Annonce
Livsstil

Advokaten: Påvirkes min kontanthjælp og boligstøtte af en eventuel flytning?

Illustration: Julie Gry Sveistrup
Annonce
Annonce

Kære Monica Kromann

Jeg er en enlig mor på kontanthjælp, som også får boligstøtte. Jeg har et par spørgsmål, som jeg håber, du vil være behjælpelig med:

1. Kan min ekskæreste udleje sit hus til mig, hvis han ejer huset? 2. Vil min kontanthjælp blive påvirket heraf? 3. Vil min boligstøtte blive påvirket heraf?

På forhånd tak for hjælpen.

Med venlig hilsen

Susanne

Annonce

Kære Susanne

Tak for dine spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Med hensyn til dit første spørgsmål er det helt korte og enkle svar: Ja, din ekskæreste kan godt udleje sit hus til dig. Dette da enhver ejer af en bolig kan vælge at udleje denne. Det faktum, at I har en fortid sammen eller fortsat er i kontakt, ændrer ikke på dette.

I skal dog i den forbindelse være opmærksomme på, at I i så fald indgår en lejeaftale, som derved vil være omfattet af lejeloven. Lejeloven indeholder en del beskyttelsespræventive bestemmelser til fordel for lejer. Det vil sige, at der eksempelvis vil gælde nogle regler for, hvornår lejemålet må opsiges samt med hvilke varsler. Jeg vil derfor anbefale jer at få udarbejdet en lejekontrakt, som I begge er enige om.

I forhold til dit spørgsmål om, hvorledes din kontanthjælp vil blive påvirket af flytningen, er udgangspunktet nej. Såfremt du ikke er i et forhold med vedkommende, vil din kontanthjælp ikke blive påvirket af, at du flytter ind i et hus, som din ekskæreste ejer. I tilfælde af, at I skulle indlede et forhold igen, og eventuelt flytte sammen, vil dette ej heller påvirke din kontanthjælp.

Din kontanthjælp vil dog blive påvirket i tilfælde af, at du bliver gift, da beløbet, som du modtager i kontanthjælp, også beregnes ud fra den anden ægtefælles indkomst. Det følger netop af lov om ægtefællers økonomiske forhold § 4, at der eksisterer en gensidig forsørgelsespligt i ægteskabet, og derfor vil en fremtidig ægtefælles indkomst altså have indflydelse på din kontanthjælp.


Antallet af beboere i lejemålet kan dog også have indflydelse på boligstøtten. Flytter du sammen med eksempelvis en kæreste, vil kun én af jer kunne modtage boligstøtte.


I forhold til dit spørgsmål om boligstøtte, skal det bemærkes, at din boligstøtte ikke automatisk følger med, når du flytter til en ny bolig. Din boligstøtte ophører den dag, du flytter fra din nuværende bolig, og du skal dermed igen søge om boligstøtte til din nye bolig.

Din boligstøtte beregnes ud fra din indkomst, lejemålets størrelse og huslejens størrelse. Såfremt disse forhold er uændrede for så vidt angår den nye bolig, så bør din boligstøtte ikke påvirkes heraf. Det er ikke af betydning for din boligstøtte, at udlejer er din ekskæreste.

Antallet af beboere i lejemålet kan dog også have indflydelse på boligstøtten. Flytter du sammen med eksempelvis en kæreste, vil kun én af jer kunne modtage boligstøtte. Boligstøtten kan endvidere blive påvirket, hvis du flytter sammen med din kæreste, da boligstøtten som udgangspunkt beregnes ud fra husstandsindkomsten.

Jeg håber ovenstående besvarede dit spørgsmål.

Såfremt du har brug for rådgivning eller har yderligere spørgsmål, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i familieret eller lejeret.

Med venlig hilsen

Monica Kromann, advokat (H)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Kostråd – ikke klimaråd

Annonce