Annonce
Ikast-Brande

Affaldsselskab: Sortering af affald kommer til at koste mere

Affaldssortering findes allerede nu flere steder, men hvis man skal til at sortere affaldet i 10 kategorier, kan det blive dyrt, lyder det fra det fælleskommunale affaldsselskab AFLD. Foto: Jens Thaysen
Sortering af affald i 10 fraktioner kan blive ret dyrt, lyder meldingen fra det fælleskommunale affaldsselskab AFLD.
Annonce

Midtjylland: En mere grundig sortering af affald kommer til at koste. Sådan lyder meldingen fra AFLD, der er det fælleskommunale affaldsselskab ejet af seks kommuner Billund, Ikast-Brande, Hedensted, Herning, Ringkøbing-Skjern og Varde kommuner.

- Affaldssortering bliver dyrere for borgerne, og der er ikke stor efterspørgsel efter de genanvendelige materialer i affaldet. Derfor er motivationen for øget affaldssortering at beholde ressourcerne i et kredsløb og ikke at tjene penge – endnu, lyder det fra AFLD.

Alle lande i EU skal til at sortere 10 fraktioner i husstandene. De 10 fraktioner er pap, papir, mad, restaffald, metal, glas, plast, mad- og drikkevarekartoner, tekstiler og farligt affald. På det nuværende marked for genanvendelige råvarer er der dog ingen, der vil give mange penge for produkterne.

- Vi har hele tiden vidst, at det vil komme til at koste noget at sortere mere affald, og her vil vi gerne forklare hvorfor, siger Preben Friis-Hauge, formand i affaldsselskabet AFLD.

Partierne på Christiansborg indgik i juni en aftale, der siger, at den grønne omstilling på affaldsområdet ikke må koste borgerne noget. Men det gør det. Nye affaldsspande skal indkøbes, og prisen kommunerne kan få for genanvendelige produkter som papir og jern udvikler sig i den forkerte retning, og det har betydning for borgerne, lyder det fra AFLD.

- Kombinationen af mere sortering og faldende priser på det, vi udsorterer, gør, at borgerne kommer til at opleve en stigning i deres affaldsgebyr, siger Preben Friis-Hauge.

- Derfor er vi meget kede af, at miljøministeren har sagt, at sortering i 10 fraktioner kun kommer til at koste 55 kr. mere pr. husstand pr. år. Det billede er helt urealistisk, siger han videre.

Flere kommuner og affaldsselskaber har kritiseret miljøministerens udmelding, da mange kommuner kommer til at opleve en meget større stigning i affaldsgebyret.

Annonce

Ny spand til 500 kroner

Alene det at indføre en ny spand til genanvendeligt affald og tømme den koster omkring 500 kr. om året.

Hvis en kommune går fra kun at indsamle restaffald til at indsamle de 10 fraktioner, kommer det altså til at koste mere end 500 kr. at leve op til Folketingets og EU’s mål om sortering i 10 fraktioner ved husstanden.

Oveni prisen for at etablere nye sorteringsordninger, er verdensmarkedet for genanvendeligt affald blevet presset. Det er det blandt andet på grund af det øgede fokus på sortering. Eksempelvis er prisen på papir, indsamlet ved husstandene, faldet 36 procent siden april sidste år. Prisen på jern, der normalt er en efterspurgt ressource, er ligeledes faldet med 35 procent siden januar sidste år, og de faldende priser påvirker prisen hos borgerne.

Preben Friis-Hauge fortæller, at der er flere og flere borgere, som gerne vil sortere mere for at beholde ressourcerne i et kredsløb.

- Vi må håbe, at markedet og forbrugerne følger med, så det på sigt kommer til at betale sig at genbruge råvarerne, siger han og tilføjer:

- Det er disse cirkulære kredsløb, der skal op at køre, for at der på sigt bliver en god økonomi i at sortere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce