Annonce
Give

Alle er enige: Vi har brug for arbejdskraft udefra. Men æblekagen fik det absolut største bifald

Kaffepausen blev både brugt på at smage æblekage og til at diskutere med vælgere/partisoldater. Kenneth Fredslund Petersen (DF), Niels Flemming Hansen (K) og Søren Peder Sørensen (LA) fik gode råd i pausen. Foto: Børge Larsen
Give-Egnens museum var den perfekte ramme om et sekskantet vælgermøde onsdag aften. Det blev en hyggelig udveksling af argumenter på den gode gammeldags måde.

Give: Der var ingen politikerlede ved valgmødet onsdag aften på Give-Egnens Museum.

Her var tværtimod seks jordnære politikere, der ganske vist drillede hinanden med spidse bemærkninger, men det kom aldrig længere ud end den godmodige tone. Den følger til gengæld helt naturligt, når politikere respekterer hinanden og ikke mindst hinandens "særheder".

Hvis det så samtidig bliver krydret med kandidaternes gode hang til selvironi i stedet for selvhøjtidelighed, så var grunden lagt til et godt valgmøde. Den gode stemning gav også tid til, at René Vilstrup-Bie (S) inden den afsluttende runde kunne bruge et par sekunder på at rose den æblekage, museet serverede i kaffepausen.

- Selv med min opvækst i en bagerfamilie må jeg konstatere, at det er den bedste æblekage, jeg nogensinde har fået, konstaterede han og høstede dermed på æblekagens vegne aftenens største bifald.

Det store publikum satte også pris på panelets måde at debattere på.

- Mens René lige tygger af munden, vil jeg gerne rose alle kandidaterne for et god, saglig og levende debat, konstaterede således Kirsten Glassow.

Det er en af udfordringerne ved at være radikal. Folk bliver som regel trætte af at lytte, før vi når frem til den næste bisætning.

Ole Lynggaard Jørgensen, radikal folketingskandidat

Flere indvandrere, tak

Men den joviale stemning betød ikke, at forskellene mellem de forskellige partier og kandidater gled i baggrunden. De blev naturligvis fremhævet, når kandidaterne følte, at det var på sin plads. Men i det store og hele var kandidaterne forbløffende enige om det meste.

For eksempel var der bred enighed om, at det i fremtiden bliver nødvendigt at hente arbejdskraft udefra. Ikke blot fra EU-lande, men også fra tredjelande. De var naturligvis ikke lige begejstrede for idéen, men nødvendigheden kunne de godt erkende.

- I vil gerne have flere politibetjente. I vil gerne have flere sygeplejersker. I vil gerne have flere folk til landbrug og erhvervslivet i almindelighed og flere ingeniører og så videre. Men der er jo kun den samme håndfuld mennesker at hente. Hvor skal de komme fra? spurgte byrådsmedlem Niels Clemmensen (V) fra salen.

- Vi er nødt til at have folk ind fra verden uden om os. Det er simpelthen nødvendigt. Om det er migranter, flygtninge, kvoteflygtninge eller indvandrere, så skal de i arbejde med det samme, konstaterede den radikale folketingskandidat Ole Lynggaard Jørgensen.

Knapt så villige

- Vi kan ikke selv producere de folk, der er brug for. Derfor må vi udnytte de ressourcer, vi har. Det kan være folk på kontanthjælp, det kan være mennesker, der sidder i asylcentre og så videre. Vi får brug for alle de hænder, vi kan aktivere, sagde socialdemokraten Renë Vilstrup-Bie.

- De nødvendige folk skal komme udefra, og de skal i arbejde med det samme. Men vi skal heller ikke lukke øjnene for, at der skal ske en omfordeling af den arbejdskraft, vi har. Detailsektoren er presset, og her arbejder for øjeblikket omkring 330.000. En stor del af dem skal finde beskæftigelse i andre erhverv, sagde Konservatives Niels Flemming Hansen.

Også Venstres Christoffer Aagaard Melson, Søren Peder Sørensen, Liberal Alliance, og Kenneth Fredslund Petersen fra Dansk Folkeparti kunne se nødvendigheden af, at arbejdsstyrken blev suppleret med kræfter udefra. Men her var villigheden til udelukkende at se på arbejdskraftbehovet knap så udtalt.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce