Annonce
Ikast-Brande

Affaldsknusning giver bekymringer i landsby

Kommuneplantillæg 44 kan sammen med lokalplan 397 bane vejen for et udendørs nedknusninganlæg til bygge-affald hos virksomheden Midt og Vestjylland Ressourcepark på St. Nørlundvej 1, som tidligere husede maskinstationen Mosegården. Illustration: Ikast-Brande Kommune
Der er lagt op til en livlig debat om blandt andet trafikproblemer, når kommunen sender kommuneplantillæg nr. 44 og lokalplan nr. 397 i offentlig høring.

Gludsted: Mange beboere i Gludsted og omegn vil sandsynligvis lade høre fra sig, når Ikast-Brande Kommune nu sender et omdiskuteret kommuneplantillæg nr. 44 og lokalplan nr. 397 i offentlig høring i perioden fra den 14. oktober til og med den 16. december.

Lokalplanen og kommuneplantillægget vil medføre, at firmaet Midt & Vestjylland Ressourcepark kan udvide sine aktiviteter, og det kan øge den tunge trafik ud til virksomheden og også give støj og støvgener.

Debatten i Gludsted har allerede været intens, lige siden virksomheden flyttede ind på den konkursramte maskinstation Mosegården sidste år. Og under høringen vil der komme ekstra fokus på miljø- og trafikproblematikken.

Annonce

Ud over høringen kommer der også et borgermøde i Gludsted den 24. november, fremgår det af referatet fra kommunen teknik- og miljøudvalg, der tirsdag besluttede at anbefale lokalplan 397 og kommuneplantillæg 44.

Knusning af byggeaffald

Midt & Vestjylland Ressourcepark modtager og behandler affald til genbrug, og lokalplanen lægger op til, at firmaet må opføre et udendørs nedknusningsanlæg, der kan knuse beton og andet bygge-affald.

Omkring nedknusninganlægget skal der opføres nogle jordvolde, der kan mindske støj- og støvgener.

Firmaet er allerede i dag i gang med at sortere forskellige typer affald indendørs i nogle haller, men det er planen om det udendørs nedknusningsanlæg, der giver de store bekymringer i Gludsted.

- Vores største betydning er, at det vil medføre meget mere tung trafik, siger Kim Schjermer, der er formand for Landsbyforeningen for Gludsted og Omegn.

Kim Schjermer, formand for Landsbyforeningen for Gludsted og Omegn, siger, at de største bekymringer i byen gælder trafikken. Arkivfoto: Peter Hald

- Vi har hørt, at der muligvis kan blive tale om 80 lastbiler i døgnet - altså 160 lastbiler hver vej. Det er meget. Kan vejene klare det? Ikke mindst vil det være utrygt, hvis der kommer mere tung trafik forbi børnehaven på Smedebækvej, siger Kim Schjermer.

Annonce

Drives på lovlig vis

Henrik Engedahl (V), der er formand for teknik- og miljøudvalget, lægger vægt på, at høringen ikke handler om et for eller imod selve virksomheden.

- Virksomheden findes derude i dag, og den drives på lovlig vis. Lokalplanen skal give tilladelse til nogle jordvolde og et udendørs knusningsanlæg. Jeg har hørt, at der er debat om, hvorvidt virksomheden overhovedet må være der - men det er det ikke det, sagen drejer sig om. Lokalplanen handler om knusningsanlægget og jordvoldene. Nu holder vi en høring for at få bekymringerne ind. Når vi sender noget i høring, er det fordi, at vi som udgangspunkt har til hensigt at godkende det. Men nu skal vi høre, hvad der er af bemærkninger, og så må vi tage den derfra. Vi har godkendt planerne på det foreliggende grundlag, og nu skal vi så høre, om borgerne mener, at vi har overset noget, siger Henrik Engedahl.

- Nedknusningsanlægget vil formentlig øge trafikken, men det er ikke fordi, at alternativet er nul trafik, tilføjer Henrik Engedahl.


Vi er nødt til at lytte til Gludsted-borgernes bekymringer for i særdeleshed trafik-gener.

Kirsten Hoffmann


Et andet medlem af teknik_ og miljøudvalget, Kirsten Hoffmann (S), der selv bor i Gludsted, har umiddelbart nikket ja til udvalgets indstilling - men ikke uden betænkeligheder:

- Vi er nødt til at lytte til Gludsted-borgernes bekymringer for i særdeleshed trafik-gener. Vi skal være opmærksomme på trafiksikkerheden. Hvis ikke trafiksikkerheden er i orden, kan jeg ikke stemme for. Men det kommer an på, om der kommer nyt under høringen, siger Kirsten Hoffmann.

- Der er ikke noget i det fremlagte materiale, der tyder på, at noget er faktuelt forkert i materialet. Under de forudsætninger og det materiale, vi har nu, synes jeg, at det er god ide med nedknusningsanlægget. Det er jo også arbejdspladser. Jeg går ind for genbrug og cirkulær økonomi, men det er ligesom med vindmøller og biogasanlæg... alle vil have den grønne energi, det skal bare ikke ligge i deres baghave. Og jeg har det bare sådan, at tingene skal foregå rigtigt. Derfor er det vigtigt med høringen og borgermødet, hvor vi kan få tingene på bordet. Vi blev jo snydt for et borgermøde sidste år, da virksomheden flyttede ind, siger Kirsten Hoffmann.

Byrådsmedlem Kirsten Hoffmann (S) har betænkeligheder ved lokalplanen. - Derfor er det vigtigt med høringen og borgermødet, hvor vi kan få tingene på bordet, siger hun. Arkivfoto: Peter Hald

Med hensyn til trafik siger Kirsten Hoffmann, at planmaterialet beskriver, at trafikken vil komme op på 30 lastbiler pr. dag i gennemsnit, når området er fuldt udnyttet. Tallet 80 lastbiler kan hun ikke genkende.

- Man kan altid vælge et skrækscenarie, men miljørapporten taler om 30 biler. De skal så ud af indkørslen igen, så det bliver 60 biler - det er det maksimale man regner med i planen, og det er det, der er søgt ind til. Hvis det bliver 120 biler eller mere, er vejsystemet ikke gearet til det, men der er jo også andre genbrugsanlæg, blandt andet i Silkeborg og Aarhus, og vognmændene vil nok vælge at køre, hvor det kan betale sig, siger Kirsten Hoffmann.

Tidligere, da St. Nørlundvej 1 husede maskinstationen Mosegården, var der også trafik.

- Kørslen til og fra Mosegården gav også store udfordringer med traktorer og maskiner på Smedebækvej. Men ejeren af Mosegården tog klagerne til sig og begyndte at køre uden om Gludsted så vidt muligt, siger Kirsten Hoffmann.

Et andet forhold, der gør sig gældende er, at gartnerivirksomheden Axel Månsson A/S har grøntsags-marker, der ligger tæt på affald-virksomheden. Et udendørs knusningsanlæg kan måske give støvgener, der kan rammer markerne

- Månsson har klaget tidligere og gør det vel igen. Hans marker vil ligge lige op til det kommende anlæg. Og uanset hvor store jordvoldene bliver, vil der komme støv, siger Kirsten Hoffmann.

Annonce
Vejle

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Egtved For abonnenter

Thyra, Kasper og rigtigt mange andre risikerer at skulle vinke farvel til noget af det, som de holder meget af - meget snart

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Live valgdebat: Hvordan får vi bedre offentlig transport, hvor skal solcelleparkerne ligge, og hvilke byer skal have byggegrunde?

Vejle Boldklub For abonnenter

Minut for minut: VB vinder 3-1 efter straffesparkskonkurrence

Sport

VB videre i overtidsdrama: Sousa blev helten i 3-1 sejren over AC Horsens

Alarm 112

De afslørede sig selv: Butikstyve kom i slagsmål uden for forretningen

Alarm 112

Han kørte videre fra påkørsel: Vaks trafikant fulgte efter ham

Billund For abonnenter

Niårige Magnus har en kræfttumor i hjernen og har fået 81 gange kemo: - Vi nyder ham, mens vi har ham

Ikast-Brande

Ægpakkeri var pionérvirksomhed i Brande

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Hedensted

Lene Langelund lukker sin ellers velkørende butik i Hedensted: Har sidste åbningsdag 27. november

Danmark

Heunicke: Flere skal vaccineres hvis Danmark skal være åbent

Vejle

Alternativt bingo: Håbefuldt parti benytter sine få valgplakater som spilleplader - det er ikke specielt grønt at spille med

Vejle For abonnenter

Dømt for sygehus-svindel, de lokale lejere bor billigere, gågaden lukket for valgplakater, Vejle kåret som årets transportkommune og lokal forening ramt af global varekrise: Få overblikket over de største Vejle-historier på blot fem minutter

Billund For abonnenter

Kirkbi har købt endnu en bygning i Billunds bymidte: Prisen var 18 millioner kroner

Annonce