Annonce
Vejle

Affaldsindsamling: I kajakklubben hedder det Victor-dagen

Der blev især fundet rigtig meget plastik, små snapseflasker og stykker af flamingo langs med åen, da medlemmer fra kano- og kajakklubben på Ibæk Strandvej indsamlede affald i Vejle Å lørdag formiddag. 17-årige Victor Bjerggaard (til højre) havde taget initiativ til dagen. Foto: Peter Leth-Larsen
17-årige Victor Bjerggaard tog for nogle år siden initiativ til, at Kano- og Kajakklubben Vejle Å jævnligt indsamler affald i åen og ud mod fjorden.

Vejle: Antallet af havemøbler er støt stigende uden for Kano- og Kajakklubben Vejle Å på Ibæk Strandvej.

Det er bestemt ikke, fordi klubben bruger mange penge på møblementet. De mange stole er sammen med et bord-og-bænke-sæt, en trillebør, en indkøbskurv og meget andet drevet med vandet i åen fra midtbyen i Vejle og ud mod fjorden.

Formentlig er der flere af beværtningerne omkring Dæmningen, som savner stolene- Det gætter medlemmerne i kano- og kajakklubben i hvert fald på.

De har løbende hevet møblerne og de andre store genstande op ad vandet; ikke mindst, fordi deres både kan blive ødelagt af de spidse genstande, som stikker op fra bunden, men allermest, fordi det er noget svineri at have liggende i åen.

Det synes ikke mindst 17-årige Victor Bjerggaard.

Annonce

Vi har altid kaldt det Victor-dagen. Han står for det og samler os andre, og det er de unge, der driver den.

Rolf Otendal, formand, Kano- og Kajakklubben Vejle Å

Det er ikke i orden

Han blev medlem af Kano- og Kajakklubben Vejle Å for seks år siden, og få år efter tog han initiativ til, at klubben begyndte at deltage ved den årlige affaldsindsamling arrangeret af Danmarks Naturfredningsforening.

- Så vi har altid kaldt det Victor-dagen. Han står for det og samler os andre, og det er de unge, der driver den, siger Rolf Otendal, der er formand for klubben.

På Victor og de andre unges foranledning nøjes man ikke kun med at indsamle affald om foråret, men også om efteråret og løbende, hvis der er store ting, som generer i vandet.

- Det er træls med alt det, som folk bare smider i åen inde i byen, for det flyder videre ud i fjorden. Vi skal jo passe på miljøet, understreger Victor Bjerggaard.

Han indrømmer, at han over for sine venner er lidt af en affalds-politimand.

- Jeg bliver sur, hvis folk smider skrald. Det er ikke i orden - især ikke, når de lige så godt kunne smide det i skraldespanden, siger Victor Bjerggaard.

Små flamingostykker bekymrer

Første gang, indsamlingen blev gennemført, lå der især rigtig meget affald i vandet og langs bredderne. Det sejlende folk er løbende kommet i bund med de største genstande, men nogle affaldstyper vender talstærkt tilbage gang på gang.

- Det er især snusdåser og små snapse-kyllinger, fortæller et andet medlem af klubben, Anne Fjeldvig.

Hun er ikke så bekymret for de store ting, der kommer drivende ned af åen. De er til at få fat i.

- Det er mere bekymrende, fordi der ligger rigtig meget opløst flamingo i vandet. Det er bittesmå kugler, som vi ikke kan samle op, fortæller hun.

Der kom læs på traileren, efter at omkring 20 medlemmer af Kano- og Kajakklubben Vejle Å var færdig med at indsamle affald. 17-årige Benjamin Merrild (til venstre) synes især, det er synd for dyrelivet i og omkring åen, at der ligger så meget affald i vandet. - Jeg så engang en and med plastik i næbbet, fortæller han. Foto: Peter Leth-Larsen

Stop det!

Til gengæld blev der samlet mange andre ting op, da omkring 20 medlemmer af Kano- og Kajakklubben Vejle Å samledes lørdag formiddag for at tage livtag med affaldet nok engang.

Affaldsindsamlingen foregik i kajakker, jernkanoer og en enkelt båd med motor fra Toldbodvej og ud til fjorden.

Der blev som altid hevet rigtig mange flasker, plastik og større stykker flamingo op ad vandet, foruden blandt andet ledninger skåret fri af kobber.

- Meget af det, vi finder, er røget ind i sivene og har sat sig fast der, men lige så meget er jo drevet videre ud i fjorden og væk, siger medlem i klubben Jens Rasmussen ærgerligt.

17-årige Victor Bjerggaard er mindst lige så ærgerlig:

- Det ville altså være fedt, hvis folk ville stoppe med at skrald i naturen, så vi ikke behøvede at samle det op igen.

Med en rive som hjælpemiddel fik de to 17-årige drenge, Victor Bjerggaard og Benjamin Merrild, hevet en hel del plastik - blandt andet et par badebolde - ud af sivene langs åen. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Live: Både fagbevægelsen og arbejdsgiverne anbefaler at udbetale indefrosne feriepenge under coronakrisen

Vejle For abonnenter

Dengang blev skilsmissebørn sendt på børnehjem: Anne Marie levede hele sin barndom på Brummersvej

Annonce