Annonce
Danmark

Analyse: Så skal vi igen frygte en grim brexit

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg

To meget forskellige planer har længe ligget øverst i skuffen hos de virksomheder, der handler med Storbritannien:

Den fornuftige plan, der antager, at en handelsaftale falder på plads i rimelig tid inden 1. januar 2021, når briternes overgangsperiode med EU’s indre marked udløber.

Og katastrofeplanen, som i virkeligheden ikke er en plan, fordi eksporten til Storbritannien skal klemmes igennem en uvis barriere af toldsatser og bureaukrati.

Udviklingen i den seneste uge peger imod det sidste, og det kan blive dyrt for dansk erhvervsliv og danske arbejdspladser. Kaosset blev udløst, da premierminister Boris Johnsons regering præsenterede et lovforslag, der konflikter med den skilsmisseaftale, der trods alt er indgået med EU.

Forslaget fik mandag aften en foreløbig godkendelse af det britiske Underhus, og dermed er det sikkert, at vi står med et pilråddent forhandlingsklima og en tyndslidt tillid mellem EU og briterne. Alvoren understreges af, at alle fem nulevende, tidligere premierministre, May, Cameron, Brown, Blair og Major, har taget afstand til Boris Johnsons udspil.

Det kræver en god portion fantasi at se en stor aftale falde på plads kort før deadline til nytår. Det er mere sandsynligt med nogle mindre aftaler om samhandelen, som ikke håndterer svære emner som eksempelvis fiskeri. Alene inden for fiskeriet er det en milliardforretning, der er på spil for Danmark.

Det er her, at virksomhedslederne skal gribe ud efter katastrofeplanen. Uanset om man er gigantiske Arla Foods, der juridisk er flettet godt og grundigt sammen med Storbritannien med mange britiske landmænd i ejerkredsen - og et praktisk problem med 10.000 containere med sarte mejeriprodukter, der hvert år krydser grænserne og ikke tåler langvarige køer og toldbehandling.

Eller om man er en mindre produktionsvirksomhed, der har vundet nogle kunder i England, men nu skal overveje, om det er besværet værd at fortsætte arbejdet - eller om kræfterne er brugt bedre på det europæiske kontinent.

Det er altså et ”no-deal”-scenarie, vi ser frem mod, og det bekymrende er, at Boris Johnson ikke virker så bekymret. Han mener, at uden en aftale med EU kan man køre løs på samme måde, som Australien i dag handler med EU. Det fungerer, men uden en omfattende handelsaftale.

Sandheden er, at EU og Australien i årevis har forhandlet om sådan en aftale, for den slags tager altid lang tid. Derfor er det i sig selv et problem, at tiden er ved at rinde ud med blot tre måneder til årsskiftet. Boris Johnson har selv nævnt 15. oktober - om en måned - som en frist, og EU håber på det samme, fordi en aftale skal nå at godkendes af medlemslandene.


Det kræver en god portion fantasi at se en stor aftale falde på plads kort før deadline til nytår

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Give

Give genåbnede med et brag

Annonce