Annonce
Erhverv

Analyse: Nu skal mor og far have arbejdsro

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Annonce

Mette Frederiksens pressemøde mandag aften udløste ikke blot et lettelsens suk hos småbørnsfamilier, hvor forældrene nu i mere end tre uger har passet ungerne hjemme.

Arbejdsgiverne deler fuldstændigt lettelsen, for med en forsigtig åbning af daginstitutioner og skolernes mindste klasser kan de se frem mod en noget mere effektiv arbejdskraft. Deres medarbejdere skal så vidt muligt stadig arbejde hjemme, men ikke længere med børn på skødet.

- Forældrene skal have arbejdsro, som statsministeren formulerede det.

I erhvervslivet har man gjort sig mange tanker om, hvordan Danmark ideelt skal genåbnes efter coronalukningen. Der er vidt forskellige interesser. Butikker er løbet tør for likviditet. Iværksættere frygter for en tabt generation af nye virksomhedsejere. Oplevelsesindustrien med alt fra hoteller og restauranter til musikfestivaler har bare drømt om grønt lys til at komme i gang.

Men meldingen fra topchefer og erhvervsorganisationer har været klar: Det er regeringen, som sammen med sundhedsmyndighederne skal lægge en plan for, hvordan Danmark skal genåbnes. Ingen ønsker at lægge navn og rygte til en eksplosion i sygdomstilfælde og et nedsmeltet hospitalsvæsen.

Dansk Industri fremlagde i søndags 70 konkrete tiltag til, hvordan der hurtigt kan sættes gang i forretningen Danmark igen. Her var ingen antydning af, om skoleelever, strøgbutikker eller caféerne skulle være de første til at nærme sig en normalitet.

I stedet gav industrien et bud på, hvordan man kan skabe 30.000 nye arbejdspladser og løfte velstanden med 45 milliarder kroner i 2020 i forhold til ellers. Det handler om at dreje på alle de håndtag, der er til rådighed i samfundsøkonomien. Som en ekstra gulerod for politikerne var planen endda iklædt en grøn klimadagsorden, så man allerede i år kan indfri en fjerdedel af regeringens 70 procents-mål frem mod 2030.

Det rummer bare ingen trøst til de tusindvis af virksomheder, der mandag fik besked om at holde lukket helt frem til 10. maj. Eller til de festivaler, markeder og dyrskuer, der må afblæses, fordi større forsamlinger er forbudt helt frem til udgangen af august.

Regeringen og Folketinget har allerede fundet næsten 300 milliarder kroner i direkte støtte og garantier i de såkaldte hjælpepakker. Hele 270.000 danskere ser ud til at blive omfattet af statens lønkompensation. Men det kommer ikke til at række. Politikerne må tage en ny runde, så flest mulige virksomheder kan klare sig igennem sommeren.

De færreste blev overraskede over, at mandagens pressemøde rummede både gode og dårlige nyheder. Alligevel har vi nu en ny virkelighed for store og små virksomheder, der skal endnu en tur i banken, hive fat i udlejeren for at få hjælp til huslejen - og bruge påsken på at skrive en ny nødplan.

Det rummer bare ingen trøst til de tusindvis af virksomheder, der mandag fik besked om at holde lukket helt frem til 10. maj.
Mange butikker må fortsat væbne sig med tålmodighed. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Det måtte komme: Første vejlensere smittet med engelsk corona-variant

Vejle

Se de nyeste smittetal her: Nu er Vejle kommet under en nærmest magisk grænse

Annonce