Annonce
Erhverv

Aktionærforening: - Waturus ledelse har svigtet investorerne

Mikael Bak, direktør i Dansk Aktionærforening, placerer skylden for suspenderingen af Waturu-aktien hos ledelsen og ejerkredsen bag Vejle-selskabet. Foto: Morten Nygaard Jørgensen.
Dansk Aktionærforening kritiserer Vejle-selskab for at have bragt sine aktionærer i situation, hvor de ikke kan komme af med aktien, hvis de vil sælge.

Vejle: "Klart uacceptabelt"

Sådan lyder det fra Mikael Bak, direktør i Dansk Aktionærforening, om den situation, som hundredevis af aktionærer står i efter, at minibørsen First North har suspenderet al handel med Vejle-virksomheden Waturu Holding A/S's aktier.

Suspenderingen betyder, at aktionærerne ikke kan sælge deres Waturu-aktier på børsen.

- Det er klart uacceptabelt for de private investorer, at Waturu nu i flere uger har været suspenderet fra handel på First North-børsen. Selskabet svigter investorernes tillid ved ikke at bringe sig tilbage i handel, og få genoprettet den tillid, som man gennem længere tid har sat over styr, lyder det i et skriftligt svar fra Mikael Bak til Vejle Amts Folkeblad.

Han placerer ansvaret for situationen på skuldrene af ledelsen i Waturu Holding A/S og peger på, at det også er ledelsen, der sidder med nøglen til at få hævet suspenderingen.

- Det ultimative ansvar ligger hos ledelsen og ejerkredsen bag Waturu, og de er også de eneste, der kan vise en vej videre herfra. Dernæst er der tilsyneladende rådgivere, der i forbindelse med børsnoteringen og i den løbende dialog med markedet har svigtet deres ansvar for at sikre retvisende informationer, lyder det fra Mikael Bak.

Annonce

Ekspert: - Usædvanligt

First North selv har ikke ønsket at kommentere på baggrunden for suspenderingen af handel med Waturu-aktier, eller hvor længe suspenderingen forventes at vare.


En suspendering kan ske på to måder: Dels kan virksomheden selv bede om at handlen suspenderes i en periode og dels kan Nasdaq beslutte at suspendere handlen. Det er klart, at den anden mulighed er den mindst betryggende for aktionærerne.

Jesper Lau hansen, professor Københavns Universitet


Ifølge børsretsekspert Jesper Lau Hansen, Københavns Universitet, er det sjældent, at børser skrider til at suspendere handel med bestemte aktier.

Hvad er First North?

First North-minibørsen er ligesom den rigtige børs - Københavns Fondsbørs - ejet af amerikanske Nasdaq Inc.

På First North er mindre nordiske selskaber noteret og her er de underlagt mere lempelige regler end selskaberne på Københavns Fondsbørs.

Nasdaq Inc. har lanceret First North i både Sverige, Island, Finland og Danmark.

First North åbnede i Danmark i december 2005.

Formålet var at tilbyde en platform til virksomheder, der ikke var store nok til en børsnotering på den rigtige børs. I begyndelsen strømmede selskaberne til, men mange af dem blev hurtigt ramt af økonomiske vanskeligheder. I årene efter finanskrisen var aktiviteten lav, indtil flere selskaber kom på fra 2017.

KIlde: Berlingske m fl.

- Det sker ind imellem, men det er usædvanligt, og langt fra noget der sker jævnligt. At skride til suspendering hører til de mere alvorlige skridt, en børs kan tage, og det signalerer, at man har mistet noget af tilliden til aktien og selskabet. Næste skridt derfra er at smide aktien af børsen, så den ikke længere kan handles der, siger Jesper Lau Hansen.

Annonce

- Ikke vores ansvar

Dansk Aktionærforening har ifølge Mikael Bak flere gange opfordret Waturu-ledelsen til at berolige markedet og børsen med relevant og retvisende information om selskabets situation.

Waturu indkalder til ekstraordinær generalforsamling

Ifølge den seneste selskabsmeddelelse fra Waturu Holding A/S - udsendt den 19. januar - vil selskabet "snarest muligt" indkalde til en ekstraordinær generalforsamling.

Her skal selskabets nye revisor godkendes efter, at den hidtidige revisor Beierholm A/S er fratrådt.

Selskabsmeddelelsen: "Waturu Holding er i gang med et revisorskifte og den nuværende revisor Beierholm A/S er registreret som fratrådt. Selskabet er i dialog med en ny revisor, som forventes godkendt på en kommende ekstraordinær generalforsamling, til hvilken der indkaldes snarest muligt. Selskabet vil sørge for en god overlevering til den nye revisor. Ledelsen har i forbindelse med fratrædelsen, modtaget konstruktiv kritik fra den afgående revisor, samt noteret sig, at der peges på samarbejdsvanskeligheder, som den primære årsag. Dette er taget til efterretning".

- Det er vanskeligt at klandre First North-børsen for den situation, som Waturu har bragt sig selv i. Vi har løbende opfordret ledelsen til at komme på banen for at fortælle ærligt, hvor langt man er med den længe ventede produktlancering, og senest meldte ledelsen ud at det vil ske i januar 2021. Det virker dog ikke særligt sandsynligt, når man ser forløbet omkring suspenderingen, lyder det fra Mikael Bak.

Waturu fra Vejle har fået suspenderet handlen med sine aktier. Det er alene selskabets egen skyld, siger Mikael bak, direktør i Dansk Aktionærforening. Arkivfoto: Mette Mørk

- Den tidligere økonomidirektør i Waturu fortalte fra scenen på Dansk Aktionærforenings Investordag 2019, at selskabet havde en salgsaftale – det viste sig ikke at være sandt. Der blev tilsyneladende fortalt en usandhed ved jeres arrangement, så har I ikke også et ansvar?

- Hos Dansk Aktionærforening er vi hvert år vært for mange selskabspræsentationer, og alene på InvestorDagen i Aalborg i november 2019 var der mere end 20 virksomheder med. Vi hverken kan eller skal tage ansvaret for indholdet af deres præsentationer, da vores rolle er at formidle kontakten mellem selskaberne og investorerne, og sikre en åben og gennemsigtig dialog. Det er og bliver selskabets ansvar, at indestå for rigtigheden af de oplysninger de viderebringer til markedet, uanset om det er i interviews i avisen eller fra en scene på en InvestorDag, lyder det fra Mikael Bak.

Datterselskab sendt til tvangsopløsning

Som omtalt torsdag blev Waturu Holding A/S's datterselskab Waturu Aps sendt til tvangsopløsning af Erhvervsstyrelsen for ikke at opfylde sin forpligtelse til at have en revisor.

Waturu Holding A/S har heller ikke en revisor efter at den tidligere revisor fratrådte med begrundelsen "samarbejdsproblemer med ledelsen".

Vejle Amts Folkeblad har forelagt kritikken fra Dansk Aktionærforening for Waturu-direktør Toke Reedtz, som ikke er vendt tilbage med svar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Give

Corona sender 45 elever og 9 lærere hjem

Sport

OL-billetter på spil i Vejle

Annonce