Annonce
Livsstil

Spørg advokaten: Arver jeg min bortadopterede mors biologiske forældre?

Illustration: Julie Gry Sveistrup


Annonce

Kære Monica Kromann - min mor blev bortadopteret i 1943. Hvordan er hendes arveret efter hendes biologiske forældre?

Min mor gik bort i 1989, så jeg er eneste arving efter hende. Jeg har kunnet læse mig frem til, at skifteretten automatisk finder pårørende gennem cpr-registeret - men det har ikke været tilfældet her, da jeg ikke ved, hvornår mine biologiske mormor og morfar er gået bort.

Håber, jeg er heldig at få et svar.

Med venlig hilsen

Anethe

Kære Anethe - tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

I adoptionslovgivningen skelnes der mellem, hvornår adoptionsbevillingen blev udstedt, hvilket er afgørende for, hvilke arveretlige regler der er gældende for adoptivbarnet. Med andre ord afhænger adoptivbørns arveret af, hvilket år de er blevet adopteret eller bortadopteret.

Dette skyldes, at reglerne har ændret sig markant igennem tiden. Som reglerne er i dag, følger det af arveloven, at adopterede og bortadopterede børn kun arver deres adoptivforældre.

Du skriver, at din mor blev bortadopteret i 1943. Børn, der blev bortadopteret før 1.1.1957, er både legale arvinger i forhold til deres biologiske forældre og deres adoptivforældre. De bevarer således de arveretlige relationer til den biologiske slægt, uanset om der har været kontakt eller ej.

Det adopterede barn bevarer også sin arveretlige status i forhold til adoptivforældrene, men arver ikke adoptivforældrenes øvrige slægt.

Din afdøde mor er ifølge loven således berettiget til at arve både sine biologiske forældre såvel som dine adoptivforældre. Da hun ikke længere lever, er det korrekt, at du vil indtræde i hendes sted og arve på hendes vegne.

Før 1.1.1957 have de biologiske forældre dog en mulighed for at tage et såkaldt testationsforhold. Det betyder, at de biologiske forældre kunne gøre det bortadopterede barn arveløst ved at oprette et testamente, der udtrykkeligt bestemte, at adoptivbarnet intet skulle arve.

I disse tilfælde ville adoptivbarnet være arving efter loven, men ikke tvangsarving efter de biologiske forældre. De samme regler gør sig gældende for adoptivbarnets livsarvinger.

I op til 75 procent af alle adoptionssager før 1.1.1957 tog de biologiske forældre et testationsforhold. Jeg vil derfor formode, at dine biologiske bedsteforældre har oprettet et testamente, hvor din mor er gjort arveløs, hvorfor du ikke blev kontaktet, da dine biologiske bedsteforældre afgik ved døden.

Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål. Såfremt du har yderligere spørgsmål eller brug for rådgivning, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i arveret. Du er naturligvis også meget velkommen til at kontakte Kromann advokatfirma.

Med venlig hilsen

Monica Kromann, advokat (H)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Delvis genåbning af efterskoler: Storebror pakker tasken, mens lillesøster må blive hjemme

Annonce