Annonce
Hedensted

Aftægtshuset har stået klar i 18 år, men det er svært at komme af med gården

Erik og Lis Liboriussen flyttede til Hammer som purunge, da de købte gården på Viborg Hovedvej. De har drevet landbrug lige siden og passer stadig markerne, da gården ikke kan blive solgt. Foto: Mads Dalegaard
77-årige Erik Liboriussen passer stadig selv de 120 hektar jord, men grisestaldene på gården står tomme. Han og hustruen Lis er efter et langt landmandsliv i Hammer klar til at sælge deres livsværk, men det er ikke så nemt at finde en køber.
Annonce

Hammer: Markerne er nypløjede, og vintersæden er i jorden, ligesom det har været tilfældet hvert efterår de seneste 55 år på Lis og Erik Liboriussens gård i Hammer.

Selvom Erik fylder 78 år om et par uger, og for to år siden gennemgik en dobbelt bypass, er det stadig ham, der sidder bag rattet i traktoren, når de 120 hektar jord skal dyrkes.

For 18 år siden købte parret et aftægtshus lidt længere inde i Hammer, men det har stået tomt lige siden, for de er ikke meget for at flytte fra gården, før den er solgt.

- Gården har dannet rammen om vores liv i mere end 50 år, og jeg vil ikke leje den ud, for den skal stadig passes, så her ser ordentligt ud. Jeg vil gerne hjælpe en ny landmand i gang, og der har også været særligt én interesseret køber, men bankerne siger nej. Jeg har en fornemmelse af, at de hellere vil af med de konkursramte landbrug, de selv har overtaget, end de vil hjælpe en ung landmand med at investere i et veldrevet landbrug, siger Erik Liboriussen.

Annonce

Købte gården i 1965

Selv var han bare 22 år, da han sammen med Lis købte gården på Viborg Hovedvej i 1965. Dengang var der både køer og grise samt 20 hektar jord, og mens Erik passede gården, arbejdede Lis hos først Glud & Marstrand, så på en systue i Vejle, for at få det hele til at løbe rundt.

Erik Liboriussen stammer fra Alrø, mens Lis er opvokset i Aale, og de mødtes på Uldum Højskole i 1962.

- Jeg havde ellers altid sagt, at jeg ikke skulle giftes med en landmand, for jeg er vokset op på et landbrug og ved, hvor meget arbejde der er, men jeg kunne jo ikke se på Erik, at han var landmand, siger Lis Liboriussen, der efter nogle år som udearbejdende også selv blev fuldtidsmedhjælper på gården, samtidig med at hun passede parrets to børn, Per og Jette der kom til i 1970 og 1975.

Drømmen om at få en uddannelse blev aldrig udlevet, til gengæld sørgede Lis Liboriussen for, at børnene fik den mulighed, og de arbejder i dag som hhv. seniorkonsulent i et IT-firma i Horsens og advokat ved Chr. Hansen i Hørsholm.

Annonce

Masser af udvidelser og tilkøb

Sønnen Per ser de meget til, da han bor på en gård tæt på, som Lis og Erik købte for en del år tilbage. Den har været en af mange tilkøb og udvidelser til deres landbrug, som havde 20 hektar jord, da de overtog det, og i dag er oppe på 120.

- Fra 1972 til 1989 har vi købt op eller bygget til næsten hvert år. Stuehuset, vi bor i nu, har vi også selv bygget. Da det var på sit højeste med gården, havde vi 60 køer, 90 søer og de slagtesvin, det nu gav. Køerne satte vi ud i 1992, og grisene i 2013. Så nu er der bare jorden og de tomme stalde tilbage, siger Erik Liboriussen.

Erik Liboriussen fik en dobbelt bypass operation for to år siden, men det har ikke fået ham til at drosle ned med arbejdet i marken. Han nyder at sidde bag rattet i traktoren. Foto: Mads Dalegaard

Staldene kunne parret godt leje ud, men det er Lis ikke meget for.

- Jeg vil gerne vide, hvem der kører ind og ud af vores gårdsplads, og det er ikke til at holde rede i, hvis vi har lejet staldene ud, så det har jeg sagt nej til. Allerhelst ville jeg flytte hen i vores aftægtsbolig nu, for vi bliver jo ikke yngre, men Erik er svær at få med, før gården er solgt, siger Lis Liboriussen.

Annonce

Aktive i næsten samtlige foreninger

At aftægtshuset bare ligger nogle få kilometer fra gården, er ikke nogen tilfældighed. Det er her, parret har opfostret deres børn, involveret sig i lokalsamfundet og levet deres liv.

Gennem årenes løb har parret været med i bestyrelsen i næsten alle de foreninger, der findes i lokalområdet - bortset lige fra de politiske.

De har været aktive i bl.a. landboforeningen, menighedsrådet, skolebestyrelsen, jagtforeningen, forsamlingshuset, ungdoms- og idrætsforeningen, naturfredningsforeningen, elselskabet og dilletant - for det meste med Erik som frontfigur og Lis i kulisserne.

Derfor vil de også blive i Hammer, så længe de overhovedet kan holde til det.

- Vi skal ikke ind og sidde i en midtby i en lillebitte lejlighed uden udsigt til åbne vidder. Det er ikke noget for os, fastslår Lis Liboriussen.

Tour de Hedensted - Hammer

Hammer er med sine 169 indbyggere et af de mindste lokalsamfund i Hedenstederne.

Her finder man Gudenåens udspring og en natur, som er formet af gletsjere og smeltevand for mere end 10.000 år siden.

Der er masser af muligheder for friluftsliv i Hammer, hvor Koutrupgård Naturcenter ligger. Byen har også sin egen flyveplads, hvor Vejle Svæveflyveklub holder til.

Erik og Lis Liboriussen har både haft køer og grise, men nu er der ikke andre dyr tilbage på gården end deres hund. Foto: Mads Dalegaard


Jeg vil gerne hjælpe en ny landmand i gang, og der har også været særligt én interesseret køber, men bankerne siger nej.

Erik Liboriussen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted For abonnenter

Hundeejer efterlod Annette blødende efter angreb fra schæfer: - Hvordan kan man få sig selv til det

Annonce