Annonce
Danmark

Anders Agger skriver smukt om den store kærlighed: Ny bog går lige i hjertet

Fra slutningen af 2019 og et halvt års tid frem lejede dokumentarjournalist Anders Agger sig ind i hyggelige kontoromgivelser i udkanten af hjembyen Ringkøbing for at skrive bogen 'Kærlighed' - med Mingo Nørager-fotografier på væggene. Arkivfoto: Mads Dalegaard
I samarbejde med fotograf Mingo Nørager har dokumentarjournalist Anders Agger skabt en storladen reportagebog, der udfolder sig som en smuk og gribende rejse rundt i kærlighedens forunderlige verden.

Ringkøbing: - I de her måneder skal jeg forsøge at finde en eller anden struktur på, hvordan jeg gør det. Det er et viltert emne at gå ind i.

Citat Anders Agger, december 2019.

I dag - 10 måneder senere - barsler han og fotograf Mingo Nørager med en prægtig bog: 'Kærlighed,' der over 315 sider drager læseren og beskueren med på en vidunderlig reportagerejse rundt i kærlighedens forunderlige verden.

Annonce

Og jo, det har forfattere og popsangere skrevet om i et omfang, der kan forekomme alt rigeligt. Men det gør ikke den nye udgivelse mindre interessant, for dokumentarjournalisten og fotografen - fra henholdsvis Ringkøbing og Herning - præsenterer en stil, der er ganske unik.

Makkerparret har i den grad fundet en struktur, der fungerer. Optimalt, nærmest.

Et portræt af Kjartan

Over en årrække har Anders Agger slået sit navn fast som en blændende fortæller på tv, og med 'Kærlighed' dokumenterer han til fulde, at han også mestrer prosaens kunst:

'Vita Fyrstenborg siger, at hun så frygteligt savner at kunne hilse rigtigt på folk. Sådan med håndtryk og velkommen her. Alt det albuehalløj og afspritning er akavet i en landsdel, hvor åbenhed og gæstfrihed er dybt forankret. Og hvor der altid ligger et eller andet øverst i fryseren, der kan veksles til 12 gæster ved et langbord.'

Sådan står der skrevet på side 137. Det er enkelt og ligetil, fjerlet og nemt at forstå. Og et godt eksempel på grundtonen i 'Kærlighed,' der er skrevet med nænsom hånd og med stor respekt for de medvirkende.

Læg dertil Mingo Nørager, der gang på gang præsenterer kunst med sit kamera. Jeg betaler gerne en dagsløn for at få lov til at hænge portrættet af Kjartan Arngrim op på min væg.

Forsangeren i Folkeklubben, Kjartan Arngrim, er blandt de medvirkende i reportagebogen 'Kærlighed' - og i næste uge er han og bandet selv aktuel med udgivelsen af albummet 'Børn af den tabte tid.' Foto: Mingo Nørager

På side 40-41 er frontmanden fra Folkeklubben præsenteret på en måde, der trænger dybt ind hos beskueren. Kjartan Arngrim har sit hoved hvilende på en bordplade. Hans højre øje kigger direkte på kameraet, mens det venstre fortoner sig i et skyggemørke.

Fotografiet spiller umådeligt godt sammen med de følelser, tanker, holdninger og livserfaringer, Kjartan Arngrim deler med Anders Agger.

Annonce

Daniels Ryes kæreste

'Kærlighed' er en tour de force, der udfordrer den, der læser med.

For hvordan synes du egentlig selv, det går?

Er du et sted i livet, hvor vaterpasset ligger nogenlunde lige?

Eller er du på en grund så gyngende, at du er ved at miste balancen, fordi ingen griber din hånd?

Mangen en læser vil givetvis blive ramt af spørgsmål og tvivl undervejs, for der er meget på spil i de alt i alt 20 enheder, der udgør 'Kærlighed.'

Hvordan ville man selv have reageret og handlet i en given situation?

Anders Agger og Mingo Nørager byder på stærke historier på stribe, og ind i mellem presser tårerne sig på. Det er vidt forskelligt, hvordan vi mennesker bliver berørt af det, vi oplever, men man skal godt nok være en hård nyser, hvis man sidder upåvirket hen efter at have læst Signe Bjerregaard Rieds 38 sider lange fortælling i 'Kærlighed.'

Hun var og er kæreste med fotograf Daniel Rye, der i godt et år blev holdt som gidsel af islamiske fundamentalister i Syrien.

Dette er et uddrag af det, Signe Bjerregaard Ried 7. september 2013 skrev i sin dagbog; knap fire måneder efter, at hun havde kysset ham farvel med disse ord: 'Nu kommer du hjem igen. For jeg orker ikke at finde en ny kæreste':

'Det er hårdere nu, end det nogensinde har været. Det er svært at lege hverdag. Har snakket med psykologen. Jeg græd meget. Endte med at sige, at de så bare kan slå dig ihjel, så jeg kan få noget fred i mit hoved. Jeg mener det på ingen måde, men det hele vælter bare rundt. Hele tiden. Du er overalt. Jeg savner dig i mit liv. Jeg føler mig alene. Der er aldrig nogen, der 100 procent vil kunne forstå, hvordan jeg har det. Det er som at være i et følelsesmæssigt fængsel. Jeg kan ikke slippe ud af mit hoved. Det er hårdt. Det er rigtig fucking hårdt.'

Annonce

Susannes gemte kjoler

De mange danskere, der sætter pris på Anders Aggers tv-journalistik, kan glæde sig over, at han skriver lige så godt, som han speaker; med velvalgte ord og med en stemme, der også tør give lidt af sig selv. Det kan være en vanskelig balancegang i journalistikkens tjeneste, men den 56-årige dokumentarist kan sit håndværk til perfektion.

Det samme gælder Mingo Nørager, der fortæller via det, han kan se gennem et objektiv på tusindedele af et sekund - og lidt til.

Hjemme hos Tina Dickow og Helgi Jonsson på Island sker det med storladen natur og regn på panoramavinduerne, mens udtrykket er meget mere enkelt under et besøg hos Lars Bødker Smitt i Hjortshøj.


Den har hun danset meget i. Festet i. Jeg elskede, når hun havde den på. Hun dansede hamrende godt.

Citat fra bogen 'Kærlighed'


I juni sidste år mistede han sit livs kærlighed til en kræftsygdom. Susannes tøj hænger stadig i garderobeskabet. På side 287 har fotografen arrangeret et billede med to giner, der bærer en gul, ærmeløs sommerkjole og en mørkegrøn med sorte draperinger. Et billede, der i sig selv fortæller en historie.

Om den grønne kjole siger Lars Bødker Smitt:

'Den har hun danset meget i. Festet i. Jeg elskede, når hun havde den på. Hun dansede hamrende godt.'

Annonce

Bassisten fra England

Sorg over at have mistet den, man elskede mest, tager sin plads i bogen. Men der er også masser af glæde, humor og smittende hjertevarme i 'Kærlighed', der er bygget op af en række forskellige elementer: Otte store og kraftfulde fortællinger i kærlighedens altoverskyggende navn, fire historier under temaet 'Ting, vi gør,' samt fire historier, der beskriver mødet mellem to mennesker.

I sidstnævnte kategori er jeg vild med den om Pernille Andersen, der troede, at veninden havde inviteret på en filmoplevelse med James Bond. Men nej, det var en koncert med James Blunt, de skulle til. Og i dag danner Pernille Andersen par med bandets britiske bassist.

Sådan tager forsiden sig ud på 'Kærlighed,' der udkommer 27. oktober. Foto: Mingo Nørager / Politikens Forlag

Det eneste, der - i mine øjne - ikke fungerer optimalt i 'Kærlighed', er fire kærestebreve, der flagrer lidt for sig selv og ikke for alvor rammer modtageren. Det ene er et uddrag af en sms-korrespondance mellem Anitha og Tor, mens de tre andre er skrevet med håndskrift, hvilket kan gøre det lidt vanskeligt at tyde budskabet.

Og jeg ved egentlig ikke, hvad jeg skal med et uddrag af et kærestebrev fra Birgitte til Christian, 1995 - eller et fra Andreas til Lise, 1998.

Nej, giv mig de stærke Mingo Nørager-fotos og de fuldendte Anders Agger-fortællinger, der sætter sig i krop og sjæl.

Og efterlader mig med en tro på, at der er håb endnu.

'Kærlighed'

Bogen 'Kærlighed' er skabt af journalist Anders Agger og fotograf Mingo Nørager.

Den 315 sider store reportagebog udkommer 27. oktober på Politikens Forlag.

Vejledende salgspris er 350 kroner.

Annonce
Annonce
Annonce