Annonce
Jelling

Anders' billeder skal vise gæstfriheden og livet som barn på asylcentret

Anders Holst Pedersen, der snart slutter sit ophold på Engelsholm Højskole, har som elev på fotografi-linjen været på tre besøg på Røde Kors' asylcenter i Jelling. Det er der kommet en fotoserie ud af, som udstilles i weekenden på højskolen sammen med de andre elevers værker. Foto: Anders Holst Pedersen
I løbet af tre besøg på asylcentret i Jelling fandt højskoleeleven Anders Holst Pedersen frem til, at han ville lave en fotoserie om at være barn på et asylcenter og samtidig fortælle om den gæstfrihed, han oplevede, og som danskere, ifølge ham, kan lære meget af. Billederne kan ses på udstilling på Engelsholm Højskole i weekenden.

Jelling: Når Engelsholm Højskole i weekenden afholder sommerudstilling, hvor forårets elever viser deres arbejde frem, kommer i hvert fald en af væggene til at være prydet med billeder fra Røde Kors' asylcenter i Jelling.

Her har 21-årige Anders Holst Pedersen, der har gået på højskolens fotografi-linje, nemlig været forbi af tre omgange for at fange nogle glimt af hverdagen for de flygtninge, der opholder sig på centret.

- Det startede med, at jeg var i Jelling og så, at der lå et asylcenter i byen, og så tænkte jeg, at det kunne være interessant og fedt at dække, hvad der sker på sådan et sted. Vi hører så meget i medierne om flygtninge og om asylcentre i medierne, men det er de færreste, der har et reelt indblik i, hvad der foregår derinde, siger han.

De har den indstilling, at vi kender ikke hinanden, men det skal vi da komme til. I Danmark er vi mere reserverede, og vi hilser knap nok på dem, vi sætter os ved siden af i bussen. Så det er et lille opråb om at bringe gæstfriheden mere i spil.

Anders Holst Pedersen, højskoleelev

At være asylbarn

Derefter fik Røde Kors en mail, og Anders Holst Pedersen fik lov til at komme forbi med sit kamera. Til at starte med uden en egentlig agenda, og han fulgte de to gange derfor "bare" med i deres daglige aktiviteter.

- Jeg var ude at se mændene og drengene spille fodbold mod andre opholdscentre i Asylligaen, og jeg fulgte en elev i skole, hvilket også gav mig mulighed for at snakke med en masse andre børn, siger Anders Holst Pedersen, der derigennem også fandt ud af, hvad han gerne ville fokusere sin fotoserie på.

- Jeg fandt frem til, at det kunne være sindssygt spændende at dække det at være asylbarn. At man er født i Danmark og aldrig har været andre steder end et asylcenter. De skænker det ikke mange tanker, men det er vildt at tænke på for mig. Og de ved jo heller ikke, om de er købt eller solgt - om de skal blive boende eller sendes hjem til deres oprindelige land, siger han.

Bedre til gæstfrihed

Sammen med billederne på udstillingen knytter Anders Holst Pedersen også noget tekst, og det kommer i høj grad til at handle om den gæstfrihed, han mødte. Blandt andet, da en mand inviterede ham på kylling og ris hjemme i privaten, og de fik sig en god snak om at komme til Danmark og om at leve på et asylcenter.

Det foregik på gebrokken dansk, men fotografen kunne godt følge med. Og det mindede ham om, hvordan han havde mødt lignende gæstfrihed fra andre totalt fremmede, da han var i Sydamerika. Han oplever det til gengæld ikke i samme grad i Danmark, og her synes han, at vi kunne lære meget af beboerne på blandt andet asylcentret i Jelling.

- De har den indstilling, at vi kender ikke hinanden, men det skal vi da komme til. I Danmark er vi mere reserverede, og vi hilser knap nok på dem, vi sætter os ved siden af i bussen. Så det er et lille opråb om at bringe gæstfriheden mere i spil, siger Anders Holst Pedersen.

Engelsholm Højskoles sommerudstilling vises frem lørdag fra klokken 11 til 16 og søndag fra klokken 11 til 17. Der er gratis entré.

Undervejs fulgte han blandt andet centrets fodboldhold, der spiller i den såkaldte asylliga, hvor de møder hold fra andre opholdscentre i landet. Foto: Anders Holst Pedersen
Annonce
Forsiden netop nu
112

Campinghytten var fuld af tyvekoster: Retten udviste de to gerningsmænd

Annonce