Annonce
Ikast-Brande

Alarmer afprøves: 1. maj er Store Hyledag

Sirener som denne vil onsdag 1. maj klokken 12 gå gang med at hyle. Den dag er det nemlig tid at teste sirenerne. Arkivfoto
Beredskabet afprøver sirener onsdag 1. maj klokken 12.
Annonce

Midtjylland: Onsdag 1. maj klokken 12 skal man ikke blive forskrækket, hvis man hører sirener hyle højlydt. Den 1. maj er nemlig "Store Hyledag", hvor beredskabsfolkene foretager den årlige afprøvning af varslings-sirenerne.

- Når der ved større ulykker og katastrofer er en akut fare for skader på mennesker eller ejendom, kan befolkningen blive varslet om faren ved hjælp af det landsdækkende elektroniske sirenevarslingssystem. Varsling om en fare består af en lyd, som stiger hurtigt og derefter falder langsomt. Lyden kommer fire gange og signalet varer i alt 45 sekunder, oplyser Kim B. Wemmelund, der er beredskabschef for Brand & Redning MidtVest.

Mange borgere i det midtjyske kender sikkert lyden allerede, da sirenerne den 15. marts ved 22-tiden gik i gang i en lang række midtjyske byer. Alarmen var udløst af en stor brand i Viborg, men skulle ikke have lydt i så mange byer. En medarbejder hos Rigspolitiet var kommet til at aktivere for mange alarmer ved en tastefejl.

Men onsdag 1. maj klokken vil hyletonerne ikke være en fejl. Alarmerne afprøves blandt andet fordi der i Danmark stadig er en del personer, som ikke forstår betydningen af sirenevarslingen, oplyser Kim B. Wemmelund.

Beredskabschefen opfordrer til at, man i tilfælde af varsling (for alvor) hjælper naboer eller kollegaer som ikke forstår betydningen af sirenevarslingen og beredskabs-meddelelserne.

Og man bør gøre følgende: Når signalet lyder, skal man gå inden døre og lytte til DR eller TV2. Ring ikke til politiet eller brandvæsnet for at spørge hvad der er galt. Ring kun 1-1-2 såfremt der er akut behov for hjælp. Når faren er forbi, kommer en lang ensartet tone som varer 45 sekunder, og man kan igen gå udendørs.

Sirenerne afprøves uden lyd en gang i døgnet, og en gang årligt med lyd. Afprøvning med lyd er altid første onsdag i maj kl. 12.00 - i år altså 1. maj.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce