Fredericia: For år tilbage indgik plejecentrene i Fredericia Kommune en aftale med foreningen Cykling Uden Alder, som handler om, at beboere på plejecentre kan komme ud og at opleve omverdenen siddende i en rickshaw med plejecenteransatte eller frivillige trampende i pedalerne.
Den aftale er nu blevet opsagt, og det undrer en af de frivillige Sandra Meyhoff. Hun meldte sig som frivillig sidste år og blev inden coronakrisen oplært i at være "pilot" på Madsbyhus.
- Jeg har ingen bedsteforældre længere, så det var en måde for mig at være sammen med ældre og høre deres historie, fortæller hun om årsagen til, hun meldte sig.
For nylig modtog hun en mail om, at aftalen med Cykling Uden Alder er opsagt. Cyklerne vil fortsat være tilgængelige, så de frivillige vil fortsat kunne tage på tur med de ældre, men det fælles bookingsystem forsvinder.
- Der stod i mailen, at det fortsat vil være muligt at låne cykler, men man skal i stedet sende en mail, fortæller Sandra Meyhoff.
Frivillig: - Det er ikke et dybt greb i lommen
Hun vil gerne fortsat være frivillig, da hun på grund af coronakrisen endnu ikke har været ude at cykle med ældre, men undrer sig over, at aftalen er opsagt.
- Man prøver at gøre en god gerning og give lidt igen, og så bliver et fint projekt opsagt. Med de penge, Fredericia Kommune bruger på andre ting, så er det jo ikke et dybt greb i lommen, konstaterer Sandra Meyhoff.
Grethe Jørgensen, plejecenterlederJeg synes, det var mange penge. Idéen er rigtig god, men vi skal også have noget for pengene, og jeg synes, vi godt kan gøre det selv.
Beløbet for at være med i aftalen er da heller ikke stort i kommunal sammenhæng. Prisen er 20.000 kroner i alt, oplyser plejecenterleder på Othello Grethe Jørgensen, som har været ansvarlig for projektet. Hun oplyser, at de involverede plejecentre selv har skulle finde pengene på deres budget, og ifølge hende er det mange penge på plejecentrenes budgetter.
- Cykling Uden Alder er en forening, og de skal have et ret stort kontingent på 20.000 kroner årligt. Flere af plejecentrene har trukket sig. Det, vi fik for pengene, var et bookingsystem. Andet skulle vi betale ekstra for. Så nu kører vi det selv, forklarer Grethe Jørgensen.
Mangler frivillige på Othello
Hun synes godt om projektet og håber, det kan komme i gang med de frivillige, når coronarestriktionerne er væk, så cykelturene kan blive lidt længere. I øjeblikket er det kun plejecentrenes ansatte, som cykler med de ældre.
- Jeg synes, det var mange penge. Idéen er rigtig god, men vi skal også have noget for pengene, og jeg synes, vi godt kan gøre det selv, fortæller hun.
Fremover skal de frivillige booke ture til de ældre ved at kontakte plejecentrene. På Othello er der ikke ret mange frivillige. Grethe Jørgensen håber, at flere vil melde sig.
- Vi vil rigtig gerne have nogen, og de skal nok få oplæring, forsikrer hun.