Annonce
Håndbold

Anja Byrial: Jeg gik glip af to OL-guldmedaljer og VM-guld

Anja Byrial jubler over et af sine 122 mål på A-landsholdet. SvenskeLina Olsson ser bedrøvet ud. Foto: Scanpix
- Jeg ærgrer mig helt vildt over, at jeg stoppede med håndbold som 23-årig, siger Horsens-pigen Anja Byrial Hansen, der i dag er U19-træner i Virum-Sorgenfri.

Søllerød: - Jeg ærgrer mig helt vildt over, at jeg stoppede som 23-årig. Tænk på, at jeg gik glip af VM-guld i 1997 og OL-guld i 2000 og 2004.

Det siger Anja Byrial Hansen, i dag 47 år, mor til fire og direktør i det danske firma "byoms" i Søllerød.

Anja Byrial Hansen var gift med den fynske fodboldspiller Per Pedersen fra 1997 til 2002 og rejste med ham til Blackburn, Borussia Mönchengladbach og Racing Strasbourg og fødte to børn Oliver og Nikoline.

Selv om hun stoppede tidligt, nåede hun at spille 88 A-landskampe og 48 ungdomslandskampe. Hun var anfører på ungdomslandsholdet, der blev nummer tre og fire ved de to slutrunder, hvor hun var med.

Anja Byrial Hansen fik debut på A-landsholdet som Horsens-spiller i 1992 og spillede frem til 1996.

Hun var med til at vinde VM-sølv i 1993 og blev europamester i 1994 og 1996 og var med til at vinde OL-guld i Atlanta i 1996.

- Jeg var ikke skadet. Det var udelukkende, fordi vi rejste til England, jeg stoppede med håndbold. Der er ingen håndbold i England. Ulrik Wilbek tilbød mig at komme med til VM i 1997, hvis bare jeg selvtrænede i England, men det sagde jeg nej tak til. I dag fortryder jeg bittert, for Danmark blev verdensmester for hidtil eneste gang i 1997, siger Anja Byrial Hansen.

Annonce
- Jeg kunne have været med til at vinde VM i 1997 og OL i 2000 og 2004, hvis jeg havde fortsat med at spille håndbold i stedet for at tage med til England. Selvfølgelig ærgrer jeg mig i dag...!

Starten

Anja Byrial Hansen startede med at spille håndbold i Horsens Boldklub med Sanne Herlevsen og Inge Laugesen som trænere.

Hun skiftede til Horsens Håndboldklub, men i 1991 skiftede hun til Ikast, fordi der ikke var et Team Danmark-gymnasium i Horsens. Efter et år kom Horsens også med, og hun vendte tilbage.

- Jeg var kun 15 år, da Jan Laugesen og Benny Brandt tog mig med på førsteholdet i Horsens i en international træningskamp mod Buxtehude i 1988, husker hun om sin debut.

- Det var noget underligt noget. Da jeg var ungdomsspiller, var jeg ikke særlig god. Jeg var ikke på førsteholdet, men en dag fik jeg et brev fra Benny Brandt. Han forudsagde hele min karriere, og han flyttede mig ind som stregspiller. Tænk, hvor forudseende han var. Hvis jeg var blevet ude på fløjen, havde jeg aldrig vundet noget, så jeg kan takke Benny Brandt for, at jeg overhovedet fik en karriere som håndboldspiller.

Anja Byrial var tilskuer til U-VM i 1987.

- Ungdomslandsholdet spillede VM og boede i Horsens, og vi havde Gitte Madsen som træner. Hun var med sammen med Anja Andersen, der var mit store idol. Jeg fik Anja Andersens autograf på armen og var ellevild. Tænk, at vi senere skulle vinde olympisk guld sammen.

- Anja var fantastisk, Jeg husker, at vi fik en fridag i landsholdslejren. Alle var henrykte, men Anja spurgte, om vi så ikke måtte selvtræne. Derfor blev hun så god, siger Anja Byrial Hansen.

Til Ikast

Anja Byrial Hansen skiftede i 1993 tilbage til Ikast og fik Heine Eriksen og Lars Friis Hansen som trænere.

Herfra skiftede hun til DHG Odense og senere til GOG, hvor hun fik Bent Nyegaard som træner.

Da hun kom hjem fra Per Pedersens prof-karriere, blev hun træner i Aarup i to sæsoner.

I 2002 blev hun skilt og flyttede tilbage til Horsens, men i 2004 mødte hun juristen Jacob Ørskov, og de flyttede sammen på Sjælland, hvor hun i dag bor i Søllerød.

Hun har nu fire børn Oliver på 20, Nikoline på 18, Viktoria på 12 og Tobias på 10 år.

Anja Byrial er træner for U19-spillerne i Virum-Sorgenfri og også for Tobias' drengehold. Hun har været træner sammen med Rikke Hørlykke.

- De har spurgt, om jeg ikke vil spille på 3. divisionsholdet, men jeg kunne være mor til alle spillerne, så det har jeg foreløbig sagt nej til. Jeg blev ikke skadet, da jeg spillede håndbold, men jeg fik ødelagt min biceps, da jeg var hos en behandler. Han havde ingen forsikring, og der var ikke noget, der dækkede. I dag går jeg til fitness. løber og holder mig i form, men jeg kan ikke spille håndbold og tennis, siger hun.

- Jeg har stadig kontakt med fire gamle venner fra Horsens. Det er venner fra børneårene Bettina Ejsing, Janne Sørensen, Malene Karlsen og Sanne Herlevsen, og vi har netop besøgt Sanne, der er flyttet til Spanien. Vi rejser hvert år, fortæller hun.

Anja Byrial Hansen

Født 1. november 1973 i Horsens

Startede med håndbold i Horsens Boldklub

Spillede ungdomshåndbold i HB, Horsens HK og Ikast

Startede på Team Danmark-gymnasium i Ikast, men efter et år skiftede hun til Amtsgymnasiet i Horsens, hvor hun tog studentereksamen i 1993.

Debuterede på landsholdet som Horsens-spiller i 1992

Skiftede fra Horsens Håndboldklub til Ikast i 1993, DHG Odense i 1994 og GOG i 1995.

Forlod Ikast, fordi Tonje Kjærgaard og hun spillede samme plads.

Flyttede til England i 1997 sammen med sin daværende mand Per Pedersen, der blev professionel i England, og stoppede med håndbold.

88 A-landskampe, 122 mål, debut 13. februar 1992, sidste kamp 15. december 1996, da Danmark blev europamester i Herning.

48 ungdomslandskampe, 94 mål, anfører på U-landsholdet, debut 19. oktober 1990, sidste kamp 12. september 1993.

A-landsholdet: OL-guldvinder i 1996, europamester i 1994 og 1996, sølvvinder ved VM i 1993 i Norge.

Var med i fire store finaler.

U-landsholdet blev nummer tre og fire ved Anjas to slutrunder som anfører.

Direktionssekretær

Medejer af Bygrav IVS og Byoms, direktør for Byoms sammen med Rikke Stein Omby.

Gift med Jacob Ørskov, som hun mødte i 2004.

Fire børn: Oliver på 20, Nikoline på 18, Victoria på 12 og Tobias på 10 år.

Tidligere træner i Aarup.

Træner for Virum-Sorgenfris U19-piger

Opfindelse

Anja Byrial Hansen har en travl hverdag i Søllerød. Sammen med veninden Rikke Stein Omby har hun lavet skabt et nyt brand og har kælderen fuld af varer. De har drøntravlt, og corona'en har ikke betydet nedgang. Tværtimod. De leverer til forhandlere og sælger på nettet.

Byoms-navnet er en sammentrækning på Byrial og Omby.

- Det er et dansk brand, som vi lancerede i efteråret. Missionen er at kombinere et smukt design med effektive, naturlige og økologiske produkter til rengøring, vask og lugtfjerner, fortæller hun.

- Vi ønsker at udbrede kendskabet til probiotika og de fantastiske egenskaber, det har.

- Da vi i 2019 fik kendskab til anvendelsen af probiotika i rengøringsmidler, blev vi begejstrede. Kunne det virkelig være sandt? Vi gik straks i gang. Vi testede og testede. Derefter besluttede vi at lancere produktet, som vi kunne stå 100 procent inde for. Det virkede og var oven i købet godt for miljøet, planeten og vore børns fremtid, siger hun.

Anja Byrial ønsker at ændre folks vaskevaner og være med til at fjerne lugten, så man kun behøver at vaske, når tøjet er beskidt, ikke når det lugter.

- Da jeg spillede håndbold, brændte jeg for det. For første gang siden sin min karriere oplevede jeg den samme ild og begejstring over det produkt, vi har skabt, siger den gamle Horsens-pige, hvis forældre og bror Johan Byrial Hansen stadig bor i Horsens.

- I 1987 var jeg pavestolt, da jeg fik Anja Andersens autograf. Dengang kunne jeg ikke vide, at vi ni år senere vandt OL-guld sammen i Atlanta, siger Anja Byrial Hansen. Foto: Scanpix.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce