Annonce
Vejle

Annette stopper efter 55 år med egen salon i Vejle

Annette Bendixen er en farverig frisør, der har klippet vejlenserne siden 1964 i Salon Chanel. Foto: Lars Saugbjerg
Annette Bendixen, der står bag Salon Chanel i Vejle, lægger saksen på hylden. Det sker efter 55 år med egen salon.
Annonce

Vejle: Den 77-årige kvinde smiler venligt og sætter hånden op til sit hår.

- Sidder det? spørger hun.

Men hun kender sit look og forventer ikke svar. Jeg tager et billede.

Vi befinder os i en frisørsalon i Vejle, Søndertorv 10, hvor Annette Bendixen har slået sine folder siden 2004. Tidligere lå hendes frisørsalon på førstesalen i nabobygningen, hvor storcenteret Bryggen ligger i dag. Salon Chanel åbnede helt tilbage i 1964, og den 1. september - 55 år senere - siger frisøren nu farvel og tak. Et langt arbejdsliv er forbi.

Annette Bendixen finder en gulnet ugeavis frem. Den er fra 2004, og på forsiden kan man læse, at frisøren har 40 års jubilæum. Mens hun viser avisen frem, joker hun med, at hun på det nye billede til avisen sikkert ser yngre ud.

Når jeg sidder på for eksempel Lido-caféen og kigger lidt rundt, så må jeg altså nogle gange slå korsets tegn.

Annette Bendixen, frisør

Annonce

Lånte 5000 kroner

Det gode humør smitter, og snart går snakken om de gode gamle dage i Salon Chanel. Dengang var alting anderledes, bedyrer frisøren, der husker sin første kunde.

- Det var biograffruen fra Lido, Bodil Daugaard. Hun var min kunde til dødens os skilte. Hun fik sat hår to gange om ugen - altså, det blev vasket én gang og ellers friseret op. Og når jeg så var med til filmpremiere, blev jeg præsenteret som hendes frisør, husker Annette Bendixen.

Hun blev udlært hos en fransk frisør i Odense, hvor hun opvoksede. Da hun havde vundet mesterskabet i konkurrence-frisering, tilbragte hun et år i København og vendte herefter tilbage til Odense, hvor hun sammen med 23 andre frisører arbejdede hos Salon Roma.

- I 1964 tog jeg som nygift til Vejle sammen med min mand. Han havde fået tilbudt en stilling her, og jeg valgte at åbne min egen salon. Jeg skulle låne 5000 kroner og stille med to kautionister, fortæller Annette Bendixsen.

Annonce

Folk så pragtfulde ud

De første 10-15 år knoklede hun hårdt på. Op mod 67 timer om ugen.

- Jeg arbejdede så meget, at det eneste tøj, jeg havde brug for, var en selskabskjole og en natkjole. Hvis jeg kunne gøre noget om, ville jeg nok vælge ikke at have så travlt. I mit næste liv tager jeg det mere roligt, siger hun med et smil.

Frisøren husker dog tilbage på nogle begivenhedsrige årtier med fuld fart på frisurerne.

- 60'erne, 70'erne, 80'erne og lidt af 90'erne. Folk så pragtfulde ud - nej, hvor var de kønne - og tøjet matchede. Folk var så elegante, fortæller Annette Bendixen, der synes, at det er gået ned ad bakke siden.

Som så mange andre holder hun af at betragte folk på gaden.

- Jamen hør; når jeg sidder på for eksempel Lido-caféen og kigger lidt rundt, så må jeg altså nogle gange slå korsets tegn. Det gør jeg. Stilen er lige lidt for afslappet. Folk forstår ikke at lave deres egen mode, lyder det fra den erfarne frisør.

Annette Bendixen

Annette Bendixen, 77 år, har drevet frisørsalon i Vejle siden 1964. Den første "Salon Chanel" åbnede, hvor Bryggen ligger i dag. I 2004 slog hun dørene op på Søndertorv 10.

Den 1. september lægger Annette Bendixen saksen på hylden. I den anledning holder hun afskedsreception mandag den 26. august klokken 11 til 15.

Annonce

Kedelig udvikling

Det er lige før, at Annette Bendixen, bliver trist til mode ved tanken om ligegyldige, ensformige, kedelige og farveløse frisure.

- Det er da en kedelig udvikling. I dag har alle langt hår eller hestehale, også dem på 75. Håret lige tilbage gør ikke noget godt for et ansigt. Mange ældre har heller ikke noget imod hvidt hår. Det er da lidt trist for en farverig frisør. Jo, jeg har mine meninger, fastslår hun og beretter om en tid, hvor frisøren havde en større vejleder-rolle.

- Når jeg havde været på et kursus og set noget smart, så kunne fru Hansen bare vente sig. Så "malede" jeg med alle pensler med blik for ansigtsformen, naturligvis. Jeg var næsten mere en hårkunstner end frisør, siger hun.

Annonce

Safran-tabletter

Efter 55 år er det slut. Lejemålet er opsagt. Udsigten til at forlade arbejdsmarkedet og salonen, hvor Annette Bendixen har tilbragt så mange år, fik hende til at udbryde:

- Nu skal jeg hjem og have en depression.

Det kan nemlig være sin sag at slukke for sit arbejdsliv. Og frisørens humør blev da heller ikke bedre, da hun i fjernsynet hørte om alverdens dårligdomme, der rammer mange, når de fra den ene dag til den anden går på pension.

- Jeg har jo været drevet af min forretning - men ikke længere. Jeg har aftjent min værnepligt. Jeg må dog indrømme, at jeg har været ked af tanken. Bange ligefrem. Det ændrede sig heldigvis, da jeg hørte om nogle safran-tabletter, som man har forsket i kan bidrage til et godt humør. Haps - dem har jeg spist, og de virker! Nu glæder jeg mig til at gå af!

Annette Bendixen ser især frem til mere rejseaktivitet - på hjemlige breddegrader.

- Tidligere har jeg været en del i Thailand. Her har jeg været 17 gange, så nu glæder jeg mig til at se mere af Danmark. Når jeg har sluppet saksen, får jeg i det hele taget mere tid til venner og bekendte. Jeg er lidt en "selskabspapegøje", lyder det fra den 77-årige kvinde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce