Annonce
Erhverv

AGA investerer 335 millioner i byggeri af luftgasfabrik på Nimvej

Her på Nimvej har industrigasvirksomheden AGA A/S planer om at opføre en luftgasfabrik. Foto: Yilmaz Polat

Fabriksanlægget skal erstatte et anlæg på Amager fra 1976.

Annonce

Vejle: AGA A/S vil bygge en luftgasfabrik på den grund på Nimvej, som industrigasvirksomheden for nylig har købt af Vejle Kommune. Det oplyser direktør i AGA A/S Ole Kronborg.

AGA betaler omkring 3,7 millioner kroner for den 25.000 kvadratmeter store grund i Vejle. Anlægsbyggeriet løber op i en investering på omkring 335 millioner kroner.

Anlægget skal på sigt erstatte AGA's nuværende anlæg på Amager.

- Anlægget i København er blevet for småt. Anlægget er desuden fra 1976 og lå uden for byen, da man byggede det, men nu ligger det inde i byen. Samtidig får det nye anlæg en mere grøn profil, da vi ikke skal køre så langt. Desuden bliver det et superfleksibelt anlæg, hvor vi kan bruge mere grøn strøm. Det er en stor fordel. Miljøbelastningen på anlægget bliver betydelig mindre, end det man kender i dag, forklarer Ole Kronborg.

Samtidig får det nye anlæg en mere grøn profil, da vi ikke skal køre så langt. Desuden bliver det et superfleksibelt anlæg, hvor vi kan bruge mere grøn strøm. Det er en stor fordel. Miljøbelastningen på anlægget bliver betydelig mindre, end det man kender i dag.

Direktør Ole Kronborg
AGA A/S investerer op mod 335 millioner kroner i det nye fabriksanlæg. Foto: Yilmaz Polat
Annonce

Fabrik skal stå klar i 2020

Nationalmuseet har lavet arkæologiske udgravninger, og der er lavet jordbundsundersøgelser på grunden. Virksomheden forventer at kunne gå i gang med byggeriet til foråret 2019, hvorefter luftgasfabrikken efter planen vil stå klar til brug i midten af 2020.

- Luftgasfabrikken er et destillationsanlæg, som tager luft, renser den, køler den ned til minus 200 grader og destillerer ilt og nitrogen fra hinanden og lægger dem på lager i store tanke. Herfra bliver det kørt videre, fortæller Ole Kronborg.

Han forventer, omkring en fjerdedel af grunden skal bebygges. Resten af pladsen skal bruges til lastbiler og beplantning, som skal støjafskærme.

AGA producerer industrigas til mange forskellige virksomheder - blandt andet slagterier, raffinaderier, fiskeopdræt og hospitaler.

Ifølge Ole Kronborg har AGA haft et godt og hurtigt samarbejde med Vejle Kommune om købet af grunden.

- Vi synes, Vejle Kommune har været utrolig behagelig og effektiv at arbejde sammen med, siger han.

AGA forventer, det nye anlæg får brug for fem ansatte, mens yderligere 20 får deres daglige gang på fabrikken.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Sovende bilist anholdt

Vejle

Vejlensere: Prisen på elbiler skal ned

Annonce