Annonce
Kultur

Affugter brød i brand: Planlagt åbning af nyt sognehus er spoleret

Det vides ikke, hvorfor der gik ild i affugteren. Selvom sognehuset nu trænger til en ekstra hånd indvendigt, var det heldigt, at branden kun holdt sig til affugteren og ikke eskalerede yderligere. Foto: Anders Kynde
Med under to måneder til åbningsdagen opstod der i denne uge brand i Kollerups nye sognehus. Det er ikke spor sjovt, lyder det fra trist menighedsrådsformand.
Annonce

Kollerup: Tirsdag eftermiddag var maleren færdig med sit arbejde inde i det kommende sognehus ved Kollerup Kirke.

Og som det er normal procedure at gøre efter endt malerarbejde, blev der efterfølgende sat gang i flere affugtere for at sikre et godt indeklima.

Desværre var en af disse affugtere skyld i, at huset senere på aftenen blev fyldt med røg og sod.

- Tirsdag aften blev vi kontaktet af en forbipasserende, som sagde at der kom røg ud fra skorstenen i sognehuset. Da vi kom derhen, kunne vi se, at affugteren næsten var helt udbrændt. Den havde udviklet meget røg, som så havde sat sig i hele huset, hvilket gjorde, at det blev meget sort indeni, fortæller Grethe Mogensen, formand for Kollerup-Vindelev Menighedsråd.

- Det er ikke spor sjovt. Jeg var så ked af det, da jeg så det. Alt var ellers gået efter planen, håndværkerne havde lavet et flot arbejde, og det så ud til, at sognehuset kunne blive færdig til 1. oktober, siger hun.

På gulve og vægge er der sod flere steder. Det kan muligvis let vaskes af, men det værste er lugten, som kan blive en større udfordring at komme af med. Foto: Anders Kynde
Annonce

Meget skal smides ud

Grethe Mogensen har ikke noget bud på, hvorfor affugteren brændte sammen.

- Jeg er godt nok træt af det. Der er ikke andet at gøre end at komme videre herfra, men det udsætter bare hele arrangement. Det er rigtig ærgerligt, for vi havde glædet os til at kunne gå vintersæsonen i møde i det nye sognehus, siger hun.

Hvor længe projektet nu bliver forsinket, vides endnu ikke, da skaderne først er ved at blive opgjort, forklarer hun. Siden branden har to servicefirmaer været forbi sognehuset for at kigge på omfanget af skaderne.

- Her skal vi i første omgang høre, hvad de siger til selve oprydningen. Og derefter kan vi sige, hvor meget der skal hives ud af det, der er lavet, og hvor meget der skal op igen. Men vi ved, at alt det materiale, der står inde i huset har taget skade og skal derfor smides ud på grund af lugten. Det gælder for eksempel loftplader og isoleringsmateriale, siger Grethe Mogensen.

Hun oplyser, at de nye udgifter, der er forårsaget af branden, bliver dækket af Folkekirkens selvforsikring.

Annonce

Projekt til seks millioner kroner

Projektet med at bygge sognehuset ved Kollerup Kirke har været en lang proces.

- Det har været flere år undervejs. I første omgang var det meningen, at det nye sognehus skulle bygges på smedjegrunden (Hygumvej 53, red.) lige over for kirken. Vi havde lavet tegninger og var næsten klar til at gå i gang. Men i begyndelsen af 2017 fik vi en henvendelse fra Vejle Provsti om, at nabogrunden (Hygumvej 68, red.) var til salg, så købte vi den ejendom og lavede nye tegninger i stedet for, siger Grethe Mogensen.

Hele projektet er budgetteret til omkring seks millioner kroner, men her er udgifterne til nedrivning af ejendommene på Hygumvej 53 og 68 også medregnet. Dog har det efterfølgende vist sig, at nedrivningen er blevet dyrere end forventet grundet meget omfattende sortering af materialer.

Nedrivningen af huset på den gamle smedjegrund er udskudt, men er på budgettet i 2020.

Troldtekt-pladerne var klar til at blive sat op. Nu er de ubrugelige på grund af den brændte lugt, de er inficeret med. Foto: Anders Kynde
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Husk at sortere: Eksplosion i skraldebil skyldtes gasflasker

Annonce