Annonce
Vejle

Afdød judo-stifter skal æres med buste - politikere tøver

Einer Hau døde i november, og nu ønsker Vejle Judo Klub at ære klubbens stifter med en buste, der skal stå i DGI Husets foyer. Arkivfoto: Torben Glyum
Vejle Budo Klub vil ære klubbens nu afdøde stifter Einer Hau med en buste i DGI Huset. Kulturudvalget har udsat sagen.

Vejle: Vejle Budo klub ønsker at opstille en buste af klubbens stifter, Einer Hau, i DGI Huset.

Klublegenden døde i september i en alder af 91 år, og han var aktiv indtil året før sin død.

Nu ønsker klubben at ære stifteren ved at få skabt en buste, der i DGI Husets foyer kommer i selskab med to andre legendariske og afdøde idrætspersonligheder fra Vejle, "Mr. VB" Eigil Jensen og byens navnkundige gymnastikleder, Signe Troelsen.

Vejle Budo Klub har søgt Vejle Kommune om et tilskud på 16.000 kroner til busten. Den skal udføres i kobber, og med sokkel løber den op i en samlet udgift på 42.000 kroner.

Vejle Budo Klub, klubbens eliteafdeling og venneforening samt DGI Huset bidrager også økonomisk til projektet, men politikerne i kulturudvalget tøver med at bidrage til finansieringen.

Annonce

Vi er nødt til at have en drøftelse af, hvordan vi gør det her. Der er også noget geografi i det. For giver det mening, hvis en borger i Egtved eller Give har gjort et kæmpe stykke arbejde, at han skal hædres i DGI Huset i Vejle?

Dan Arnløv Jørgensen (K), kulturudvalgsformand

Fortjener en buste

- Vi synes bestemt, at Einer Hau fortjener en buste. Han er en af de helt store i byen. Men vi har alligevel udsat sagen, for vi vil lige vende den med Vejle Idrætsråd og DGI Husets bestyrelse og have en debat, om vi skal fortsætte med buster, siger formanden for kultur- og idrætsudvalget, Dan Arnløv Jørgensen (K) og tilføjer:

- Indtil videre har vi bare taget en ad gangen, og i dag har vi to, så det er ikke, fordi det er stukket af for os. Men vi vil gerne have nogle retningslinjer for det.

En af de ting, kulturpolitikerne skal diskutere, er, om man i stedet skal have en væg, hvor store idrætspersonligheder æres.

- Vi er nødt til at have en drøftelse af, hvordan vi gør det her. Der er også noget geografi i det. For giver det mening, hvis en borger i Egtved eller Give har gjort et kæmpe stykke arbejde, at han skal hædres i DGI Huset i Vejle? spørger udvalgsformanden.

Hvad med kulturpersoner?

Det er samtidig en diskussion værd, om hædringen kun skal gælde aktører i sportens verden, eller om det også skal gælde kulturpersonligheder. Her kunne Vejles afdøde billedkunstner Albert Bertelsen være en oplagt kandidat.

- Buster er meget op i tiden, hvilket vi kan se i DR's årlige Sportsgalla. Lokalt er det en lille sag, men vi synes, der er noget principielt i det, og da det ikke haster, har vi udsat sagen i første omgang, siger Dan Arnløv Jørgensen.

Judo eller budo?

Hedder det Vejle Judo Klub eller Vejle Budo Klub?

Bladrer man lidt rundt på klubbens to forskellige hjemmesider, kan det være svært at blive klog på.

Men ifølge vejlebudoklub.dk har klubben, som Einer Hau stiftede i 1954, skiftet navn:

"Igennem mange år har klubben heddet Vejle Judo Klub. Da klubben dækker over tre forskellige stilarter, valgte vi at omdøbe klubben til Vejle Budo Klub. Budo er en samlet betegnelse for japanske kampdiscipliner, og dermed beskriver det nye navn klubben lidt bedre."

De tre stilarter, der dyrkes i klubben, er karate, jiu-jitsu og judo.

Blev bisat fra DGI Huset

Einer Hau, der boede i Skærup, var med til at stifte "Vejle Jiu-Jitsu og Judo Klub" i 1954, og på landsplan er han, ifølge Vejle Budo Klub - som klubben hedder i dag - anerkendt som en af pionererne i dansk judo og ju-jitsu.

Einer Hau var aktiv i klubben i 65 år, og i forbindelse med sin 90-års fødselsdag oprettede han en fond, som hvert år uddeler en vandrepokal til en person, der har gjort en særlig indsats for at udvikle klubben.

Hvis judo-kæmperen får en buste, vil DGI Huset være den helt rette placering. Det er her klubben har hjemme, og stifteren blev netop bisat fra DGI Huset i november.

Her var der tale om en kombineret bisættelse og ceremoni, hvor repræsentanter fra både "Dansk Judo og Ju-Jitsu Union" og "Judo Danmark" mødte op. Einer Haus kiste stod på en af de måtter, hvor judokæmperen gennem mange år brugte så meget tid på at kæmpe og undervise.

Eigil Jensen var selv tilstede, da Vejle Kommune i 2013 afslørede busten af "Mr. VB", der døde fire år senere. I 2012 fik gymnastikkens grand old lady, Signe Troelsen, den første buste i DGI Husets foyer. Hun gik bort året efter. Arkivfoto: Benny F. Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lis’ mand blev formentlig smittet på sygehuset: - Jeg ville gerne have haft en anden afsked

Annonce