Annonce
Navne

Aktiv altmuligmand fra Skanderborg runder 80 år - hans mål er 116

Jørgen Lund Christiansen drikker ofte af Helligkilden på Vestermølle ved Skanderborg. Det samme gjorde eks-skanderborgenseren Chris Mortensen, der blev 115 år. Privatfoto
Journalist, debattør, foredragsholder, idémand og fundraiser Jørgen Lund Christiansen sætter fortsat sit præg på Skanderborg og omegn.

Fødselsdag: 115 år og 252 dage gammel døde Chris Mortensen i 1998 som verdens ældste mand på et dansk aldersdomshjem i Californien. Frisk til det sidste begrundede han sin høje alder med, at han i de første 19 år af sit liv, inden han rejste ud, jævnligt havde drukket af Helligkilden på Vestermølle ved Skanderborg Sø, hvor han var født og voksede op.

Jørgen Lund Christiansen viser grupper rundt på Vestermølle og drikker sammen med dem af kilden 100 gange om året. Han indbyder alle til at være med i Club Chris, hvis formål er at slå rekorden og blive 116. Selv fylder han 80 år fredag 21. januar og er fortsat i fuld i vigør.

Uddannet på Vejle Amts Folkeblad

Jørgen Lund Christiansen betegner sig selv som adm. altmuligmand. Bag det ord ligger en opvækst på landet, skolegang i den stråtækte hver anden dag, god gammeldags vækkelse på Rødding Højskole og Kalø Landboskole, landmandsuddannelse, fodermesterjob i Egypten, gartner i Canada og journalistuddannelse på Vejle Amts Folkeblad med et halvt års afbræk på den gamle journalisthøjskole i Vennelyst, Aarhus.

Som redaktør af Uddelerbladet medvirkede han til afsløring af jagtklubskandalen i FDB, var medstifter af Landsforeningen Den Lokale Andel og i 24 år frem til 1999 dens daglige leder. Under hans ledelse udviklede Den Lokale Andel sig fra at være en informations- og lobbyistforening til et handelsselskab med milliardindkøb af grovvarer - især foder, gødning og pesticider - til landbruget fra ind- og især udland. Foreningen etablerede importterminal i Fredericia, rapsoliefabrik i Aarhus og forsikringsselskab på Cayman Islands.

Annonce

Internationalt engagement

I 1999 etablerede Jørgen Lund Christiansen sig som selvstændig rådgiver og kommunikatør med primært landbrugsvirksomheder som kunder. Over årene har han organiseret og forestået 40 faglige studierejser til en række lande på seks af de syv kontinenter. Kun Antarktis mangler.

20 gange har han været dansk deltager i den internationale landbrugsjournalistsammenslutning, IFAJs, årskongresser ud over kloden. Netop nu er han involveret i forberedelse af den næste kongres, som til sommer finder sted i Danmark.

Som fundraiser og idémand står JLC bag etableringen af Kultur- og Oplevelsescenter Vestermølle, hvor en halv snes folkelige foreninger i samspil med Skanderborg Kommune siden 2009 har investeret 41 mio. kr.

Annonce

Ny mission

Endnu en millioninvestering er på vej: Møllelauget, som Jørgen Lund Christiansen er formand for, overtager i løbet af 2022 Vestermølles hovedbygning og vil her med baggrund i andelsbevægelsens historie sammen med museumsfolk- og universitetshistorikere fortælle om baggrunden for velfærdssamfundet - folkeligt, politisk og økonomisk.

Der bliver også plads til et Galleri Julius, som i en permanent udstilling vil vise de seneste 50 år historie fortalt gennem bladtegner Julius' spidse pen.

Jørgen Lund Christiansen har sin egen pen og er stadig en flittig gæst på flere avisers debatsider, ligesom han ofte giver sin mening til kende fra talerstole rundt om i landet.

Fra artiklen

Jørgen Lund Christiansen har sin egen pen og er stadig en flittig gæst på flere avisers debatsider, ligesom han ofte giver sin mening til kende fra talerstole rundt om i landet.

Når corona og myndighederne tillader det, melder fødselaren ud om et åbent hus-arrangement på Vestermølle.

Jørgen Lund Christiansen står i spidsen for arbejdet med at omdanne Vestermølles hovedbygning til et museum, hvor der også bliver et Galleri Julius. Her er bladtegnerens portræt af 80-års fødselaren. Tegning: Julius
Annonce
Egtved For abonnenter

'Vi føler os ført bag lyset': Styregruppe har meldt sin exit fra Tour de France-planlægning

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle Boldklub

VB får kæmpe bøde og går efter hybridgræs helt til kanten: Det er ikke småpenge, kommunen må finde ekstra til banen

VEJLE For abonnenter

Hun lukker sin forretning efter 40 år: Nu siger Betzy farvel til arbejdslivet

Hedensted

Er der for lidt plads i skraldespanden? Nu kan du også aflevere de her produkter på genbrugsstationen

Debat

Styregruppen for tryghed, ro og sikkerhed i Sandvad og omegn svarer på kritik i VAF: Vi kæmper ikke imod asylansøgere, men imod Udlændingestyrelsen

Hver fjerde landmand kan forsvinde: - Det vil være hul i hovedet for klimaet

Vejle

Stormvejret kan betyde oversvømmelser i Vejle: Sommerhusejere får særvarsel - det dige, der skulle sikre deres huse, er forsinket

Erhverv For abonnenter

Se video: Storbrand i Fredericia rammer hårdt i Vejle - 'Vi er sendt tilbage til start, men vi tager fat straks'

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Erhverv

Skat og politi besøgte syv virksomheder under razzia i Vejle: Seks af virksomhederne skal kigges efter i sømmene

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Børkop

Stort idrætscenter har ansat en centerleder, der er kender af det lokale foreningsliv og italienske vine

Vejle Boldklub For abonnenter

VB's farvel til anfører kan mærkes: Derfor er VB tvunget til at reagere

Alarm 112

Stormens første ofre: En bokser er knockoutet og et væltet træ spærrer Hærvejen

Annonce