Annonce
Danmark

Andre brancher efter Sofie Lindes opråb: Vi oplever det også

Særligt unge kvinder, der er løst tilknyttet arbejdsmarkedet, oplever seksuel chikane fra magtfulde personer. Det  viser en undersøgelse fra Trygfonden. Genrefoto: Jacob Schou Nielsen/Ritzau Scanpix
Det er langt fra kun mediebranchen, der har problemer med sexisme. Både yngre læger, sygeplejersker, ansatte i restaurationsbranchen og HK’s medlemmer oplever grænseoverskridende seksuelle berøringer og kommentarer, lyder det fra fagforeningerne. En undersøgelse fra Trygfonden viser, at det særligt er personer med løs tilknytning til arbejdsmarkedet, sexismen går ud over.

Udbrud som ”Godmorgen fisser”, klap i numsen, en lolitadukke i garderobeskabet og sms-beskeder med seksuelt indhold og kærlighedserklæringer fra chefen. Det er nogle af de krænkelser, fagforeningen HK har ført sager om siden 2019. Men sagerne er kun toppen af isbjerget. Undersøgelser fra blandt andre HK, Dansk Sygeplejeråd og Tryghedsfonden viser, at sexisme er bredt udbredt på landets arbejdspladser. Også Yngre Læger og 3F er bekendte med, at der er problemer med sexisme på medlemmernes arbejdspladser.

Hos HK vokser toppen af isbjerget i øjeblikket i størrelse, og fagforeningen oplever et stort boom i antallet af sexchikanesager. Før førte fagforeningen i gennemsnit under én sag årligt. Men siden januar 2019 er der oprettet 19 sager.

- Op til 2019 kørte vi en ret massiv kampagne, hvor vi fik belyst de retslige rammer, og hvad definitionen på sexchikane er. Vi fik den viden ud i vores faglige sekretariater, der har den direkte kontakt med medlemmerne. Det blev klart for os, at sagerne ofte kom ind camoufleret som andre sager om for eksempel stress. Når der blev spurgt ind til det og opbygget tillid, fik medlemmet nærmest tilfældigt nævnt krænkelser, som typisk er foregået over en længere periode. Samtidig kom seksuel chikane for alvor på dagsordenen med ”Me too”. Flere kvinder blev opmærksomme på, at det ikke kun skete for dem, og at det er okay at sige fra, siger Maria Rasmussen, der er blevet ansat af HK til at føre sexchikanesagerne og forske i emnet.

Annonce

Nu oplever fagforeningen, at debatten er blusset op igen. Det sker efter tv-værten Sofie Linde under Zulu Comedy Awards fortalte om en oplevelse med en stor tv-kanon, der truede med at ødelægge hendes karriere, hvis hun ikke gav ham et blowjob.

Siden har over 1600 kvinder i mediebranchen, skrevet under på et brev, hvor der blandt andet står: ”Du har ret. Vi oplever det også. Vi har alle oplevet det i større eller mindre grad i løbet af vores karriere. Upassende bemærkninger om vores udseende eller påklædning. Lumre beskeder. Grænseoverskridende fysisk adfærd. Advarsler om, at der er enkelte mænd, vi skal undgå til julefrokosten. Det skete engang. Det sker stadig” .

Forventer flere sager efter opråb fra Linde

HK har benyttet den aktuelle debat i mediebranchen til at sende gode råd ud til sine medlemmer om, hvordan de håndterer sexisme. Samtidig forventer fagforeningen et stigende antal sager om sexchikane på medlemmernes arbejdspladser.

- Lige pludselig er der en masse kvinder, der tør stå frem og bakke op. Jeg tror, vi igen vil se flere sager i lyset af denne nye nationale Me Too-bølge. Jeg tror også roligt, vi kan forvente, at den danske Me too-bølge kommer til at afføde, at endnu flere tør stå frem, også udenfor mediebranchen, siger Maria Rasmussen.


Vi har hvert eneste år henvendelser fra medlemmer, der føler sig forulempet på grund af køn.

Søren Heisel, forbundssekretær i 3F


HK gennemførte tilbage i 2016 en undersøgelse blandt sine medlemmer, der viste, at mere end en fjerdedel af svarpersonerne indenfor de sidste 12 måneder havde været udsat for en eller flere seksuelt krænkende situationer.

En anden af de fagforeninger, der har undersøgt omfanget af sexisme på arbejdspladserne er Dansk Sygeplejeråd.

Fagforeningen lavede en undersøgelse blandt sine medlemmer i december 2019, hvor næsten 10 procent svarede, at de havde oplevet uønsket seksuel opmærksomhed inden for den seneste måned. 15 procent havde oplevet uønsket seksuel adfærd indenfor det seneste år.

- Det er alt for høje tal. Derfor ser vi også med meget positive øjne på den debat, der kommer nu her. Når vi som faggruppe siger, der er et problem, har det ikke nær så stor gennemslagskraft, som når Sofie Linde siger, det er sket for hende, siger Anni Pilgaard, formand for Dansk Sygeplejeråd.

Dansk Sygeplejeråd har nu besluttet at gennemføre en ny undersøgelse i år, hvor der spørges mere specifikt ind til sexchikane fra kollegaer og chefer.

Annonce

Læger indsamlede vidnesbyrd

Modsat HK og Dansk Sygeplejeråd, har fagforeningen Yngre Læger ikke selv lavet undersøgelser af, hvor udbredt sexisme er i deres branche. Men alligevel ved fagforeningen, at det findes.

I 2016 lavede nogle medicinstuderende nemlig en Facebookside, der hed ”Uden tavshedspligt”, hvor de indsamlede vidnesbyrd om seksuelle krænkelser på arbejdspladserne. Nu har Sofie Lindes opråb og underskriftsindsamlingen sat fornyet fokus på problematikken i Yngre Læger.

- Vi har bestyrelsesmøde onsdag, hvor vi skal tale om den nye debat, der er kommet med krænkelser i medieverdenen, og om det skal give anledning til, at vi også giver det mere opmærksomhed. Vi overvejer, om det er noget, vi skal spørge vores medlemmer om, så vi får mere fakta om, hvad der foregår. Hvis der foregår sexisme, er det et alvorlig arbejdsmiljøproblem, som jeg forventer, at arbejdsgiverne er indstillet på at være med til at løse, siger formand for Yngre Læger Helga Shultz.

Hvad er sexchikane?

Sexchikane er defineret i Ligebehandlingslovens § 1, stk. 6 og ligestillingslovens § 2a, stk. 3:

Der foreligger sexchikane, når der udvises enhver form for uønsket verbal, ikkeverbal eller fysisk adfærd med seksuelle undertoner med det formål eller den virkning at krænke en persons værdighed, navnlig ved at skabe et truende, fjendtligt, nedværdigende, ydmygende eller ubehageligt klima.

Selv er hun ikke i tvivl om, hvorvidt fagforeningen skal sætte mere fokus på sexisme.

- Jeg synes, det er for let at sige, at fordi vi ikke hører så meget om det, sker det nok ikke. Hvis vi ikke er opmærksomme på det, og ikke giver rum til at tale om det, så kommer det ikke op til overfladen. Derfor kunne jeg godt tænke mig, at vi var nogle af dem, der gik forrest, så det ikke er utrygt at tale om, siger hun.

Annonce

De løst ansatte er udsatte

Helga Shultz peger også på den seneste undersøgelse fra Trygfonden om seksuel chikane. Undersøgelsen viser, at knap otte procent af de kvindelige svarpersoner i undersøgelsen enten er blevet presset til eller forsøgt presset til sex af en overordnet eller magtfuld person. Det samme gælder for lidt over fem procent af mændene. Undersøgelsen viser også, at personer, der er løsere tilknyttet til arbejdsmarkedet er langt mere udsatte for seksuel chikane end andre. For eksempel har knap hver fjerde af de kvindelige lærlinge oplevet sexpres.

- Vi har talt om paralleller til yngre læger, der tit er under uddannelse og afhængige af dem, der er over dem. Vi ved også, at det foregår. I 2018 oprettede nogle medicinstuderende en hjemmeside, der hed ”Uden tavshedspligt”, som indsamlede vidnesbyrd om sexisme. Der kom ret mange ting frem, som afspejlede forskellen i magtforhold, siger Helga Shultz.

Fagforeningen 3F er ligesom de øvrige fagforeninger glade for det fornyede fokus på sexisme.

- Vi har hvert eneste år henvendelser fra medlemmer, der føler sig forulempet på grund af køn. Derfor er det en prioritet hos 3F at sætte fokus på sexisme som en del af vores indsats for et godt arbejdsmiljø, skriver Søren Heisel, forbundssekretær i 3F.

Fagforeningen har tidligere lavet en undersøgelse blandt sine medlemmer, der viste, at særligt ansatte i hotel- og restaurationsbranchen blev udsat for sexisme på arbejdspladsen. Mere end hver fjerde kvinde i branchen havde oplevet seksuel chikane på arbejdspladsen, mens det samme gjaldt lidt under hver femte mand. Undersøgelsen spurgte dog kun ind til seksuel chikane fra kunder og ikke til seksuel chikane fra kollegaer eller overordnede.

Hos Krifa oplyser presseafdelingen, at fagforeningen endnu ikke har lavet en undersøgelse af omfanget af sexisme på medlemmernes arbejdspladser, men overvejer at gøre det. Fagforeningen har i kølvandet på Sofie Lindes udmeldinger om sexchikane øget sin kommunikation til sine medlemmer omkring sexisme og udsendt gode råd til håndtering af sexchikane.

Avisen Danmark har udover de nævnte fagforeninger også kontaktet Dansk Musiker Forbund, der ikke er vendt tilbage på vores henvendelse.

Journalisten bag artiklen har selv skrevet under på brevet, som blev udsendt af seks journalister fra TV2 efter Sofie Lindes opråb.

Annonce
Annonce
Erhverv

Give-familien vandt igen titlen som Årets Købmand: Nu hedder halvdelen af prismodtagerne Eskildsen til efternavn

Vejle For abonnenter

Personalemangel får restauratør til at trække stikket og koncentrere sig om sin restaurant i Vejle: 'Vi er tvunget til at stjæle folk fra hinanden'

Erhverv

Vindmølle-opsynsmænd fra Vejle løb med eftertragtet erhvervspris: Er lige blevet opkøbt af amerikansk firma

Hedensted For abonnenter

Bliver dit nabolag også tilgodeset? Se listen over ekstraordinært mange nye byggegrunde

Vejle

Bajonetsaven er sat i arbejde - i næste uge lander den store maskine: Så mange måneder tager det at at pille godsbanebygningen fra hinanden

Vejle For abonnenter

VB'eren Kim Elgaard blev snydt, så vandet drev, og måtte flygte fra Maldiverne midt om natten: Nu er han efterskolelærer og vil udbrede nyt boldspil

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Debat

Debat: Tillid til landbrugstoppen?

Vejle

Så er det en kendsgerning: Skole har købt naboskolen af splittet Vejle Byråd - fremtrædende socialdemokrat blev sendt uden for døren

Erhverv

Stjerneadvokat afsløret: Skal betale millionbeløb tilbage

Give

Nabokommunen vil bygge tre gigant-vindmøller klos op ad kommunegrænsen: Vi fortsætter kampen, lover modstanderne

Vejle For abonnenter

I dag falder afgørelsen i Vejle Motorbådklub: 11 medlemmer skal kæmpe for deres plads - formand frygter yderligere splittelse

Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Annonce