Annonce
Vejle

Afdeling frabeder sig unge læger: Kan ikke tilbyde optimale uddannelsesforhold

Psykiatrisk Afdeling i Vejle har på grund af mangel på speciallæger og overlæger haft svært ved at tilbyde den optimale kliniske uddannelse til de unge læger, som er kommet til afdelingen. Derfor har man nu frabedt sig at modtage nye læger, der skal i klinisk basisuddannelse i en periode på et år. Arkivfoto
Der mangler speciallæger og overlæger på psykiatrisk afdeling i Vejle. Det er gået ud over de yngste læger på stedet, som har givet afdelingen dårlige evalueringer.

Vejle: Når man som medicinstuderende har afsluttet sine studier på universitetet, er det efterfølgende tid til at komme ud på forskellige afdelinger for at gennemføre sin kliniske basisuddannelse (KBU).

Én af de steder, hvor man som ung læge har kunnet tage en del af denne uddannelse, har været på psykiatrisk afdeling i Vejle, men herfra har man for nyligt anmodet Region Syddanmark om, at man i en periode på et år ikke skal modtage nye læger i KBU.

Det bekræfter lægefaglig direktør Anders Meinert Pedersen og forklarer hvorfor:

- Der er nogle af de unge læger, som har sagt, at uddannelsen kunne være bedre. Vi har også fået nogle dårlige evalueringer, og det har vi været nødt til at tage bestik af, siger Anders Meinert Pedersen.

De dårlige evalueringer har blandt andet handlet om, at de unge læger ikke har oplevet at få tilstrækkelig supervision og dermed mulighed for at udvikle sig som læge undervejs i uddannelsesforløbet.

- Det kunne vi have gjort bedre. Det er vi enige i, siger den lægefaglige direktør.

Lægger kræfterne andetsteds

Han forklarer, at problemets kerne er, at det i en længere periode har været svært at rekruttere det nødvendige antal speciallæger og overlæger på området. Det går ud over de yngste og mest uerfarne læger.

- Vi kunne ønske os fire-fem speciallæger flere i afdelingen, og derfor er det vigtigt at prioritere vores indsats, siger Anders Meinert Pedersen.

I stedet for at bruge ressourcer på at hjælpe og supervisere yngre læger under uddannelse, vil man hellere bruge kræfterne på at tilbyde en god klinisk uddannelse til de øvrige uddannelseslæger og arbejde målrettet på at rekruttere nye speciallæger til afdelingen.

- Vi er løbende i færd med at uddanne speciallæger. Dem satser vi på at fastholde - blandt andet igennem denne indsats, hvor vi ikke skal bruge ressourcer på at uddanne læger på den kliniske basisuddannelse, men i stedet skaber et miljø, der er attraktivt at søge til, siger den lægefaglige direktør.

Han påpeger, at den tid, der tidligere delvist er gået med at tage sig af de nyuddannede læger nu i stedet i højere grad kan gå med at undersøge og behandle patienter og tage styringen på de enkelte behandlingsforløb.

Det går ikke ud over patienterne

Samtidig ærgrer det dog den lægefaglige direktør, at psykiatrisk afdeling i Vejle står i den situation, at man lige nu ikke har ressourcerne til at tage de cirka fire til fem unge læger ind om året i KBU.

- Vi vil gerne have dem, men vi har en situation, hvor det er vores vurdering, at kvaliteten ikke var ok. Det er vigtigt, at vi sørger for, at vi uddanner dem godt nok, der hvor de er, siger han.

Anders Meinert Pedersen mener samtidig ikke, at den relative mangel på speciallæger og overlæger i psykiatrien i Vejle - hvilket altså har påvirket de unge, nyuddannede læger i negativ retning - har kunnet mærkes hos patienterne på afdelingen.

- På hele psykiatrisygehuset gør vi os hele tiden anstrengelser for, at sikre, at patientbehandlingen er ok. Det er vores førsteprioritet, slår han fast.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce