Annonce
Danmark

Ambitiøs brug af teknologi er vejen til velfærd, jobs og grøn omstilling

Studerende på et kollegie i Vejlby-Risskov blev lukket inde af et corona-testcenter.
Annonce

To millioner danskere arbejdede hjemmefra under corona-nedlukningen – med høj produktivitet. Det var teknologi, der gjorde det muligt. Mange virksomheder kunne holde hjulene i gang med virtuelle møder og digitalt hjemmearbejde, og kommunerne kunne levere store dele af kernevelfærden, nu blot som virtuel undervisning, virtuelle samtaler med ledige, skærmbesøg og genoptræning til ældre og udsatte. Og den kommunale forvaltning fungerede, fordi vi har en digital infrastruktur, digitale systemer, digital borgerservice og selvbetjeningsløsninger.

Corona-nedlukningen fik store menneskelige og økonomiske omkostninger, men omkostningerne for samfundet, virksomhederne og borgerne var uomtvisteligt blevet større, hvis ikke vi havde handlet i tide. Nu ser det ud til at vi er ved at klare skærene og vi kan tænke tilbage på hvordan vi som samfund, borgere, ledere og medarbejdere i den offentlige og den private sektor var i stand til lynhurtigt at omstille os – med uundværlig hjælp fra teknologien.

De erfaringer, vi høstede i foråret, giver håb om, at vi kan bringe vores danske samfunds- og velfærdsmodel til nye højder med digitale værktøjer. Men det når vi kun, hvis vi sigter højere, og skruer op for ambitionerne, sætter mere retning og vilje bag og investerer mere.

Lars Sandahl Sørensen, direktør, Dansk Industri. Pr-foto

Vi skal bruge teknologi til sygdomsbekæmpelse, forebyggelse og rehabilitering, til grøn omstilling, til at styrke børns læring og trivsel, til at mindske nedslidningen og øge arbejdsglæden på arbejdsmarkedet.


Vi skal bruge teknologi til sygdomsbekæmpelse, forebyggelse og rehabilitering, til grøn omstilling, til at styrke børns læring og trivsel, til at mindske nedslidningen og øge arbejdsglæden på arbejdsmarkedet.


Vi skal turde bruge data til at træffe bedre beslutninger, når vi er syge, har sociale problemer eller er uden arbejde.

I KL og DI har vi intensiveret dialogen og samarbejdet. Vi sætter initiativer i søen, både hver for sig og sammen, for at styrke det digitale Danmark. Vores ambition er, at vi bruger teknologi til at forbedre menneskers liv, skabe bedre velfærd, et mere rummeligt og mindre nedslidende arbejdsmarked, flere stærke virksomheder og mere grøn omstilling. Vel og mærke samtidig med, at vi stiller kritiske spørgsmål, behandler data ansvarligt og passer på de demokratiske værdier og den tillid, som er fundamentet for vores samfund.

Det kræver nysgerrighed, kompetencer og vilje hos alle parter, hvis vi skal nå i mål. Både når det kommer til at afprøve nye løsninger og når handler om at anvende allerede eksisterende teknologi. Derfor skal det offentlige og det private også samarbejde tættere, så vi udnytter hinandens viden og forcer og forstår vilkår og behov på begge sider.

I KL og kommunerne er det digitale et centralt tema i alle ledelsesmæssige og faglige sammenhænge. Vi har etableret et videncenter, et nyt kompetenceprogram og nedsat Tænketanken ”Teknologi til velfærd”, som skal komme med bud på, hvordan teknologi og data kan forme fremtidens velfærd på en etisk forsvarlig måde. I september 2020 lancerer vi også et ambitiøst program, som involverer alle kommuner i konkrete digitale indsatser.

I DI har vi lanceret ”Tech, der tæller” og er netop påbegyndt en turné med 10 folkehøringer rundt om i landet. Her inviteres danskerne til at diskutere, hvordan vi skal indrette vores digitale fremtid: Skolelivet, arbejdslivet, bylivet og hverdagslivet. Målet med folkehøringerne er at give dialogen om digitalisering et andet sprog, så alle kan være med til at tegne nye løsninger, der gør livet nemmere eller øger kvaliteten.

I KL og DI står vi sammen om at hylde det digitale Danmark. Sammen sætter vi debatten, modet og nysgerrigheden og de fælles tårnhøje ambitioner i højsædet. Fordi klog brug af teknologi skal hjælpe os med det vigtigste: Bedre velfærd, flere jobs og grøn omstilling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give For abonnenter

Sygepleje-elev under den spanske syge: Jeg stod alene med den døde mand - og alle de andre patienter

Annonce