Annonce
Danmark

Anmeldelse: Noveller i mol

Ulrik Gräs: ”Galgenfugle”.

Noveller: "At afgøre, om livet er værd at leve eller ej, er at besvare filosofiens grundspørgsmål."

Sådan lyder det i indledningen til Albert Camus’ "Sisyfos-myten". De ord kunne stå som motto for Ulrik Gräs’ nye samling noveller med titlen "Galgenfugle".

Novellerne handler om selvmordet. I alle værkets 12 noveller tager en eller flere personer livet af sig. Men det er karakteristisk, at der ofte fortælles i en munter eller overgiven tone. Ordet "galgenfugl" har da også en dobbeltbetydning. Det går dels på en person, som føres til galgen, dels på en skælm eller gavtyv.

Annonce

Handlingen i samtlige noveller udspiller sig i samme rum både, hvad tid og sted angår. Ord som anderumpe, papillotter og Tommy Troelsens boldbehandling fører læseren tilbage til gamle dage. Det gælder også lokaliteten, som må være en typisk dansk provinsby dengang, hvor alle kender alle. Både høj og lav er repræsenteret i novellerne.

Fejldiagnose

Samlingen starter med ganske korte rids af selvmordsskæbner. Det er for eksempel Henrik, som springer ud fra en bro, fordi han har skrevet om en overlæges fejldiagnose, som fører til lægens selvmord. Eller lærer Trøst-Jensens selvmord på grund af kaos i familien. Tyngdepunktet i Ulrik Gräs’ tekster ligger i de længere noveller, som både er bevægende og kalder på smilet.

Næsten komisk forekommer billedet af lærer Munk, som indleder og afslutter hver time med at spille et stykke musik på violin. Han underviser i biologi. Og ender med at begå selvmord. Det samme gør den rørende skikkelse Lille Ole Vig, som i lighed med mange andre personer har et alkoholproblem. Han kræver antabus for at kunne komme ædru til sin søsters begravelse, hvis død han selv er ansvarlig for.

Et helt særligt træk er den interesse for litteratur, som flere af personerne udviser, selv i værtshusmiljøet. Meget filosofisk er den afsluttende store novelle, hvor den vidtberejste fortæller samler sit positive livssyn i ordene: "Det stod enhver frit for at drikke sig ihjel, hvis man ville herfra, men noget holdt mig tilbage, og det kunne bero på en længsel uden adresse der var stærkere end døden".

Således slutter Ulrik Gräs’ noveller med håb. Der er trods alt lys i mørket. Det er også en af grundene til, at disse noveller har glædet denne læser.

Ulrik Gräs: "Galgenfugle". 192 sider. Epilog Forlag

Annonce
Annonce
Sport

DBU: Kampen genoptages efter Eriksens kollaps

Annonce