Annonce
Danmark

Analyse: Mette Frederiksen stod i et umuligt dilemma - balancerer liv og død

Thomas Funding. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Annonce

Det er godt og vel tre uger siden, at Mette Frederiksen hev i den store samfundsmæssige nødbremse og satte Danmark i stå.

Hun gjorde det, fordi landets sundhedsmyndigheder for længe havde taget for let på corona-truslen, og der derfor var risiko for, at spredningen af virussen ville komme ud af kontrol. Var det sket, havde konsekvensen været, at sundhedsvæsenet var brudt sammen.

Men operation katastrofeopbremsning lykkedes. Tiltagene virkede. Ja, man kan nærmest argumentere for, at de virkede for godt. De seneste dage er tallet for corona-inficerede danskere indlagt på landets sygehuse således faldet.

Og det, kunne man jo mene, var en god ting, men det er bare ikke regeringens plan at minimere antallet af smittede mest muligt.

Var det det, kunne statsministeren ”bare” have indført udgangsforbud. Men det ville være altødelæggende for dansk økonomi, og derfor er det et værktøj, man helst ikke vil benytte sig af.

Regeringens plan virker snarere til at lade samfundet være så åbent som muligt, uden det vælter sygehusene. Sat på spidsen, kan man sige, at regeringen er villig til at lade mennesker blive smittet og syge for at lade dansk erhvervsliv leve – om end det ikke er meget.

Den barske sandhed bag denne strategi er naturligvis, at den betyder, at ganske mange danskere kommer til at dø. Ikke fordi de ikke kan få den nødvendige behandling, men fordi der ikke findes en egentlig kur for sygdommen, og nogle ganske enkelt er for svagelige til at kunne overleve den.

Kogt ind til benet er det den beslutning, Mette Frederiksen mandag tog. Hun stod i et umuligt dilemma, hvor hun skulle vælge mellem at redde liv og redde dansk økonomi, men politik er ligesom livet ikke sort og hvidt, og balancepunktet, statsministeren valgte, blev den gradvise åbning af Danmark.

Det er nok de færreste, der misunder statsministeren at skulle træffe dette valg, og det vildeste ved det hele er, at hun dybest set ikke aner, om hun har gjort det rigtige. Bekæmpelsen af corona sker nemlig med forsinkelse.

Når Mette Frederiksen således beslutter sig for at genåbne skolerne for de mindste klasser, så kan hun først om et par uger se, hvad det har af konsekvens for smittespredningen og dermed, om sygehusenes kapacitet er på vej til at blive udfordret. Alt sker selvfølgelig på baggrund af rådgivning fra sundhedsmyndighederne, men selv de kan ikke svare definitivt på særligt meget. Mange af de ting, der bliver prøvet i disse dage, er ganske enkelt ikke blevet gjort før.

Myndighederne vil derfor de næste fjorten dage overvåge udviklingen i smittede og indlagte nøje. Har regeringen ramt den rigtige balance? Har de gjort for lidt, og kan sygehusene stadig godt følge med, vil båndene blive løsnet yderligere. Men er der blevet givet for meget lods, og spreder smitten sig igen for hurtigt, kan nødbremsen risikere at komme i brug igen.

Mange af de ting, der bliver prøvet i disse dage, er ganske enkelt ikke blevet gjort før.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Konspirationsteorierne er for alvor kommet til Vejle: 'Jeg kunne bare ryste på hovedet'

Vejle

Det måtte komme: Første vejlensere smittet med engelsk corona-variant

Coronavirus

Live:  Rekordmange smittede plejehjemsbeboere døde sidste uge

Annonce