Annonce
Vejle

Anderledes bogcafé slår dørene op i Vejle

Der følger en kop kaffe med en god bog, mener forlægger, forfatter og journalist Thomas Aagaard Skovmand, som onsdag åbner bogcafé i Rådhuspassagen. Foto: Mads Hansen

Byens er navnet på Vejles nyeste café, som ud over at være en kaffebar også er et forlag. Og interiøret er til salg.

Annonce

Vejle: Det bliver redaktører og forfattere, som kommer til at stå for servering af kaffen på bogcaféen Byens, når den onsdag åbner i Rådhuspassagen. Caféen er nemlig ikke en traditionel café. Det er forlaget Byens, som åbner den anderledes café, der ud over at være en café for kunderne bliver en arbejdsplads for forlagets medarbejdere.

Manden bag forlaget er 45-årige Thomas Aagaard Skovmand, som også er forfatter og journalist. Han flyttede for to år siden til Vejle, efter at have boet i 20 år i København. Han grundlagde i 2009 forlaget, som de seneste fire år i Istedgade på Vesterbro har drevet en bogcafé, som den i Rådhuspassagen kommer til at minde om.

- Vi er et traditionelt forlag, som prøver noget anderledes på formidlingsdelen. Vi vil gerne møde mennesker og læsere i øjenhøjde og på gadeplan, siger Thomas Aagaard Skovmand.

Bøger er noget, der skal snakkes om, mærkes på og vises frem, og forfattere og læsere skal kunne komme tæt på hinanden. Det er vores filosofi, og den prøver vi nu af i Vejle.

Thoams Aagaard Skovmand, ejer af forlaget Byens

Byens

Byens er et forlag, som driver kaffebarer som udadvendte kontorer. Her kan man drikke kaffe, spise sandwich, bladre i nye bøger fra forlaget eller få en personlig oplæsning af et digt.Levende bogformidling er et særkende for forlaget, som gennem tiden har arrangeret oplæsninger fra for eksempel et kirketårn, en bils bagagerum, Illums toiletter og hjemme i folks soveværelser.

Forlægger Thoams Aagaard Skovmand har blandt andet været med til at grundlægge en lokalavis i København, hvor al research blev lavet via dørklokker, undervist på Journalisthøjskolen og skrevet kriminalromaner.

For 10 kroner kan du trække et digt fra krukken. Digtet bliver læst op af medarbejderen i caféen. Foto: Mads Hansen
Annonce

Alt er til salg

Byens kommer til at bestå af to afdelinger. Når man træder ind ad døren, mødes man af hylder, reoler og borde, hvor bøger fra "Supermarkedspoesi" over "Unyttige historiefacts" til "De dræbtes advokat" er en del af udvalget.

- Vi er ikke et nicheforlag. Vi har ligesom tre fløje af bøger. Romaner af nye, danske forfattere, krimier og temabøger, fortæller Thomas Aagaard Skovmand.

Men man kan altså finde mange andre forskellige bøger.

I den anden ende af caféen er små caféborde med tilhørende stole sat op. Her kan kunderne nyde kaffen og måske kigge nærmere på den nykøbte bog eller hyggesnakke med vennerne.

Interiøret er fra møbelsnedkeren Made by Anders, hvis borde, stole og reoler altså pryder stedet.

- Når man skriver eller læser bøger, skal man bruge stole at sidde på, lys fra en lampe og en god kop kaffe, så alt hvad man kan købe hos os, har noget med det at læse at gøre, siger idémanden bag konceptet.

Og det er sågar sådan, at forlaget også kan komme til folk, hvis de ikke kommer af sig selv. Byens har nemlig en mobil bogcafé i form af en ladcykel med espressomaskine og bøger, som padler vidt omkring med kaffe og bøger to-go.

- I København har vi også prøvet os med, at man kunne købe en forfatter i julegave. Når man købte en bog, fulgte der et kort med, hvor man kunne få et eksklusivt møde med forfatteren, forklarer Thomas Aagaard Skovmand, som ikke afviser, at man vil finde på lignende events i Vejle.

- Men nu skal vi lige i gang her med åbningen. Hvis det viser sig, at der er interesse for det, så vil vi gerne lave events, men vi har ikke noget planlagt endnu.

Thomas Aagaard Skovmand har allerede succes med én bogcafé i København. Nu vil han give vejlenserne en lignende café. Foto: Mads Hansen
Annonce

Muligheden opstod

Den kreative forlagsejer flyttede for to år siden til Vejle med sin kæreste.

- Det eneste jeg ikke kunne flytte med, var forlaget, som kiggede på mulighederne for at åbne i en "filial" i Vejle.

Muligheden opstod i Rådhuspassagen, og så var han ikke sen til at slå til.

- Jeg kan lide at engagere mig i nærområdet, og jeg tror på, at der er en god samhørighed med nogle af de andre ting, som er åbnet her i passagen de senere år. Min eneste bekymring har været, om jeg kan trække folk herind, men mange har allerede set stedet og vist interesse for det, så jeg er fortrøstningsfuld, konstaterer Thomas Aagaard Skovmand.

Byens bogcafé åbner onsdag og vil have åbent i hverdage klokken 9-17 og weekender 9.30-15.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE

Interesse for nye Vinding-boliger overgås kun af studieboliger i København

Coronavirus

Live: Pfizer kan ikke levere - Danmark får 100.000 færre doser i første kvartal

Annonce