Annonce
Vejle

Aline, Sune og Vagn gyser hver uge ved Tirsbæk

- Det er sejt at være vinterbader. Når jeg fortæller folk, hvad jeg skal torsdag eftermiddag, siger de: "Du er ikke rigtig klog", siger Aline Johansen (i midten). Foto: Peter Leth-Larsen
De døjer med hver deres lidelse, men trods det holder de tre venner fast i at vinterbade hver uge. Ifølge pædagog giver den ugentlige badedag små sejre og et stort fællesskab.
Annonce

Vejle: Hård vind og silende regn.

Det er sådan en kold og kedelig efterårseftermiddag, hvor du kan hitte op med hundrede årsager til at blive indenfor.

Men grin og hvin skærer sig gennem det grå. Med et "uuuh" fører Aline kroppen ned i det mørke vand.

- Det er koldt i dag. Det må være omkring 12 grader, siger Sune, der allerede står i vand til livet.

Han er altid den første i og den sidste til at gå op.

Vagn tripper lidt tøvende ved badetrappen, men da de andre hepper på ham, hopper han også i.

Hver uge vinterbader de tre venner i havet ved Tirsbæk Strand. Det sker som en aktivitet i klubben under Center for Social Rehabilitering. Det er kommunalt tilbud til personer, som lider af ADHD, udviklingshæmmede, senhjerneskadede og psykiske sårbare.

Aline Johansen, Sune Lund og Vagn Friis Jørgensen er alle brugere af centret, og de var bestemt ikke vinterbadere, men så fik pædagog i centret Karina Jessen lokket dem med, og nu har de sammen nydt det kolde gys i to år.

Vinterbadning vækker fællesskab og hygge, fordi vi er sammen om det. Vi griner og pjatter sammen, og vi kan snakke om alt.

Aline Johansen

Annonce

Rykker sine grænser

Efter cirka minut stiger de op af vandet igen, hvor de tørrer sig lidt med håndklæderne, og derefter hopper de i fjordvandet igen.

Aline Johansen lider af depressionsangst, og det har været en stor overvindelse for hende at tage af sted til aktiviteterne i klubben.

- Jeg lukkede mig meget inde før, men efter jeg er begyndt at komme i klubben, har jeg fået det meget bedre. Vinterbadning vækker fællesskab og hygge, fordi vi er sammen om det. Vi griner og pjatter sammen, og vi kan snakke om alt, siger hun.

Pædagog Karina Jessen påpeger også, at den lille vinterbadeklub fører meget godt med sig.

- Det handler om at sætte nogle mål og rykke nogle grænser. Det følelse som en sejr hver gang, vi gør det. Vi er også gode til at holde hinanden op på, at vi skal af sted. Hvis man er syg eller dårlig tilpas, tager vi stadig af sted, og så man få lov til at være håndklæde-holder, mens vi andre bader, siger Karina Jessen, der i sine ferier også sørger for, at der er en anden til at tage med Vagn, Aline og Sune ud i det blå.

Annonce

Bedre venner

Nu er turen kommet til den sidste gang i fjorden. De plejer nemlig at være i tre gange. Om vinteren blot 30 sekunder, men det skal altså gøres tre gange, før de er i mål.

- Vandet bliver varmere efter anden og tredje gang, siger Vagn.

Efter de er begyndt at vinterbade sammen, er de blevet bedre venner. De mødes også til middage og filmaftner ved hinanden. Den lille badeklub har også fået gode snakke med de andre vinterbadere på Tirsbæk Strand.

- Der er en dejlig samhørighed blandt vinterbadere, og de spørger og snakker gerne med os. Det er dejlig at føle sig som en del af samfundet. Selvom vi kommer fra en institution, føler vi os ikke som en, siger Karina Jessen.

De tager nogle små svømmetag, og Karina Jessen siger, at nu må de hellere gå op. Sune tøver.

- Så, Sune. Op med dig, griner Karina Jessen.

Klubberne og værestederne under Center for Social Rehabilitering byder på andre aktiviteter, hvis man ikke lige er til vinterbadning.

Vinterbadere i Danmark

  • Der findes et hav af vinterbadeklubber i Danmark, og over 21.000 danskere er organiseret i klubberne.
  • Når du vinterbader, giver du kroppen et kuldechok. Helt automatisk gisper man efter vejret og hyperventilerer. Blodkarrene ude i fingrene, armene og benene trækker sig sammen, så blodet løber mod de indre organer - blandt andet til hjertet, som begynder at slå hurtigere, og blodtrykket stiger en smule.
  • Mødet med det kolde vand frigiver stress- og lykkehormoner.
  • De fleste kan vinterbade, men har man ubehandlet forhøjet blodtryk eller hjerteproblemer, er det en god idé at tale med sin læge først.

Kilde: Netdoktor og Hjerteforeningen

Vejlens togt er slut

  • I to måneder har tømmerflåden Vejlen bragt redaktionen rundt i kroge og afkroge af Vejle Fjord og Vejle Havn.
  • Nu er togtet slut, og vi forærer Vejlen væk. Er du interesseret i den - så skriv til paso@vafo.dk.
  • Fra besætningen skal lyde en stor tak til alle, der har hjulpet, og tak for alle tips.
  • Selv om togtet er slut, har vi stadig gode historier at fortælle - de dukker op i den kommende tid.
Hver torsdag vinterbader tre vinterbadere ved Tirsbæk Strand. De har de gjort fast i to år. Det drejer sig om Sune Lund, Aline Johansen og Vagn Friis Jørgensen. Med sig har de pædagog Karina Jessen, som naturligvis følger med ud i det våde element hver gang. Foto: Peter Leth-Larsen
Selvom Vagn (til venstre) tog lidt tid om at få kroppen under det kolde vand, var han stadig klar på at bade tre gange. - Du får et kick af det, og så har du det bare godt med dig selv efter. Jeg kan i hvert fald godt lide det, siger Vagn Friis Jørgensen. Foto: Peter Leth-Larsen
De bader ved Tirsbæk Vinterbad, som er en pavillon, der er åbent for alle hele døgnet rundt på Tirsbæk Strand. Det er også her, at vinterbadeforeningen Morgenrøden holder til. Foto: Peter Leth-Larsen
Foto: Peter Leth-Larsen
Foto: Peter Leth-Larsen
Foto: Peter Leth-Larsen
Foto: Peter Leth-Larsen
Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os gå sammen om at redde Lillebælt

Annonce