Annonce
Erhverv

Alexander ville til tops, men var tæt på at knække nakken: Ny podcast skal formidle, at iværksætteri er andet end 80 arbejdstimer og 'alt eller intet'-kultur

Alexander Stricker, 31, fra Vejle flyttede til København med den benhårde målsætning om at blive succesfuld iværksætter efter alle kunstens regler. Med tiden fandt han dog ud af, at succes kan gradbøjes på mange måder. Foto: Alexander Stricker
Der skulle et alvorligt wake up call til, før Alexander Stricker fra Vejle fandt ud af, at vejen til succes som iværksætter måske ikke var den, han troede.

Vejle/København: Iværksættertypen. Du har garanteret allerede et billede af ham eller hende på nethinden. Velklædt, karismatisk, hurtigtalende og sprængfuldt med det indre drive, som blandt mange garvede erhvervsfolk regnes som en af de fremmeste egenskaber bag roret i en start up-virksomhed.

Men også en unuanceret fortælling om, at du kun har chance for den store, forkromede succes, hvis du er villig til at sætte livet på pause og gå all in, mener Alexander Stricker, 31, fra Vejle.


Annonce

Det er et vigtigt statement, at succes ikke kun er, når millionerne ruller ind, eller man sælger sin virksomhed med en kæmpe fortjeneste.

Alexander Stricker, iværksætter


Siden 2014 har han selv kæmpet for at etablere sig med sin virksomhed, Nordic Tailors. Først efter alle kunstens regler - men siden med en helt anden indstilling til, hvad succes egentlig vil sige, lyder det fra Alexander Stricker.

- Iværksætterlivet er for langt de fleste indbegrebet af at gå op og ned. Men desværre, synes jeg, er vi rigtig gode til kun fortælle alle succeshistorierne. De første par år kørte jeg kun ud fra det typiske narrativ om, hvordan du er en seriøs iværksætter: 80 arbejdstimer om ugen, konstant dårlig samvittighed, hvis jeg tog en aften fri, og afbud til alt andet end arbejde i weekenderne, fortæller han.

Alexander Strickers har sidenhen erfaret, at der findes langt flere veje ud i iværksætterier, end den ensporede "alt eller intet-mentalitet", han mener, dominerer iværksættermiljøet.

Derfor har han nu - ved siden af sin virksomhed - startet podcastserien "Iværksætterdrømme", som skal aftabuisere kvalerne og nuancere glansbilledekulturen, der er forbundet med iværksætteri.

- Alt eller intet udelukker ligesom, at der er en mellemvej. Og det, synes jeg, er forkert. Jeg kunne for eksempel ikke finde mig selv i de modeller, jeg havde læst om. Tænk, hvis vi går glip af dygtige iværksættere, fordi narrativet er, at man nødvendigvis skal sælge lejligheden, sige "bye, bye" til familien i et par år og knokle røven ud af bukserne, siger vejle-iværksætteren, der har uddannet inden for innovation og entrepreneurship.

- Det er et vigtigt statement, at succes ikke kun er, når millionerne ruller ind, eller man sælger sin virksomhed med en kæmpe fortjeneste.

Ny garderobe - uden at købe tøj

Egentlig startede Alexander Strickers egne iværksætterdrømme et mere idealistisk og miljøorienteret sted: Nemlig med ønsket om at etablere en bæredygtig virksomhed, der forsøger at gøre op med den køb og smid væk-kultur, tøjbranchen af mange angribes for at appellere til.

Med Nordic Tailors forsøger han i stedet at facilitere mere genbrug - ved at tilbyde en platform, der formidler kontakt mellem skræddere, skrædderier og kunder.

- Tøjspild var et begyndende samtaleemne i medierne, da jeg startede op. Jeg så indsamlingsshowet 'Smid Tøjet, Danmark' i TV og kom til at tænke på, at de fleste har en masse tøj i klædeskabet, de ikke bruger, fordi det har fået en lille defekt eller er blevet for småt. Og hvorfor egentlig ikke? Det var egentlig sådan, idéen startede, siger Alexander Stricker, der startede Nordic Tailors i 2016.

I 2020 lancerede Alexander Stricker podcastserien Iværksætterdrømme, der fortæller om iværksætteriet bagsider og skal formidle alternative måder at leve det "typiske" iværksætterliv på. Serien er foreløbig i otte afsnit. Foto: Alexander Stricker

Nærmere bestemt lægger onlineportalen op til, at tøjkunder, der ellers ville have handlet nyt, i stedet får deres gamle tøj repareret, tilpasset eller redesignet til en fordelagtig pris.

- Få en ny garderobe - uden at købe nyt. Det er de færreste, der ved, hvor mange ting, man egentlig kan bruge en skrædder til. Hvad enten det er huller i jeans, en lynlås der skal skiftes, eller vinterjakken, som trænger til nyt foer. Vi forsøger simpelthen at gøre det mere bekvemt at forlænge tøjets levetid i stedet for at smide det ud.


På det tidspunkt har jeg både et fuldtidsarbejde, for at få det til at løbe rundt, og virksomheden, som jeg arbejder med om aftenen. Når jeg kommer hjem ved 18-tiden, sætter jeg mig med alt det, der er kommet ind i løbet af dagen: Mails, mødekalender, regnskab. Det tog alt tid i hverdagen, og i weekenden brugte jeg tiden på at nå efterslæbet.

Alexander Stricker, iværksætter


Skrædderierne betaler en procentdel af indtægterne fra de ordrer, der bliver lavet gennem Nordic Tailors. Den samme formel som eksempelvis Just-Eat, fortæller Alexander Stricker, der med egne ord har skulle markedsføre sig hårdt i forsøget på at gøre "almindelige" tøjkunder med sit alternativ til tøjspildskulturen.

Måske også for hårdt.

En slet skjult hentydning til tv-programmet Løvens Hule? Alexander Stricker fortæller, at han under al succes til de iværksættere, der lever succesen og scorer millionerne. Han mener blot, at vejen dertil skal nuanceres. Foto: Alexander Stricker
Annonce

Drømmen, der kunne være blevet et mareridt

Mod slutningen af 2018 var Alexander Stricker to år inde i Nordic Tailors-projektet. Det første seriøse iværksætteri, han havde lavet. Hans helt eget.

Og netop forestilling om hvad "seriøst iværksætteri" var for en størrelse, var ved at forvandle drengedrømmen om det klassiske iværksættereventyr til et mareridt.

- På det tidspunkt har jeg både et fuldtidsarbejde, for at få det til at løbe rundt, og virksomheden, som jeg arbejder med om aftenen. Når jeg kommer hjem ved 18-tiden, sætter jeg mig med alt det, der er kommet ind i løbet af dagen: Mails, mødekalender, regnskab. Det tog alt tid i hverdagen, og i weekenden brugte jeg tiden på at nå efterslæbet.

- Vendepunktet bliver, at jeg nat vågner op med hjertebanken og smerte i armene. Jeg ringer 1813, og de sender en ambulance. Så er det ligesom, at jeg begynder at kigge på tingene og opsøger en læge, der tager en god snak med mig, husker Alexander Stricker.

Efter et par ugers sygemelding var han klar til at genoptage arbejdet - men denne gang på nogle helt andre præmisser.

- Her begyndte idéen at spire om at formidle en anden måde at gøre tingene på. For der måtte være andre end mig, der elsker faget, men ikke kan holde til den måde lave iværksætteri på. Jeg havde faktisk gået og følt mig lidt forkert.

Vejle-iværksætteren har på egen krop mærket, hvordan det kan gå, når man presser kroppen for langt i jagten på succes i arbejdslivet. Efter en stressperiode i 2018 lagde han sit arbejdsliv om. Foto: Alexander Stricker
Annonce

Podcastserie skal nuancere glansbilledet

Alexander Stricker satte derfor et nyt projekt i søen. Podcastserien. På overfalden endnu en post at varetage i arbejdslivet, men for vejlenseren et frirum, hvor han tanker op.

Samtidig har han fået balanceret sit arbejde med Nordic Tailors.

- Podcasten fokuserer på, at der ikke kun er én vej frem. Det er det gennemgående tema - og tager jo udgangspunkt i, at det har været erfaringen for mig. Der er rigtig mange at de store kanoner, inden for iværksætteri, der er lidt for gode til at fortælle om deres store succeser. Det under jeg dem hundrede procent. Men jeg vil gerne slå et slag for, at vi også får fortalt nye iværksættere om alt det udenom. Nedturene, presset og tvivlen, siger Alexander Stricker.

Måske det også er derfor, at podcastens logo - uden at overfortolke - leder tankerne direkte mod tidens måske mest velkendte tv-koncept om iværksætteri.

- Det er selvfølgelig blikfang - men også for at stikke lidt til Løvens Hule-universet, hvor det er meget overfalde og nogle personligheder, der er meget stærke eksponenter den "klassiske" iværksættersucces. Men det er jo også et show, skal vi huske, siger Alexander Stricker og griner.

Annonce

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Kultur For abonnenter

'Slik mig op fra slap': Pinlige pornopoeter skæmmer musikfestival - hvordan kan Suspekt blive ved at slippe afsted med den slags klamheder to år efter Sofie Lindes berømte tale?

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Se fredagsbillederne fra Jelling: virkelig seje festivalgæster fik vand og teltfester

Jelling Musikfestival For abonnenter

Se alle billederne af Andreas Odbjerg og Tobias Rahim: To store mænd spillede på to alt for små scener

Kultur

For 50 år siden fik grand prix-stjernen fra Ansager sin debut i barndomsbyen: - Jeg spillede og sang af hjertets lyst, og det er jo aldrig en dårlig indgang til tingene

Alarm 112 For abonnenter

Den ene kvinde blev slået og spyttet på, den anden blev befølt i skridtet ved en pølsevogn: Nu er 48-årig mand dømt

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Alarm 112

Højgravid kvinde og mindre barn i alvorligt færdselsuheld: Tre personer sendt på skadestuen

Vejle For abonnenter

Mågekoloni er brast sammen: Derfor har flere tusind truede hættemåger forladt Vejle - John ærgrer sig, mens andre er glade

Har solgt rekordmange T-shirts – omsætningen nærmer sig en halv milliard: - Det gør en forskel, når verden begynder at gynge, at vi har medarbejdere, der er rolige og erfarne

Alarm 112

Taxatur fra Jelling Musikfestival endte med at koste 6000 kroner: Nu er sagen meldt til politiet

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Navne For abonnenter

- Tro på dig selv og glæd dig over dagligdagens stjernestunder

Billund For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Erhverv For abonnenter

Medarbejderstaben er fordoblet: Nu udvider Grindsted-virksomhed med 2200 kvadratmeter

Annonce