Annonce
Egtved

Antallet af besøgende ved Syvårssøerne er eksploderet

Der er rigtig smukt ved Syvårssøerne, som i øjeblikket er fyldte med vand. Det er der mange, der har opdaget, kan Naturstyrelsen tydeligt mærke. Faktisk mener Gert Hougaard Rasmussen ikke at have oplevet så mange besøg i området før. Foto: Silas Bang
Rigtig mange mennesker nyder i øjeblikket den smukke natur ved Syvårssøerne. Chefkonsulent ved Naturstyrelsen mindes ikke nogensinde at have oplevet noget lignende.

Randbøl: I disse coronatider, hvor store dele af Danmark er lukket ned, søger danskerne ud i naturen som sjældent set før. Blandt andet går voksne og børn ture ved Syvårssøerne i stor stil.

Det fortæller chefkonsulent og naturvejleder ved Naturstyrelsen Gert Hougaard Rasmussen.

- Besøgstallet er nærmest eksploderet. I de 25 år, jeg har haft med området at gøre, har jeg aldrig set så mange mennesker i området ved Syvårssøerne før. Og det er ret konstant i øjeblikket, siger han.

Det høje besøgstal bygger Naturstyrelsen blandt andet på, at der næsten konstant er fyldt på p-pladserne ved området omkring Syvårssøerne foruden parkerede biler forskellige andre steder. Samtidig er det også de meldinger, styrelsen får fra folk, der har gået tur på området.

Annonce

Syvårssøerne

De mystiske Syvårssøer har deres navn fra den kendsgerning, at de ikke altid er der. Fra gammel tid har man bemærket, at søerne dukkede op cirka hvert syvende år, eller også brugte man blot det magiske syv-tal til netop det uforklarlige.

Fakta er, at søerne opstår og forsvinder med højden på grundvandet. Og selvom store mængder nedbør får grundvandstanden til at stige, er det ikke ensbetydende med svulmende søer. Grundvandsspejlet har sine egne "bakker og dale", og derfor er Syvårssøerne meget uforudsigelige.

Kilde: Naturstyrelsen

Plads til afstand

At netop området omkring Syvårssøerne i øjeblikket er så godt besøgt er ikke tilfældigt.

- Efter den meget våde vinter vi havde, var der meget pludseligt kommet meget vand i Syvårssøerne. Det gav en del medieomtale for nogle uger tilbage, og i kølvandet på det kunne vi se, at antallet af besøgende steg. Coronakrisen har nu tilføjet et ekstra lag, idet mange har mere tid og måske også et større behov for at opleve noget mere naturligt, gætter Gert Hougaard Rasmussen.

Samtidig har det skønne forårsvejr også bidraget positivt til danskernes lyst til at komme ud i naturen, vurderer han.

Selvom der er mange besøgende ved Syvårssøerne, er der stadig god plads, så man kan holde afstand til dem, man møder undervejs.

- Efter man valgte at ensrette stien rundt om søerne i København, fik vi en henvendelse fra et par borgere, der foreslog, at vi også ensrettede stierne rundt på området ved Syvårssøerne. Men det mente vi nu ikke var nødvendigt. Det ville virke underligt med en ensretning i sådan et kæmpe skovområde, siger han og tilføjer:

- Der er masser af plads til at følge sundhedsmyndighedernes anbefalinger om at holde afstand.

Alternative naturoplevelser

Ønsker man at komme ud i naturen og nyde det skønne forårsvejr, kan man sagtens besøge Syvårssøerne. Men der er mange andre muligheder.

- Vi har så mange og store arealer med skov og natur, så man kan sagtens finde nogle flotte pletter til en stille gåtur, hvis man synes, der er for mange ved Syvårssøerne i øjeblikket, siger naturvejlederen. Blandt andet fremhæver han Gødding Skov.

- Gødding Skov er en meget overset skov i forhold til dens store potentiale og størrelse. Den kunne være et godt bud som et alternativ, hvis man gerne vil i skoven, siger han. Alternativt kan Randbøl Hede også være et spændende bud.

- Med sine næsten 1000 hektar er Randbøl Hede enormt storslået at opleve og går tur i. Det kunne også være et godt sted at tage hen.

Vand har altid haft en god tiltrækning på børn. I øjeblikket er der masser af vand i søerne, og det er med til at trække ekstra mange voksne og børn til området. Foto: Silas Bang

Naturens herlighedsværdi

Uanset hvad så glæder Gert Hougaard Rasmussen og Naturstyrelsen sig over, at så mange danskere i øjeblikket kommer ud af deres hjem og oplever naturen på helt tæt hold.

- Det bliver spændende at se, hvordan tingene ser ud, når hverdagen har normaliseret sig igen. Har vi så fået "nye kunder i butikken"? Vi håber jo, at nogle af dem, der måske ikke plejer at komme ud i naturen på den måde, har fået øjnene op for den store herlighedsværdi, man finder i naturen, siger han.

Området ved Syvårssøerne er meget foranderligt. Nogle år er der vand i søerne, andre er der ikke. Den våde vinter har affødt, at der i øjeblikket er meget vand i søerne. Foto: Silas Bang
Der er masser af plads ved Syvårssøerne, så har man lyst til at gå en tur her, kan man sagtens holde den nødvendige afstand, selvom der i øjeblikket er mange, der går tur her. Foto: Silas Bang
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Politiet kom først og slukkede kælderbrand

Annonce