Annonce
Give

Affaldet skal kunne læsses af i tørvejr

Indkørslen til den nyrenoverede genbrugsplads var ved at ryge i svinget, fordi projektet blev dyrere end oprindeligt budgetteret. Halvtaget kunne undværes, men det ville ødelægge det samlede design og helhed på pladsen. Så det bliver der. Illustration Affald Genbrug

Det bliver gjort meget nemmere at bruge genbrugspladsen, når den genåbner efter renoveringen. Den bliver også forberedt til fleksible åbningstider, så haveaffald vil kunne afleveres det meste af døgnet.

Give: Der bliver taget mange hensyn, når renoveringen af genbrugspladsen på Dyrskuevej snart går i gang.

Borgerne skal være i centrum og miljøet og sikkerheden i højsædet. Derudover er der i planlægningen også forsøgt at tage højde for at pladsen bliver præsentabel og visionær og endelig har hensynet totaløkonomien spillet ind.

Det er ikke kun genbrugspladsen i Give, der kommer til at køre med disse hensyn. Give er den første, men det er meningen, at principperne skal føres igennem på de øvrige genbrugspladser, nye, som gamle.

Udgangspunktet er, at det skal være let for brugerne at komme af med deres affald. Det kræver, at pladsen er overskuelig og at skiltningen både skal være tydelig og til at forstå. Det sidste skal inspirere brugerne til en endnu bedre sortering af affaldet, så værdien af det sorterede bliver højere.

Jo renere "varegrupper", des nemmere bliver det at genanvende det bedst muligt. Det betyder en højere værdi af det, der tidligere blot var affald, der skulle skaffes af vejen billigst muligt.

Annonce

Der er ved at blive klargjort en midlertidig genbrugsplads på Dyrskuevej 6 i Give. Den midlertidige genbrugsplads vil have samme åbningstider som den nuværende, hvorfor der ikke skulle være gener for brugerne af pladsen.

Fra sagsfremstillingen
Der bliver lagt halvtag over de alle containere, så både brugere og affald kan stå i tørvejr. Det skulle gerne sikre en bedre sortering, så mere kommer i den rigtige container. Illustration: Affald Genbrug

Overdækning

Med til at sikre en højere værdi er også de overdækninger, der bliver bygget på den nye plads. Overdækningen vil komme til at række ud over både brugerne, der læsser affald af og de containere, affaldet skal ende i.

Når brugerne står i tørvejr er håbet, at de gør sig mere umage med at sortere affaldet og ikke lige glemmer noget plastik i en papkasse eller kommer til at lade øldåserne ryge ned sammen med engangsdrikkeflaskerne. Det kan nemt ske i ren og skær distraktion. Især hvis det regner.

At også opsamlingscontainerne kommer under halvtag, er der flere fordele i. Dels undgås det, at affaldet sejler rundt i regnvand og dels undgår man, at regnvandet vasker skidt og forurenende stoffer ud fra containerne. Det er også med til at øge værdien af affaldet og dermed bedre totaløkonomien.

Endelig indrettes pladsen så fleksibelt, at der bliver plads til nye aflæsningssteder, hvis der skal en yderligere sortering og opsplitning af affaldet.

Sikkert miljø

Trafikken på pladsen er til tider heftig. Det bliver der også taget højde for i renoveringen. Dels bliver trafikken ensrettet og dels adskilles let og tung trafik.

Samtidig udstyres pladsen med to indgange, hvor den ene kun fører til det sted, hvor haveaffald skal læsses af. Dermed undgår man, at den del at trafikken skal passere på tværs af de øvrige aflæsningssteder.

I dag er alle containere placeret i jordhøjde og udstyret med trapper, så brugerne kan komme op og smide affaldet ned. Når ombygningen er færdig, vil højdeforskellene i terrænet være udnyttet til at containerne er sænket. Så kan brugerne slippe for trapperne, men alligevel kunne smide affaldet ned.

Overalt, hvor det er muligt, vil der blive anvendt teknologi, så både brugere og medarbejdere slipper for tunge løft. Teknologien skal også være med til at sikre, at selv de nyeste miljø- og sikkerhedskrav kan overholdes.

Hvis renoveringen som ventet vedtages af byrådet på onsdag, vil pladsen efter den senest reviderede tidsplan stå klar til ibrugtagning i juli 2019.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce