tid var politiet, der stod for at transportere indsatte, oplevede Gert Dyrn en større forståelse og evne til at aflæse situationerne fra betjentenes side. Det gav mere ro på.

- Generelt set, synes jeg også, at transportbetjentene er i stand til at holde sig neutrale og ikke eskalerer eventuelle konflikter. Men transportholdene i denne sag har været meget svingende, og det kammede helt over til sidst, mener Gert Dyrn.

Han ser sig nødsaget til at klage over transportbetjentene, og han har kontaktet Advokatsamfundet og Foreningen af Forsvarsadvokater og bedt dem om at gå ind i sagen formelt.

- Transportbetjentene skal ikke behandle mig som én af deres fanger. Særligt, når der ikke er grund til det, understreger Gert Dyrn.

Han er bekymret for, om det, han kalder en "magtliderlig stemning" hos ansatte i Kriminalforsorgen, i sidste ende kommer til at gå ud over hans klient.

Allerede få timer efter domsafsigelsen kunne han i al fald konstatere, at hans klients kæreste blev nægtet at komme på besøg i arresten. Det var ellers blevet aftalt og godkendt dagen forinden.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Udskudt halprojekt passer idémand

Annonce